"Орлови" лако са Турском на старту Акрополис купа!

Србија је без већих проблема победила Турску са 87:72 на првој утакмици Акрополис купа у Грчкој.  Нова победа "орлова", видећемо колико скупо плаћена. . .  Ђорђевићев тим "преслишао" Турску у првој од три контролне утакмице на турниру у Атини. У све четири четвртине Србија свела противника на 18 постигнутих поена.  Богдан и Јокић прве виолине, контре одличне, лако смо одрадили Турке! Сенку на добру игру баца повреда Драгана Милосављевића.

Кошарка 16.08.2019 | 19:05
"Орлови" лако са Турском на старту Акрополис купа!
После првих десет минута кошарке, репрезентативци Србије су имали предност од седам поена, а највише захваљујући одличној одбрани и притиску на противничког плејмејкера.

Изабраници Саше Ђорђевића су успели да изборе велики број изгубљених лопти Турака и да то крунишу одличном игром у транзицији и лаким поенима.

Србија је промашила само два шута за два поена, а једину тројку је постигао и видно расположени Стефан Бирчевић, док су за Турску тројке погађали Коркмаз и Иљасова.

Другу четвртину је Србија нешто слабије почела, деловали су помало и збуњено, али тада на сцену ступа одлична одбрана и неколико лаких поена Марка Гудурића, па и рапсодија Богдана Богдановића и за трен ока Србија долази до предности од 13 поена.

Покушала је Турска преко Иљасове и Османа да се врати у меч, али је најбоље што су успели да ураде да смање предност Србије на осам поена, разлика са којом се прво полувреме и завршило.

Трећу четвртину је обележила повреда Драгана Милосављевића, али је добра ствар што је некадашњи капитен Партизана самостално отишао у свлачионицу.

Што се игре тиче, стање на паркету се није мењало. Србија је била доминантна и оставила Турску без икаквих шанси у овој утакмици. Тројком Марка Симоновића је овај квартал окончан и Србија је имала 17 поена предности пред последњих 10 минута.

Занимљиво, први промашај Стефана Бирчевића видели смо на средини последње четвртине у којој је Србија успела да стигне до предности од 20 поена, а потом је Радуљица имао снажно закуцавање у контри.

Све до краја утакмице није било превише узбуђења. Лако је Србија успевала да постиже поене током читавог меча и без већих проблема привела меч крају и Акрополис куп је започет победом од 15 разлике над репрезентацијом Турске.

Најбољи српски кошаркаши наставили су серију победа у фази припрема за Мундобаскет у Кини.

После Финске и Литваније (два пута), савладана је и Турска, на старту традиционалног "Акрополис купа".

Никола Јокић забележио је "дабл-дабл" учинак, 18 поена и 11 скокова, Богдан Богдановић пратио га је са 17, док је расположени Стефан Бирчевић убацио 13 поена.

Србија - Турска 87:72 (25:18, 19:18, 27:18, 16:18)!

У игри "орлова" на моменте је све функционисало савршено - одбрана, контре, шут... Мада је било и очекиваних, потпуно разумљивих падова, јер ипак је у питању само контролна утакмица, а шампионат света почиње тек за 15 дана.

Међутим, оно што итекако брине је повреда Драгана Милосављевића, због које је директно из дворане ОАКА одвезен на прегледе у болницу.

Њему је у покушају полагања лопте у кош почетком треће четвртине "пропала" нога и одмах је уз непријатан израз лица напустио терен.

И после тога је Ђорђевићева чета одиграла добро и ангажовано, догуравши у 34. минуту до максимална 22 поена разлике (78:56), када је Мирослав Радуљица силовитим закуцавањемподсетио на четвртфинале Олимпијских игара против Хрватске и "страдање" Дарија Шарића.

У другој утакмици дана састају се домаћин Грчка и Италија, док "орлови" у суботу, у оквиру другог кола, играју против "азура" од 17.00 (Арена спорт 1).

Први меч на Акрополис Купу припао је Србији. Турска није успела да направи већи проблем Орловима који су констатно били у предности, како је време одмицало све више су ломили противника и на крају уписали победу од 87:72. Богдан Богдановић је поново показао да је прва пушка нашег тима, Стефан Бирчевић је одиграо врло добар офанзивни меч, а на добру игру Николе Јокића смо наравно навикли. Он и Богдан се цртају као прве виолине. Али...

Лоша вест је да је Драган Милосављевић доживео повреду ноге у трећој четвртини, надамо се само да није ништа озбиљније. Није се потом враћао на паркет. После једног доскока је одшепао до клупе и пожалио се медицинском тиму да не може да се ослони на ногу, а прве информације кажу да је у питању повреда колена. Не би било добро да и Гаги дође под знак питања за Светско првенство. Баш не би било добро...

Вратимо се на позитивније ствари. Србија је деловала мало затегнутије у одбрани, почела је да краде лопте у већој мери у чему се истакао Марко Гудурић, а то је отворило бројне контранападе. Никола Јокић је био стандардно добар на шта смо и навикли, а Јовић и Мицић прилично расположени за игру и асистенције. Јовић их је имао осам, Мицић шест. То је изузетно важно.

Најефикаснији у нашој екипи били су Никола Јокић са 18 поена (11ск), Богдановић је дао 17, а Бирчевић 13. Иљасова је дао 13 поена, Чеди Осман 12, а Вилбекин 11 поена. Превише су Турци машили, а једноставно нису имали идеју како да се одупру Орловима.

Србија је на старту меча имала јасну идеју да спушта лопту испод коша, што је и пролазило преко БобијаМарјановића, а на то се надовезала добра игра у одбрани. Када је тако, онда је много лакше играти и напред, а уз неколико "тачдаун" додавања Јовића Бирчевић је дошао до лаких поена, да би тројком и својим седмим поеном подигао предност Орлова на 15:5.

Некако је већ тада деловало колико је лакше играти с Турцима, него с Литванцима. Посебно пред солидним бројем Срба на трибинама ОАКА Арене међу којима је био и Жарко Паспаљ. Нажалост на терену нису били Милош Теодосић и Владимир Лучић, због повреда.

Са друге стране је Ерсан Иљасова држао Турке у игри, као и приличан број пенала, тако да је Сариџин тим успео да се одржава у егалу, али није успевао да држи Србију без лаких поена из контранапада и то је одлично по Орлове.

Јокић је поново показао колико је важан за игру Орлова, а изгледа да је имплементиран систем из Денвера где Јокић прима лопту на врху капице, а онда даље дистрибуира лопту из уручења, да би се касније отварао у пик. Таква поставка напада би могла много да донесе Србији, посебно што у ротацији нема Теа.

Важно је и да је Богдановић наместио руку у првом полувремену па је погодио три тројке у четири узастопна напада што је аутоматски значило да су се Орлови одвојили резултатски и да су могли мало лаганије да играју. Одличан је био и Стефан Бирчевић, расположен у нападима.

У појединим моментима је то било и превише опуштено, па су Турци успевали мало и да истопе предност, да би се на полувреме отишло са резултатом 44:36. С обзиром на игру, могла је Србија да води и убедљивије.

У наставку меча Богдан је наставио серију, наставио је да шета турске репрезентативце по терену, па је уз тројку Бирчевића наш тим отишао поново на 16 поена предности. Утакмица је резултатски била преломљена.

Нека се спреме Италијани…

АКРОПОЛИС КУП: Србија - Турска 87:72 (25:18, 19:18, 27:18, 16:18)

Судије: Схинас, Сомос, Циопанос

СРБИЈА: Богдановић 17, Марјановић 6, Мицић 5, Милосављевић 2, Бирчевић 13, Јокић 18, Бјелица 5, Гудурић 11, Јовић 2, Лучић, Симоновић 3, Радуљица 5. Тренер: Александар Ђорђевић

ТУРСКА: Вилбекин 11, Балбај 2, Бирсен 1, Осман 12, Иљасова 13, Ерден 3, Махмутоглу 5, Арар 2, Дурмаз, Угурлу 3, Шанли 4, Коркмаз 16. Тренер: Уфук Сариџа

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар