Вашингтон тражи од политичара у БиХ да се експлицитно изјасне око НАТО пута у БиХ

- БиХ је од стратешког значаја за регионалну стабилност и нема разлога да БиХ не успостави блиске везе са Алијансом. Управо зато, Сједињене Америчке Државе желе и цијене већи степен сарадње са БиХ и сада је право вријеме да се НАТО савезу достави Годишњи национални план", навео је Помпео.

Босна и Херцеговина 07.08.2019 | 14:21
Вашингтон тражи од политичара у БиХ да се експлицитно изјасне око НАТО пута у БиХ
Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић потписали су прије два дана Споразум о формирању Савјета министара БиХ, а један од потписаних принципа односи се на НАТО пут БиХ. Ипак, нити један од потписника није одговорио на кључно питање да ли фамозни члан 3 Споразума значи слање АНП-а у сједиште НАТО-а у Брисел. 

Овдашња јавност увелико спекулише, не без утемељења и аргумената, да је цијели Споразум рађен под притиском Москве и Анкаре. 

Дефинитивно је јасно да је Споразум договаран мимо стратешких партнера са Запада, прије свих Сједињених Америчких Држава. Потврдила је то данас и Амбасада САД у БиХ упутивши експлицитно питање лидерима који су ставили потпис на Споразум - Да ли постоји јасан консензус по питању раног подношења Националног акционог плана Босне и Херцеговине (АНП)?

Одговор на ово питање од кључне је важности америчким партнерима, али и грађанима БиХ.

Треба подсјетити на јасну поруку коју је почетком године амерички државни секретар Мајк Помпео упутио у писму члановима Предсједништва БиХ у којем их директно позива да прихвате Годишњи национални програм за БиХ. 

"Тај потез неће предодредити будуће чланство у НАТО-у, али ће имати позитиван утицај на трансформацију и модернизацију Оружаних снага. Овим кораком ће се, такође, побољшати безбједност у БиХ, те ојачати процес реформи који је већ дио настојања да БиХ добије кандидатски статус у преговорима са Европском унијом. Због тога вас позивам да наставите активности које су подузимале претходне бх. власти и искористите предности процеса усвајања Годишњег националног плана. Жеља БиХ да се придружи Алијанси јасно је наглашена у актуелној Стратегији ваше политике и ваша земља од стратешког је значаја за регионалну сарадњу", навео је Помпео и додао да пут у НАТО неће имати утицаја на односе БиХ и Србије и да БиХ мора искорисити прилику која јој се указала од НАТО савеза.

- Пут БиХ је јасно опредијељен у актуелној Стратегији и не би га смјеле зауставити несугласице у Предсједништву. Разумијем да постоји забринутост унутар Предсједништва БиХ да би већи степен сарадње са НАТО савезом могао имати утицаја на ваше односе са сусједним земљама. Желим казати да Србија, иако није чланица НАТО савеза, нити је изразила жељу да то постане, има значајну сарадњу са НАТО савезом, укључујући заједничке вјежбе са циљем повећања степена интероперабилности између војски Србије и земаља Чланица НАТО савеза, написао је Помпео. 

- БиХ је од стратешког значаја за регионалну стабилност и нема разлога да БиХ не успостави блиске везе са Алијансом. Управо зато, Сједињене Америчке Државе желе и цијене већи степен сарадње са БиХ и сада је право вријеме да се НАТО савезу достави Годишњи национални план", навео је Помпео.

Његово писмо јасан је показатељ да је чланство БиХ у НАТО савезу један од главних америчких приоритета када је у питању њихова вањска политика за Балкан.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић поздравио је тада Помпеово писмо казавши да га треба схватити као подстрек и пружену руку САД-а и НАТО савеза за продубљење реформских активности у свим сферама.

"Босна и Херцеговина и њене институције су се већ раније опредијелиле и обавезале да наставе пут ка еуроатлантским интеграцијама кроз релевантне законе и стратегије. Инсистират ћемо да се тај пут настави", сматра Комшић.

Писмо је поздравио и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић који је истакао како су ставови изнесени у писму потпуно компатибилни са главним спољно-политичким циљевима и опредјељењем Босне и Херцеговине потврђеним ранијим одлукама Предсједништва БиХ, Законом о одбрани и Стратегијом спољне политике БиХ.

"Поздрављам и став Државног секретара да је Босна и Херцеговина од стратешког значаја за регионалну стабилност, као и исказану жељу Сједињених Америчких Држава да сарадња са Босном и Херцеговином буде подигнута на већи степен, што је у интересу свих народа и грађана у нашој земљи", навео је тада Џаферовић.

Дани и мјесеци испред нас и питање предаје Годишњег националног плана (АНП) ће дефинитивно одлучити којим путем иде и каква је судбина Босне и Херцеговине.

