ЛШ: Милан Борјан одвео Звезду у плеј-оф!

Фудбалери Црвене звезде пласирали су се у плеј-оф квалификација за Лигу шампиона! Драма од 3 сата - Борјан херој Звезде, на корак од ЛШ! Спектакуларни голман Црвене звезде одбранио три пенала и одлучио невероватну драму у престоници Данске.  Црвена звезда после 22 изведена пенала елиминисала Копенхаген!

Фудбал 13.08.2019 | 23:10
ЛШ: Милан Борјан одвео Звезду у плеј-оф!
Црвено-бели су елиминисали дански Копенхаген 7:6 на пенале у ИИИ колу квалификација, а херој је био Милан Борјан!

После 120 минута игре било је 1:1, да би након серије промашаја у драматичној пенал серији, Борјан одбранио шут Винда у 11. серији за славље црвено-белих.

Звезда ће у плеј-офу за пласман у групну фазу Лиге шампиона играти са швајцарским Јанг Бојсом. Први меч игра се у Берну 21. августа, реванш је 27. у Београду.

Звезда је оштећена на Паркену већ у првом минуту, када је литвански судије превидео фаул над Миром Иванићем у казненом простору, где га је Зека нагазио на стопало.

Међутим, црвено-бели стижу до вођства у 17. минуту. Марко Марин је послао фантастичан центаршут, а Ричмонд Боаћи на петерцу побегао чувару и лако матирао голмана.

Уследио је притисак Копенхагена, Звезда се добро бранила, све до 45. минута када Даме Ндоје користи центаршут са десне стране и скоком између Родића и Дегенека тресе Борјанову мрежу из првог шута у оквир гола.

У деветом минуту наставка Немања Милуновић добија други жути картон и почиње грчевита борба Звезде. Доминирао је Копенхаген, али су тешко Данци стизали до гол шанси.

Уследили су продужеци где Пеп Бијел улази у најбољу прилику, али Борјан сјајно интервенише. Голман Звезде се истакао и у другом продужетку када брани добар шут Винда са ивице казненог простора.

Пет минута пре краја и Копенхаген остаје са десеторицом, искључен је Винд, али Данци настављају са притисцима до последње секунде.

Звезда је ипак одолела, па су победника одлучили пенали, на правој пољопривредној бразди испод трибине са домаћим навијачима. Црвено-бели лоше отварају пенал серију, јер Марин погађа пречку, а лопта се одбија од ногу голмана Копенхагена и бежи од гола.

Винд доноси домаћину предност, након чега Иванић поравнава на 1:1. Уследио је промашај Фишера, али му се одмах "реванширао" Јевтовић такође ударцем преко гола.

Кипранин Сотириу погађа за 2:1, након чега Жандер рутински поравнава. Борјан спречава Бенгтсона да доносе нову предност Копенхагену, па Панков преокреће резултат на 3:2.

Зека поравнава, а онда следи серија промашаја с обе стране – прво Јованчић преко гола, па опет брани Борјан, потом је непрецизан био и Симић, па Бертолец добија шансу да донесе победу Данцима.

Међутим, промашује и Хрват, а Дегенек враћа предност Звезде. Следе голови Нелсона, Гобељића, Папајанопулоса, а онда и обојице голмана Борјана и Гритебуста за 6:6.

Панков отвара другу серију и погађа за 7:6, а онда на сцену опет ступа Борјан и брани шут талентованог Винда, на савршен начин му се реваншира за "паненку" на "Митићу" и одводи Звезду даље.

Звезду сада чека двомеч са прваком Швајцарске Јанг Бојсом, док ће Копенхаген морати да се задовољи плеј-офом за Лигу Европе са бољим из дуела између летонске Риге и гинског ХЈК Хелсинкија, који су играли 1:1 у првом мечу.

Црвена звезда иде у плеј-оф Лиге шампиона против Јанг Бојса!

У невероватно драматичној утакмици на "Паркену" која је безмало трајала пуна ТРИ сата, Црвена звезда је победила после пенал-серије у којој су њени играчи промашили чак четири "једанаестерца", док је Милан Борјан "скинуо" три и дочекао два промешаја Данаца.

Све је у овом двомечу било у знаку пенала, досуђеног у Београду за изједначење, недосуђеног за Звезду у 1. минуту меча у Копенхагену - и на крају су они одлучили.

Претходно је Боаћи постигао гол за вођство у 17. минуту, оно је "анулирано" пред крај првог полувремена преко Н'Дојеа, да би се Црвена звезда потом 45 минута бранила са играчем мање због искључења Милуновића.

Одолевали су нападима Копенхагена, имали на голу Милана Борјана, да би на крају однос снага био изједначен, што није много променило план шампиона Србије.

Пенал серија почела је пречком Марка Марина, уз њега су промашивали још и Јевтовић, Јованчић и Симић, али нису толико прецизни били ни домаћи, мада је кључни човек био Милан Борјан који је одбранио три ударца - на крају и Јонаса Винда који га је надмудрио у Београду.

Ова победа значи да Звезда има јесен у Европи, видећемо у ком од два такмичења, први меч са Јанг Бојсом заказан је већ за седам дана у Берну.

КОПЕНХАГЕН - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:1 (1:1), ПОСЛЕ ПЕНАЛА 7:8!

Повреде су делом диктирале састав Црвене звезде тако да је Владан Милојевић морао мало да коригује план игре у односу на пре седам дана у Београду, иако је у стартних 11 направљена само једна персонална промена...

Уместо сјајног Павкова заиграо је Боаћи и Звезда није могла да се ослони на фудбалера из Гане да ће добијати дуеле, разигравати "другим" лоптама и господарити у скоку, међутим добила је бржег фудбалера који је солидно притискао штопере Копенхагена, а успешно им и побегао у 17. минуту када је реализовао прилику на "петерцу".

Марин је са левог бока савршено "заврнуо" у казнени простор, Боаћи је избегао офсајд, па побегао чувару и уклизавањем по блату савладао голмана Копенхагена.

Можда би Звезда и пре тога дошла до вођства да је за прекршај над Мирком Иванићем у 1. минуту досуђен једанаестерац, када је на "осмицу" очигледно нагазио фудбалер Копенхагена, међутим судија из Литваније је био веома несигуран и пустио је да се игра даље.

Звезда се од вођства фокусирала на дефанзивни став, одлично је бранила простор и није дозвољавала Копенхагену да се разигра, али поново није издржала до краја.

Данци су "запели" при крају полувремена и стигли до изједначења у 45. минуту када је Бенгтсон успео да центрира поред Гобељића, док је на другој страни поред Родића, видно уморног и недовољно спремног, скочио Н'Доје и поентирао за 1:1.

Морао је да уђе Жандер, што је значило брзину по боку и лошији скок, али је Звезда успела да постигне гол "на фору" из прекида преко Вукановића, на пас Марина, али је досуђен офсајд.

Било је оправдано као и минут касније када је Немања Милуновић у скоку у лице лактом ударио Н'Дојеа и за то добио други жути картон, што је значило да Звезда до краја утакмице мора да игра са десеторицом - и с играчем мање у средини терена пошто је Кањаса заменио Панков.

То је значило потпуну доминацију Копенхагена у поседу, али нису успевали да "играча више" претворе у гол, па су први шут у оквир гола имали тек у 100. минуту када је сјајан био Борјан.

Звезда се свом голману "повукла у крило" и ретко када излазила у контру, а када је Жандер "повукао" у 113. минуту после пресеченог паса Винда - сјајно је сачекао да га Бијел фаулира и тако добије други жути картон, па је однос снага постао изједначен.

Гости су и даље чекали пенале и дочекали их захваљујући Борјану, а репрезентативац Канаде показао је да му и овај сегмент игре "иде" - иако је био оспораван.

Одбранио је три пенала и после 11. серије Звезда је прошла даље.

Црвена звезда нема мачке у свом тиму, него лавове који имају више од девет живота! Српски шампион ће играти у плеј-оф рунди квалификација за Лиге шампиона, пошто је у једној од највећих пенал драма виђених у историји еврокупова, чак 22 изведена пенала елиминисао Копенхаген – 7:6 (1:1). Неко одозго, неке невидљиве силе послале су правду у земљу бајки. Јер било јде праведно да ко од пенала живи, од пенала – страда.

После оних незаслужених 1:1 у Београду, исти резултат је био и вечерас после 90 минута у Копенхагену. Након 120 минута драме, многих малера који су пратили Звезду и спартанског отпора са играчем мање више од сат времена, срећа је наградила храбрије. И исправила неке неправде у овом двомечу. Јер, Црвена звезда је због свега виђеног у овом двомечу за нијансу више од Данаца заслужила да се против Јанг Бојса бори за пласман у Лигу шампиона. 

Дански шампион је преживљавао до пенал рулета због серије спорних судијских одлука, а онда је магични Милан Борјан писао историју. Лудачку пенал серију окончао је трећим одбрањеним пеналом када је зауставио ударац Фалку и до делиријума довео Србе у Копенхагену.

После 22 изведена ударца са беле тачке - којој више одговара опис црне - Борјан је одбранио пенал Винду и Звезда је са 7:6 у пеналима ставила тачку на овај драматичан двомеч. Као на ролеркостеру се мењало расположење током пенал серије. Деловало је у неколико ситуација да је Звезда изгубљена, али Ндојеу је на меч лопти, рампу спустио Борјан, а срећа је окренула леђа лајавом Хрвату Бартолецу који је провоцирао после првог меча. 

Јесте Милан Борјан заслужио и посебно поглавње и бисту испред стадиона Рајко Митић, али он је само био јуришник који је „пробо“ копље у срце домаћина.

Копенгахен се намерио на петнесторицу јунака који нису спустили главу ни после црвеног картона Милуновића, ни после четири промашена пенала. Оцртали су у свим тим интервалима историју, исписали еп о којем ће се деценијама причати. Била је ово унапређена верзија „кардио“ збивања из Салцбурга, после које је Црвеној звезди остао јасан правац – Лига шампиона. Причаће се о овоме исиновима и унуцима, пошто је кртичњак испред гола могао да дође главе црвено-белима. Међутим, на на рукавицама Милана Борјана Звезда је почела нови европски живот. Играће се ове јесени европски фудбал на Маракани.

Као у кошници је врило на акустичним трибинама Паркен стадиона. Домаћи навијачи, одевени у беле дресове вољеног клуба, желели су амбијент са Маракане да пренесу у земљу Андерсенових бајки.  Међутим, балкански темперамент у главном граду Данске помогао је тиму Владана Милојевића да изађе на траву са ножем у зубима. И не само то: поново је Црвена звезда изгледала као тим из тренерских снова стручњака на клупи црвено-белих.

Упицкана по италијанској моди, до најстинијег детаља, Црвена звезда је поново лимитирала офанзивне атрибуте тима Сталеа Солбекена. Игру српског шампиона персонификовао је први савршени дефанзивни старт Милоша  Дегенека, који је био најава оног што ће уследити. Литвански арбитар Мажејка направио је кардиналну грешку, када је немо испратио како се Зека целом тежином тела наслања на ногу Мирка Иванића. Био је то класичан једанестерац, који би попут морфијума утишао песму навијача Копенхагена. Иако су дебело „закинути“, играчи Црвене звезде су имали отварање из снова. Није их поклебало ни то што је Мажејка први старт Милуновића казнио жутим картоном, ни то што је наскакање Зеке над Марином мирно посматрао као да види бројне бициклисте на улицама Копенхагена.

Из те мирноће и дисциплине црвено-бели, одевени у плаве дресове, направили су изолацију Марку Марину, који је у 17. минуту савршеним центаршутем помогао Ричмонду Боаћију да ресетује каријеру и учинак на великим утакмицама. Није само одбрана данског првака ухваћена у раскораку, него и комплетан тим.

Везиста Зека покушавао је реакцијама рукама да пробуди остатак тима, али је Црвена звезда све херметички затварала. Са много самопоуздања играо је Немања Милуновић- притеран уза зид жутим картоном, Дегенек се одлично постављао, Кањас одговарао на темпо Стагеа и Зеке. Звезда се определила да из дефанзиве брани пролаз који је почео да титра пред очима Делија. Све је бајковито деловало на Звездиној половини, пролаз је почео да титра пред очима Звездиних навијача, пошто је српски шампион меч ставио под контролу.  Међутим, било је простора да се зада коначан ударац. Много простора остављао је Копенхаген, који је терао поседом лопте црвено-беле да се увлаче Милану Борјану у крило.

Није шампион Данске за 134 минута двомеча упутио ударац у оквир гола и дошао је и тај 135! Први пут је тада пукао Звездин систем. Мнго ланчаних грешака, на крају је Бенгстон добио много простора да центрира, а Ндоје је скочио између Дегенека и Родића и поништио све што су у претходном периоду црвено-бели градили.

Знало се да ће црвено-бели морати да прођу кроз девет кругова пакла како би уздигунит руку напустили Паркен, али им је црвени картон Милуновића после још једног ваздушног дуела са Ндојоем натоварио нову беду на врат. Била је то практично безизлазна ситуација. Комплетна концепција Звездиног тима добила је сасвим нови облик.

Одлучио се Владан Милојевић да прво изведе Хосе Кањаса, и спусти Јованчића и Иванића још ниже… Била је Црвена звезда осуђена на дефанзиву, чекајући тренутак Маринове инспирације. Кретали су се до изнемоглости играчи Копенхагена без лопте, али су Радован Панков и Жандер врло добро попуњавали простор. Некадашњи члан Војводине се сјајно тукао са стрелцем гола за Копенхаген, и пленио хладнокрвошћу.  есу домаћини били стално близу гола, али за 30 минута само је Фалк био у ситуацији да погоди Звездину мрежу.

Звезда је преживела продужетке захваљујући Борјану… А онда је уследило нешто што се не виђа тако често у свету фудбала. Због промашаја са обе стране обрнуо се круг. Одлучила је 11. серија пенала, у којој је Раша Панков био хладнокрван. А Винд није – тачније Борјан је био магичан.

КОПЕНХАГЕН - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:1 - пеналима 7:6 (1:1, 1:1)
/Ндоје 44 - Боаћи 17/

Марин (пречка), Винд 1:0, Иванић 1:1, Фишер (преко гола), Јевтовић (преко гола), Сотириу 2:1, Жандер 2:2, Бенгтсон (Борјан брани), Панков 2:3, Зека 3:3, Јованчић (преко гола), Н'Доје (Борјан брани), Симић (преко гола), Бартолец (преко гола), Дегенек 3:4, Нелсон 4:4, Гобељић 4:5, Папанајопулос 5:5, Борјан 5:6, Гритебуст 6:6, Панков 6:7, Винд (Борјан брани)

Паркен стадион. Капацитет: 38.065. Судија: Гедиминас Мажејка (Литванија)

КОПЕНХАГЕН (4-4-2): Гритебуст – Варела (од 81. Бартолец), Папајанопулос, Нелсон, Бенгтсон – Холсе (од 74. Бјел), Зека, Стаге (од 60. Фалк), Фишер – Винд, Ндоје.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-2-3-1): Борјан - Гобељић, Милуновић, Дегенек, Родић (од 46. Жандер) - Кањас (од 58. Панков), Јованчић - Вукановић (91. Јевтовић), Марин, Иванић - Боаћи (од 81. Симић).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар