Нижу се похвале: Борјан је класа за Реал, Јунајтед...!

Јунаку Црвене звезде честитали и славни претходници клуба из Љутице Богдана.

Фудбал 16.08.2019 | 11:48
Нижу се похвале: Борјан је класа за Реал, Јунајтед...!
Пре две сезоне дуго је био голман са најмање примљених голова у Лиги Европе. Прошле је имао највише одбрана у групној фази Лиге шампиона.

Успут, ево већ трећу сезону, кроз квалификације пантерским интервенцијама додатно набија самопоуздање саиграчима, па после фантастичне партије у Копенхагену тек треба да видимо у ком такмичењу и који подвиг ће ове јесени направити Милан Борјан.

Сјајним одбранама пенала у данској престоници одвео је Црвену звезду у последње коло квалификација за Лигу шампиона и, као бонус у случају неуспеха против швајцарског Јанг Бојса, обезбедио екипи учешће у групи Лиге Европе.

Колико је импресиван био на трави Паркен стадиона потврђују речи неких од његових славних претходника који су стајали на Звездином голу.

Стеван "Дика" Стојановић - јунак још једне пенал сероје, она из 1991. године у финалу Купа шампиона против Олимпик Марсеја - каже да је од Борјана и очекивао спектакуларне одбране.

"Рекао сам после првог сусрета да имамо квалитет да прођемо у наредну рунду. Тад сам истакао да Копенхаген није квалитетнији тим од нас. Играчи су то потврдили на терену, предвођени феноменалним Миланом Борјаном. Искусан је голман и очекивало се од њега да уради нешто овако. Честитам њему, али и свим осталим члановима тима на успеху", рекао је Стојановић за клупски сајт црвено-белих.

Некадашњи капитен кроз драму у Копенхагену присећао се дешавања на стадиону "Свети Никола" у Барију.

"Увек ми европске утакмице пробуде емоције. Једанаестерци су нам у већини случајева доносили срећу. За пенале су кључни инстикт и хладнокрвност. Много значи поуздан голман, улива поверење целом тиму, а Борјан је идеалан пример", истакао је чувени "Дика".

Слично гледиште има и Ратомир Дујковић, још један у низу некадашњих истакнутих гломана Црвене звезде.

"И раније сам говорио о Борјановим врлинама. Тврдим да је он један од најбољих голмана у Европи. Имао је несрећу да раније није запао за око скаутима великих клубова, док смо ми звездаши имали срећу да пре две године потпишемо такву голманску класу. Клуб је направио одличан посао продужетком уговора са Борјаном и није случајно што наш голман остварује овакве успехе", рекао је Дујковић и Борјана упоредио са тренутно најбољим светским голманима:

"Моје мишљење је да је Борјан за бар 50 одсто бољи од Де Хее, Алисона и других голмана. Има све карактеристике модерног голмана и заслужује озбиљан инострани ангажман. Мислим да је он класа голмана за Реал Мадрид, Манчестер јунајтед, за велике клубове јер оно што је показао у периоду од како је у Звезди потврђује да се ради о фантастичном голману".

Три одбрањена пенала у Данској одушевили су Дујковића.

"Импресивно! Прочитао је пенале противничким играчима у пенал серији, а током утакмице није направио ниједан кикс. У својој каријери нисам бранио пенал серије, али памтим одбране у 'вечитим дербијима' против Партизана. Желим и Борјану да у дербијима потврди да је најбољи српски голман", нагласио је Дујковић.

Одушевљен је и Живан Љуковчан.

"Још сам под емоцијама, заиста сам пресрећан због новог успеха нашег клуба. Честитам екипи на пожртвовању, али морам да издвојим Борјана који је израстао у хероја. Заиста није могло боље да се заврши", истакао је још један бивши голман црвено-белих и додао:

"Борјан је веома квалитетан чувар мреже. Бележи сјајне партије, а љубав према Црвеној звезди даје му снагу да пружи и више од својих могћности. Голман је пола тима, тако је било пре мене и у моје време, а исто је и сад. Борјан има иза себе континуитет одличних игара и свакако да сигурношћу улива поверење и саиграчима којима је лакше да играју кад знају да је он иза њих".

Љуковчан се нада да сјајним партијама Црвене звезде овог лета није крај.

"Пенали су лутрија, драго ми је да је срећа овај пут била на нашој страни. Обезбедили смо европску јесен, али се надам да ћемо са слављем наставити 27. августа после пласмана у групну фазу Лиге шампиона".

Подсетимо, Звезда идуће среде у швајцарском Берну игра против Јанг Бојса, а реванш је у уторак, 27. августа у Београду, после чега ће бити познато хоће ли црвено-бели ове сезоне играти у Лиги шампиона или Лиги Европе.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар