СДС: Спријечити измјештање терминала на Рачи

Иницијативу превозника и шпедитера да се заустави планирано премјештање терминала на Рачи подржала је и Српска демократска странка.
Из СДС истичу да се УИО оваквим потезом свјесно одриче дијела јавних прихода, док превозници позивају представнике Управе на разговор, јер у супротном крећу обуставе граничних прелаза.

Република Српска 09.08.2019 | 14:45
СДС: Спријечити измјештање терминала на Рачи
Српска демократска странка подржава шпедитере и превознике који се противе једностраној одлуци Управе за индиректно опорезивање БиХ да послове са царинским терминалом на Рачи додијели приватној фирми, изјавио је данас Зоран Видић, посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске.

Он је на конференцији за медије, коју је одржао заједно са представницима удружења превозника и шпедитера, поручио да ће СДС заједно са њима истрајати у спречавању измјештања постојећег терминала на Рачи.

„У интересу шпедитера и превозника је да терминал настави с радом на постојећој локацији и све што УИО треба урадити је да им побољша услове рада, а они раде супротно од тога“, казао је Видић.

Поставља се и питање, додаје он, зашто би УИО једноставно напустила постојећу локацију у коју је уложено толико навца и отишла у неки приватни простор одричући се тако значајног дијела прихода.

Упозорио је да се царински терминали желе дати приватним фирмама гдје се отвара широко поље за коруптивне радње.

„Начин на који је УИО расписала конкурс за нови терминал је пун нелогичности које указују да је све урађено да посао може добити само један понуђач. Позив је расписан у јулу и како је могуће да неко, осим лица које већ има изграђен објекат, обезбиједи све опште и посебне услове које намеће УИО за свега мјесец дана. Ти услови подразумијевају грађевинске дозволе које се не могу добити ни за годину дана“, казао је Видић.

Никола Грбић, предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт је рекао да би најављеним измјештањем терминала на локацију удаљену око 20 километара од постојеће, превозници имали додатне трошкове од око 100 КМ по сваком возилу и да се у то не би могли уклопити.

Он је каже да због небриге УИО гранични прелаз Рача сада личи не сметљиште и да је у такво стање намјерно доведен како би то био изговор измјештање на приватни терминал.

„Незамисливо је да у данашње вријеме један овакав објекат нема питку воду и мокре чворове“, истакао је Грбић.

Наводи да приватни терминал на који УИО намјерава измјештање није ни близу капацитета постојећег терминала.

„На овом терминалу може стати до триста камиона и један је од највећих у БиХ док спорни приватни терминал, има капацитета за свега 40 камиона“, каже Грбић.

Представница шпедитера са Раче Радмила Копривица је поручила да лоше одржавање терминала никако не може бити разлог за његово измјештање.

„Положај новог терминал ће на нас негативно утицати на финансијском смислу јер би морали изнајмљивати нове канцеларије. Поступак царињења би се додатно закомликовао јер се морају радити двије процедуре што знатно повећава трошкове рада“, казала је Копривица и додала да ће сви ти трошкови довести до затварања појединих шпедиција и губитка радних мјеста.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јово

09.08.2019 13:12

Конацно да једна странка стане у одбрану возаца и спедитера који зиве од своха рада, а које на сваки нацин зеле да рекетира и уцјењује криминални дио Управе за индиректно опорезивање. Страни возаци када додју на бас терминал и виде насто нам лице тоалети, да нема тус кабина - за остало да не говорим, мисле да су досли у ратну зону. Милионе убиру од улаза на терминал а не могу одвојити минимална средства за хигијену и цисцење терминала. Срамота, то је огледало БиХ. Тразити одговорност Дзакуле и Беванде - обојица Из ХДЗ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора Дрљача

09.08.2019 16:34

Плачи мала, плачи, ост'о сам на Рачи ,не дају ми проћи, не могу ти доци. Чека мала, сузе рони а пролазе камиони, чека да јој додјем ја из Београда...

Name

А

09.08.2019 13:12

У чему је разлика овог садашњег и тог будућег? Оба су приватна само им није исти газда. Ту је сав проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

09.08.2019 17:02

Ако нема ниједне друге, разлика це бити бар у томе сто це се на релацији пута Дворови - Бијељина путовати сат и висе времена, јер нови терминал не мозе да прими 300 возила, тако да це остала возила цекати на сред пута да скрену у терминал, а сви остали, који саобрацају том деоницом мораце да обилазе колоне камиона на ризик, јер ту не постоје 3 или 4 траке за одвијање саобрацаја. Колоне камиона сада на постојецем прелазу досезале су и по неколико километара. Тај терминал на границном прелазу Раца, прими око 300 камиона, сваки дан, и опет се могу понекад видети колоне возила из правца Србије. Ко путује цесто у том правцу, зна о цему писем.

Name

Спедитер

09.08.2019 13:15

Хвала СДС-у на подрсци, да барем неко погледа на нас који радимо и зивимо у немогуцим условима,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спедиција XЛ Градиска

09.08.2019 13:28

На новом терминалу у Градисци у цију изградњу је утросено 35 милиона КМ средстава из будзета БиХ, Дзакула хоце да уведе приватну фирму која би изградила канцеларије за спедитере и изнајмљивала нам по цијени као да смо у Лондону. Засто у ово не инвестора дрзава и да има добре додатне приходе а ми нормалну цијену закупа, вец ово препуста приватнику. Сигурно нема корупције и подјеле плијена са директором Управе, а све по насим народним ледјима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

09.08.2019 16:01

Па како је постављен за директора УИО2011 год.око њега се стално врте неке криминогене радње.Сто се тице изградње терминала је супер изверзиран а један од бољих примјера је цар.терминал Бијаца који је костао дрзаву цца 15 милиона марака и одмах изнајмљен тек основаној приватној фирми из Љубуског великом директоровом пријатељу гдје у уговору стоји да 30 % прихода иде за УИО.Цовјека су сви троскови досли око 3000 КМ.а сваки спедитер је морао преко њега купити опрему и контејнере.Мјесецни промет на Бијаци је близу милион марака и дрзава узима само мрвице.Дало би се јос писати о "врло успјесном" директору око купње и направљене пословне зграде у Мостару гдје је заврсетак и усељење кодтало 4 × висе од понудјене цијене на тендеру,изнајмљивање складиста у Б.Л. од висе милионског дузника по ПДВ.Од 2011.год.у УИО је у највецем порасту криминал,корупција,рекет и апартхејд поготово они који су из друга два тора а не главног.

Name

Митар

09.08.2019 13:39

Треба дати Перићу да то ради јер га то једино може извући из го.... у која је упао као примитивац и незналица заједно са својим сином. Пусти рат их је избацио високо па се нису снашли у новим условима пословања, док се могло више мувати они су били јако сналажљиви. Ако им ово не буду дали онда су пропали до воде !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

09.08.2019 14:36

Проблем је Периц фирма а да је Монако добио не би био проблем никакав,он није приватник?О измјестању терминала се прица има 3-4 године,засто се и други "добри људи"нису ангазовали и уцествовали на тендеру..И Грунтовница се иселила из Мицине зграде преселили се код Митровица то нико не коментарисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИНА

09.08.2019 15:20

Не скреци са горуцег проблема