"Не инсистирамо на МАП-у, али сте га ви изабрали"

НАТО неће присиљавати БиХ да поднесе Годишњи акциони програм у оквиру Акционог плана за чланство, али земља је 2009. године сама поднијела захтјев да уђе у тај програм, потврђено је "Независним" у Одјељењу за односе с јавношћу НАТО алијансе у Бриселу.

Босна и Херцеговина 09.08.2019 | 07:45
"Не инсистирамо на МАП-у, али сте га ви изабрали"
Они су подсјетили да је након подношења захтјева од стране БиХ у Талину 2010. године донесена одлука да се прихвати понуда за МАП, али да је одлучено да се не крене с Годишњим националним програмима (АНП). Први АНП за БиХ је, како кажу, одобрен тек прошле године.

"АНП је програм који развија сама земља и креира га према властитим потребама. АНП пружа НАТО-у дубљу и садржајнију подршку у реформама које се односе на одбрамбене капацитете, регионалну безбједност, спремност у дјеловању у случају природних катастрофа и спремност и интероператибилност оружаних снага", кажу у Сјеверноатлантском савезу. 

Додају да се у оквиру АНП-а у консултацијама с НАТО-ом фокус ставља и на реформе у области демократије, безбједности и одбране, а сваке године подноси се процјена, уз одобрење 29 земаља чланица, о којој се расправља с партнером који је покренуо МАП. Важно је нагласити, како кажу, да партиципација у МАП-у не прејудицира одлуку Алијансе о будућем чланству.

"Као и све друге НАТО одлуке, Савјет НАТО-а све одлуке о новим члановима доноси консензусом. МАП пружа фокусиран и искрен механизам о напретку у оквиру програма које земља аспирант спроводи. Током цијеле године ће бити организоване радионице и састанци цивилних и војних експерата како би се разговарало о цијелом низу питања", кажу они. 

У НАТО-у, такође, кажу да постоји још један механизам сарадње с НАТО-ом, под називом Индивидуални партнерски акциони план (ИПАП), а он је дизајниран за земље које желе дубље односе са НАТО-ом, али без декларисаног циља да постану чланице.

Кажу да је ИПАП усаглашен између НАТО-а са Грузијом, Азербејџаном, Јерменијом, Казахстаном, БиХ, Молдавијом, Црном Гором и Србијом, а да су неке од земаља које су почеле у ИПАП-у касније одлучиле да крену и ка чланству.

Као и у свему, у БиХ не постоји јединствено мишљење хоће ли у Брисел ове године бити упућен први Годишњи национални програм. Док Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, каже да ће АНП бити упућен, иако у редукованом облику, Душанка Мајкић, дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, тврди да он неће бити упућен јер нигдје не пише да ће то бити урађено.

Изетбеговић је јуче рекао да договор политичких лидера, који је потписан као предуслов за формирање нове власти, подразумијева испуњавање ранијих одлука Предсједништва, које, по њему, значе и слање овог програма.

"Шефик Џаферовић и ја смо разговарали с америчким амбасадором о АНП-у, о ономе што им није било јасно. Ја сам им дао појашњење које сам и сада казао и они су задовољни и наравно да инсистирају на АНП-у", истакао је он.

Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да неће гласати за кандидата за предсједавајућег Савјета министара уколико нема одлуке о упућивању АНП-а.

С друге, пак, стране, Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, тврди да од слања АНП-а нема ништа, те да опозиција измишља како би задржала своје фотеље.

Према његовом мишљењу, од Акционог плана за чланство нема ништа јер је, како је објаснио, у договору лидера јасно назначено да ће се с НАТО-ом само радити на сарадњи, а не на плану за чланство.

(Независне новине)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Јаффа

09.08.2019 05:50

Свако ко је гласао за СНСД ДНС СПРС пристао је на ове игре...зарад личних интереса сте пристали, сад кусамо ту чорбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста глупости!

09.08.2019 09:01

Чему сва та прича!?Имамо пуно већих и озбиљнијих проблема од НАТО.Шта би друго?треба га прихватити кад је и остатак Европе.Најважније је економски јачати земљу,ако ико о том овдје размишља и зна како

Name

А борци

09.08.2019 09:25

А борци и ствараоци цуте,па нису нато бомбе убијале,тровале и русиле неку другу земљу него ову насу и вас директно,ал борци цуте ли цуте,браво колеге.Никад висе нокат за РС

Name

То Није Обавезујуце,

09.08.2019 11:53

Сваки документ" је могуце (сторнирати) због цега би био, нато и Додик; нешто недоталљиво, уколико има неко кога мрзлим из дна душе, Е то је Тај Додик !само он, и Нико други.

