Гренланд није на продају, та идеја је апсурдна

Гренланд није на продају и та идеја је потпуно апсурдна, рекла је данска премијерка Мете Фредериксен, након што је економски савјетник Бијеле куће потврдио интересовање председника САД Доналда Трампа да купи то највеће острво на свијету.

Свијет 19.08.2019 | 08:15
Гренланд није на продају, та идеја је апсурдна
"Гренланд није на продају. Гренланд није дански, већ припада Гренланду. Истински се надам да он то не мисли озбиљно", рекла је она листу "Сермитсиаг".

Трамп ће посетити Копенхаген наредног месеца и састаће се са Фредериксеном и премијером Гренланда Кимом Килсеном.

Економски савјетник Бијеле куће Лари Кудлоу потврдио је синоћ да Трамп жели да купи Гренланд, који је аутономна област Данске.

"Желим да кажем да предсједник, који се прилично добро разумије у послове са некретнинама, жели да купи Гренланд", рекао је он за "Фокс њуз".

Он је рекао да се ситуација у том смислу "развија", подсјетивши да је својевремено предсједник САД Хари Труман, такође, желио да купи Гренланд.

"Данска посједује Гренланд. Данска је савезник. Гренланд је стратешко мјесто, које има пуно вриједних минерала", рекао је Кудлоу.

Гренланд, између Сјеверног Атлантика и Арктичког океана, зависи од данске економске подршке. Гренланд сам води своју унутрашњу политику, док Копенхаген води политике одбране и спољних послова.

"То је потпуно апсурдна дискусија и Ким Килсен је јасно рекао да Гренланд није на продају и ту се сваки разговор прекида", рекла је Фредериксен данској медијској кући ДР.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Е

19.08.2019 06:22

Како бре није? Госпођо драга све је на продају па и Гренлад. Видећеш ти то, али мало касније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2019 07:20

Мислис...немас појма како је развијена свјест о застити природних ресурса и интетереса дрзаве,није то Додик продаје све сто стигне,неби они били то сто јесу да су тако радили !!!

Name

Јоја

19.08.2019 07:00

ха хаха ха , осетите и ви мало ста је америка , осетите када вам неко подрива дрзаву уноси немир ствара тензије ... узеце вам га за дзаба него узмите кес док дају ... хахааха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзите лопова

19.08.2019 09:56

Мора да је Русија крива,дестабилизује Европу, коју и сама једним дијелом сацињава. Ваљда НАТО, боље реци Америка зна ста је за вас добро! Како нецете, хоцете силом ако нецете милом. Па не зиве они од рада, него од отимацине по свијету! Ресурсе, молим......!

ОДГОВОРИТЕ