Name

Коприва

09.08.2019 19:05

Како да га прихватимо кад је 90-их бомбардовао и убијао нас народ.

Name

Директ

10.08.2019 23:30

Нема ниста од цланства у НАТО! То би била катастрофа, посто НАТО у малим земљама не види савезнике, вец плен који треба оцерупати.

Name

Пера

09.08.2019 05:52

Дудук се роштиља, прихватио Нато па за гласове одустао па сад мора у Нато јер га стишће бато. Додик издајник, додик издајник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицко

09.08.2019 06:17

Ста то фали Нато савезу?! Засто да Бих не удје у Нато?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једва чекам

09.08.2019 07:06

Да идемо у Авганистан да се бијемо са Талибанима...

Name

Роки

09.08.2019 07:26

Бас ЦЕМУ толика фрка?

Name

ГОРАН

09.08.2019 07:42

УЂИТЕ АЛИ БЕЗ РС .НАС СУ БОМБАРДОВАЛИ 95 И 99.ГАЂАЛИ УРАНИЈУМСКОМ МУНИЦИЈОМ И НАТО ЈЕ ЗА СРБЕ ДЕКЛАРИСАНИ НЕПРИЈАТЕЉ.БЕЗ ОДЛУКЕ САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ УЕН-а НАПАЛИ НА СРБИЈУ УБИЛИ ОКО 3000 НЕДУЖНИХ ГРАЂАНА НАПРАВИЛИ МАТЕРИЈАЛНУ ШТЕТУ ВЕЋУ ОД 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА.ПА АКО НАМ ОНИ ТРБАЈУ ДА БУДУ ДОЧЕКАНИ РАШИРЕНИХ РУКУ МИ ОНДА НИСМО НОРМАЛНИ.

Name

Ђоле

09.08.2019 08:31

Ало човјече, први пут у својој историни Нато је бомбардовао Србе 1995 и1999 гоб. Посијао нам је осиромашени уранијум и ракове да добијамо наредних 500година(сви у БиХ). Далеко им лијепа кућа, ђаво их однио. Улажите паре у лијечење од последица бомбардовања.

Name

Бат

09.08.2019 08:31

Фрка је што су нас бомабрадовали и убијали 94-95 а затим су Србију бомбардовали 99! Убили су хиљаде недужних људи, цивала и дјеце!

Name

О бесмислу са смислом

09.08.2019 09:00

Нека они створе нормалан зивот градјанима, нормалне плате, привреду итд.... а не само пљацка мафијаса. Па хоце ли наса презадузена дјеца презивљаавати убијајуци и гинуци по свијету,за криминалне интересе. Какво су то друство створили?

Name

Ре Дјоле

09.08.2019 11:15

Ако не удјемо,опет це нас бомбардобати ако не будемо послусни момци,ко смо ми да се к*урцмо јацим од себе,укљуци разум умјесто емоција.

Name

Ре Једва Цекамо!

09.08.2019 11:58

Само дођите, сто више вас је, тим боље

Name

ја

09.08.2019 13:30

Па и Њемачка је побила стотине хиљада људи на овим просторима и опет сви једва чекају да оду тамо да раде.Нато ако знаци сигурност да овдје висе не буде ратова треба прихватит одма,доста је народа изгинуло и рањено,а сад су на најнизим гранама на све три стране

Name

Разлика је

09.08.2019 16:32

Једно је отици да радис, а саввим друго страна војска у твојој земљи.

Name

Питамо се

09.08.2019 16:33

А иду ли у униформи под ратном спремом.

Name

Директ

10.08.2019 01:18

Роки, ко воли, нек' изволи, посто Српска неце у НАТО.

Name

Злаја

09.08.2019 06:25

Сваки дан исте приче, она тројица чобана приредјују представе за своје овчице. Као...они надмудрују један другог ,раде у интересу свог народа а уствари раде за своје џепове. Данима ништа лијепо нисам прочитао о овој квази држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

09.08.2019 06:47

Другим ријечима, не инзистирамо али сте преузели обавезу која се мора испоштовати. за неупућене, обавезе су уграђене у Закон о одбрани БиХ којег је донијела ПС БиХ и у одлукама Предсједништва БиХ и Савјета министара БиХ! Будући да је неки да Рудоња потписао са ће се "сарадња" одвијати у складу са Одлукама та три државна тијела, прича је завршена! зашто би сада Изетбеговић, Комшић итд. од готовине правили вересију, и враћали се назад да са Додиком и Мајкићком поново преговарају хоћемо ли или нећемо слати АНП и хоћемо ли у НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.08.2019 08:02

Зашто нам је наметнута обавеза? Ко нам је наметнуо обавезу? Зашто морамо преузети било какву обавезу? По којем закону, пропису, резолуцији УН или било чему другоме, нам је наметнута некаква обавеза? Ко нас то обавезује? Шта ако не прихватимо да испунимо наметнуту обавезу? Да ли је уз обавезу ишло још нешто што јавност не зна? Да ли је неко добио паре да прихвати и испуни такву обавезу? Да ли је некоме омогућено да покраде изборе да би прихватио или испунио такву обавезу? да ли се од јавности скривају праве чињенице у вези наметања и прихватања таквих обавеза?

Name

Радојица

09.08.2019 09:08

Договор који је потписан сам по себи је противрјецан и то је изгледа уцуњено са намјером да се моземо око цега трвити. У њему стоји да мора постојати сагласност свих нивоа власти и да се цланство о НАТО-у не прејудицира ни на који нацин. Дакле знамо ста је став нивоа власти из Републике Српске. Нико па ни Додик не смије дејствовати противно одлуци Народне Скупстине РС. ТАЦКА.

Name

Директ

10.08.2019 23:35

Договор је знак да папир трпи сваста. Не зна се ста мање вриједи код тог договора, ријеци или папир.

Name

Гицко

09.08.2019 06:59

Овом Стевандићу само фотеље у глави. Колико човјек мора бити деформисан од политике па да овако размишља. А то што су годинама прићали једно, а сада раде друго, ником ништа. Какав деформитет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једнозначност

09.08.2019 07:01

Нато је организација, која зна шта и како хоће, која има свој план, намјере и циљеве, вјероватно унапријед планиране за дужи врем период. Не вјерујем да нешто раде тек тако, реда ради, поготово, да их неко може фолирати и манипулисати. Вољели их ми или не, ради се о озбиљном играчу, легитимном, јаком и по свему јединственом на свјетском нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У цему треба да су слозни?

09.08.2019 11:07

И до сада су постојали велики играци на свијетском нивоу. Немора се ниста ако се неце. Нецемо нас два и по милиона никоме бити глинени голубови.Домацим пљацкасима и издајницима није интерес слободна земља и добробит градјана, него само лицна. Требају нам слозни пилитицари око најнормалнијих интетеса друства, а не око даљwг нестајања са овог простора!

Name

БОБА

09.08.2019 07:09

БИТНО ЈЕ ШТО ВИШЕ ОДУГОВЛАЧИТИ. НЕМА ЗА ЊИХ ОДГОВОРНОСТИ .ПА НАРОД ИХ И БИРА ДА РАДЕ ШТА ХОЋЕ ОНИ НИКОМЕ НЕ ПОЛАЖУ РАЧУНЕ САМО НАРОДУ КОЈИ ИХ БИРА..ЊИМА СУ ПУНА УСТА ТОГ ИСТОГ НАРОДА КОЈИ НЕ ВИДИ ДАЉЕ ОД НОСА.УЖИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна сw ко их бира

09.08.2019 11:09

Не бирају их народи.

Name

075

09.08.2019 07:28

Народи, грађани, сељаци и остали доста је више!! Данима се препирете овдје и трошите вашу властиту енергију на глупости! У БиХ се од 1992. све дешава како "велики" хоће, дакле ништа од нас не овиси! Примјерице да "велики" заврну "наркоманске девизне инфузије нашим властима" све би у БиХ на свим разинама (опћине, кантони, ентитети, етц.) банкротирало врло брзо!! Дакле уживајте са својим укућанима, ширите позитивну енергију, уживајте јер о нама одлучују "велики" и бити ће онако како ти исти "велики" буду жељели!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА 076

09.08.2019 07:51

ВРЛО КОРИСТАН КОМЕНТАР. ОТПРИЛИКЕ ЈЕ ТАКО. ЗА САД ЦЕ БИТИ КАКО ВЕЛИКИ КАЗУ А НА КРАЈУ КАКО БОГ ДА. МИ СЕ НИСТА НЕ ПИТАМО, БЕЗВЕЗЕ НАС БОЛИ ГЛАВА. НИЈЕ СВЕЈЕДНО ОНИМА КОЈИ СУ БЈЕЗЕЦИ ОД НАТО БОМБИ ,,ЉУБИЛИ СЕ СА ЗМИЈАМА,, У РОВОВИМА, НИЈЕ ЛАКО СЛУСАТ КАКО САД ДЕЗЕРТЕР ОДЛУЦУЈЕ, АЛИ УЗДАТ ЦЕМО СЕ У БОГА.

Name

Бла, бла, бла...

09.08.2019 07:31

Сврстајте дијаспору у двије групе: ону у НАТО земљама и ону ван и све це вам се само реци. У једном Минхенском кафицу их има висе него у цијелој Москви. Гузица би радо у НАТО док усијана глава радо паламуди о братској Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

09.08.2019 08:41

100% си у праву, каква Русија цовјеце сви хрле у еуропу а радо би и у америку.

Name

Руски брат

09.08.2019 10:52

Па добро,ако је алтернатива Русија,ок.Ајмо војни савез са Русијом и они штите наше границе!Гдје је понуда?Ја је још нисам чуо.Шта?Имамо вербалну подршку од Русије?Свака част,али од празних прича се не живи.Нит нам помажу војно ни економски!У чему је поента?

Name

То нису ријесења

09.08.2019 12:58

Није нама алтернатива Русија, ни је нама ријесење оваквог зивота градјана, улазак у НАТО!

Name

Директ

09.08.2019 17:12

Паметне нацјје бјезе од свих војних савеза, само Босњаци, којим Американци тамане брацу по блиском истоку, би у НАТО. Стокхолмски синдром.

Name

Па

09.08.2019 07:42

Ма нас занима када це зазивити владавина права,стандард, па тек онда све друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гонич

09.08.2019 08:07

О члансву државе у НАТО одлуцује држава. Држава БиХ 65% Босњака и 5 % Хрвата за. Значи 70 % ЗА па то нема ни у САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХСВ

09.08.2019 11:34

Само си заборавио да у БХ неважи "један човјек, један глас", већ се у ентитетима одлучује и гласа. БХ није унитарна, већ је састављена од ентитета, тако да те твоје проценте можеш да заборавиш. Прошла су та времена кад се радјало само да вас буде више од других.

Name

Нато

09.08.2019 08:11

За ове што питају штаје проблем да идемо у нато? Јасам већ прије писао кад је МД био категоричан да неће у нато да ми требамо ући и у европску у нију и у нато ми зависи о од Дојча Швице Аустрија а не од Русије сва нам је омладина горе. Али гдје је ту принцип и ријеч МД имали он своје ја а да не говорим о овим трабантима кои само дижу руке. Кад би МД рекао дасу црнци они би дигли руку. И сад те лажи овак ћемо онако ћемо зову ПРАГМАТИЧАН тосе у мом селу каже ЛАЖОВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колиција

09.08.2019 09:31

Нека у Нато савез уђу СНСД и коалициони партнери све са Шпирићем,Мајкићком,Клошарцем,Мазалицом и осталим црвеним кмерима,а РС нека оставе на миру ,РС неће у Нато савез,они нека иду ,са Бурлом на челу и нека се не враћају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

09.08.2019 09:47

Дефинитивно не у Нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.08.2019 09:54

Јуче су се све карте отвориле када је проговорио Бакир. Чули смо ко је већ за ову годину припремио годишњи акциони план за НАТО. Наравно Срби из Републике Српске који још сједе у Савјету министара БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

09.08.2019 09:58

ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ би волили да се овај споразум о принципима без принципа, или овај споразум без јасних облигација не прихвати. Нема Република Српска времена да чека нове четири године да се трајно договори са Федерацијом, а да тај договор потврде САД и Русија, нема из сто разлога, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија увијек тезила идеалима

09.08.2019 11:19

Никада није било добро бити ни на једној супростављеној страни супростављених. Слобода, своја домовина и свој просперитет, она добра нормална сарадња са свима је несто најљепсе. Алу повампирене грамезљиве сотоне недају мира у свијету ни нормалним дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А,ста сте навалили...

09.08.2019 11:31

Нецемо,и тацка...Направили сте Дејтон па сте слагали...окренули га наопако..Онај ко нас је убијао,далеко му куца..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озрен

09.08.2019 11:33

2088 године је Велика Британија била у Европској Унији а сад висе Није - Тако је Република Српска неутрална . Јел то забрањено или ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.08.2019 13:49

ИЗВИЊАВАМ СЕ ЗНАМ ДА ИХ НЕ БИРА НАРОД АЛИ САМ ТО НАМЈЕРНО РЕКЛА.ПУНА СУ ИМ УСТА НАРОДА А НАРОД ЈЕ ОД ЊИХ ЈАКО ДАЛЕКО, МИСЛИМ ДА НАРОД ЖИВИ У НЕ РЕАЛНОМ СВИЈЕТУ СЛУШАЈУЋИ И ГЛЕДАЈУЋИ СВЕ И СВАШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.08.2019 01:15

Сами, под (константним) притиском Запада.

ОДГОВОРИТЕ