(СБ)

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

БГ

07.08.2019 12:39

Браво Америка браво,то је то,рудоња нема висе мрдања или јеси или ниси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

07.08.2019 13:47

РУДОЊА ОДГОВОРА: ПА ЗНАТЕ.... ЈЕСАМ ЈА, КАКО ДА НЕ КАЖЕМ ДА НИСАМ, МИСЛИМ ДА ЈЕ ТО ТАКО, ТРЕБАЛО БИ ТО БИТИ, БАР БИ ТРЕБАЛО...

Name

Боки

07.08.2019 14:05

Сада је ваљда и будали јасно да нема ниста од НАТО пута. Превеслао их Баја ко малу дјецу. Издајници уците се како се то ради. Зивео Баја јос 100 година.

Name

Горан

07.08.2019 15:01

Па неће слати предлог, крај, добри мој Помпеју.

Name

Ре

07.08.2019 15:09

Боки само је теби јасно тако да си ти једина будала кад тако мислис.Многи паметнији и уценији и сколовани људи мисле сасвим супротно.

Name

МАРСАЛ

07.08.2019 15:54

ПОЦЕО САМ ПИСАТИ КЊИГУ. А НАСЛОВ ГЛАСИ :"КАКО ЈЕ ГОВЕДО БАКИНАЦКО УМИСЛИО ДА ЈЕ ГЛАВНИ БАЈА" МИЛЕ -РУДОЊО БАКИНАЦКИ. ПУТИН ТЕ ЈЕ ОДАВНО ПРОВАЛИО,ЈЕР ТИ СИ ОБИЦАН СЕОСКИ ДЈИКАН.ЗАТО СЕМ ОСМЈЕХА ОД ЊЕГА НИСИ НИСТА ДРУГО МОГАО НИ ДОБИТИ. АМЕРИ КОЈИ СУ ТЕ НА ВЛАСТ ДОВЕЛИ, НИСУ РАЦУНАЛИ ДА ЦЕС ИМ СЕ ПОКУСАТИ СУПРОСТАВИТИ. ЗАТО СЕ СПРЕМИ. ОПОЗИЦИЈА ЈЕ БИЛА СВЈЕСНА СВОЈЕ ПОБЈЕДЕ НА ИЗБОРИМА,АЛИ НИСУ ХТЈЕЛИ ПРЕУЗЕТИ ВЛАСТ. А ЗНАС ЛИ ЗАСТО НИСУ? ЗАТО СТО СИ ТИ РУДОЊА ПОТПИСАО " МАП". И ЗАТО СТО ЦЕС ТИ БИТИ НАКОН ОВОГ ИЗДАЈНИК И СКЛИЗНУТ ЦЕС УПРАВО ТАМО ГДЈЕ СВА ГОВНА СКЛИЗНУ А ТО ЈЕ У КАНАЛИЗАЦИЈУ. РУДЊА ,СТВАРНО СИ ИСПАО МЕНТОЛ... ПРАВО ТЕК СЛИЈЕДИ. ДАБОГДА ДОЦЕКАО КАО СТО СУ МНОГИ ОД НАС ДОЦЕКАЛИ,А ТО ЈЕ ,ДА ОСТАНЕС БЕЗ ИГДЈЕ ИЦЕКА. ТО ТИ ТЕК СЛИЈЕДИ АМЕРИКАНЦИ НЕ ВОЛЕ КАД ИХ НЕКО ЛАЗЕ. ПИТАЈ СВОГ БИВСЕГ САВЈЕТНИКА СТА АМЕРИКАНЦИ РАДЕ СА СВОЈИМ НЕПОСЛУСНИЦИМА. ПРОСТО БАКИНАЦКИ РЕЦЕНО ,РУДОЊА ГОТОВ СИ!!!!! ХАХАХАХАХА ,,,, ТИК ТАК ТИК.....

Name

075

07.08.2019 16:02

Бити ће онако како велики брат буде желио!!

Name

Ре 075

07.08.2019 16:42

Великог брата слушате само ви из ФБиХ. Ми из РС нисмо баш познати по томе.

Name

075

07.08.2019 17:38

@Ре 075 " Велики брат " тјера Русе, Турке и ЕУ из државе Босне и Херцеговине!! Руси, Милорадови и Човићеви ментори и Турци, Бакирови ментори, су на истој линији контра "великог брата" а ЕУ је тигар од папира, дакле одлична је ово вијест да се "велики брат" враћа у државу Босну и Херцеговину!!

Name

Замјеник Зивојина Мисица

08.08.2019 07:18

Ако је вец све ријесено са уласком БиХ у НАТО, и ако је вец то потписано, засто овај помпео то опет трази од представника БиХ? Мозе ли објасњење од ових који не воле Републику Српску и Србију?

Name

Ре 075

08.08.2019 10:00

Колико ја знам Велики брат никад ни једној земљи добра није донио. Засто би са БиХ било другације?

Name

Боки

08.08.2019 14:52

Марсале цисти WЦ по Бецу, говедо си ти био и остао. Надји неку установу за такве као сто си ти. Посто у Јакес несмијес, има једна у Wиенер Wалд. Затвореног типа, теби по мјери.

Name

Раздруживач

07.08.2019 12:43

Господо Американци, платите неког поузданог преводиоца са српског на енглески да вам преведе споразум у коме јасно стоји да БиХ неће постати чланица нато пакта.Једноставно,заборавите на чланство БиХ у натоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2019 13:07

Не лази није тацно,БиХ иде у НАТО.

Name

Треба рећи реално

07.08.2019 13:42

БИХ је већ у НАТО. Погледај мало око себе. Ако си слијеп, опрости. Боље и за твоју И моју дјецу, него с Русима тикве садити. Узми само мали и велики руски кредит, рафинерију и све остало. Ко нам то помаже, исток или запад. Гдје нам то дјеца одлазе, у Русију или Њемачку итд. Ако ниси слијеп и глуп, погледај и размисли.

Name

Ре

07.08.2019 13:47

А ти плати тумача, неког доброг, да ти прочита споразум и објасни!

Name

СтварноБудала

07.08.2019 13:51

Стварно зар овако испраног мозга мозе неко бити. Јеси ти видио ста су Радмановиц и Спириц потиписали .Ста висе залагали се. Сад Баја и ти казете НЕ. Па, тако и Бакир мозе реци НЕ Даyтону и вратити се на Републику БиХ.

Name

Ее

07.08.2019 13:57

Е моја затуцана будало само малоумни верују Додику.

Name

Ре треба рећи реално

07.08.2019 16:44

А како нам то запад помаже, молим те објасни. То што народ бјежи радити у Немачку то је зато јер њима недостаје радника и раде то за себе а не да нам помогну.

Name

Горан

07.08.2019 17:18

Јел може неко да објасни Србима мухамеданске вере да православни Срби не љубе ланце. Зато нас убијају нацисти ево 105 година. И Срби мухамеданске вере су некада били храбри људи, сада су само крпе.

Name

РЕ

07.08.2019 17:32

ЈЕЛИ МОГУЦЕ ДА ПОСТОЈЕ ТОЛИКО ГЛУПИ ЉУДИ КАО ОВАЈ ,,БОКИ,,? ТВРДИМ ДА ЈЕ ОВО ДАЛЕКО НАЈГЛУПЉИ ЛИК СТО МОЗЕ САМ ХОДАТ ЗЕМЉОМ.

Name

Ре раздруживач

07.08.2019 18:12

А пише ли боте црвени да се морају поштовати раније донесене одлуке.Знаш ли шта је раније донесено за вријеме Радмановића ?

Name

Боки

08.08.2019 08:29

Хајде бона да успоредимо дипломе. Наравно да вам то не одговара, али је цињеница да вас је Баја превеслао. Ниста од НАТО, на васу велику залост, на насу јос вецу радост.

Name

Сердар

07.08.2019 13:02

Амер стисце са свих страна.Ердоган и Путин су нула за Амере.Да цујем сад три Барабе или тројицу велицанствених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клуподер

07.08.2019 18:31

ДОДИК КРАЉ...

Name

Правда БЛ

07.08.2019 13:03

БиХ је ваљда једина земља које би у Нато требала уци по закону по тврдњи хрватских и босњацких политицара а не вољи срба хрвата и босњака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2019 13:31

БиХ вецина како одлучи,зна се резултат.

Name

Правда БЛ

07.08.2019 14:12

Ако не знас бих има 2 равноправна ентитета Републику Српску и федерацију и мозе бити само како се договоре а не онако како би ти зелио

Name

Ре ре

07.08.2019 16:47

Е видиш управо због таквог вашег размишљања у Бих се никад неће одлучивати простом већином гласова. Зато је за нас битно да постоје ентитети. И кажи ми, молим те зашто сте ви из ФБиХ толико за Нато? Ста имате од тога? Са вам дјеца у Афганистану гину за америчке интересе као онај Хрват прије неки дан?

Name

За овог Ре Ре

07.08.2019 18:50

Нато је гаранција да нас комсије са истока и запада не смију нападати као у 90 тим,ето зато!

Name

Директ

07.08.2019 23:58

Вас Босњаке су углавном нападали васе комсије изнутра, као и ви њих, тако да провидна је прица о опасности која вријеба споља, са циљем да се уведе НАТО на мала врара. Осим тога, и бивса Југославија је страховала од земаља извана, да би на крају била разбијена изнутра. То и БиХ оцекује, ако (поново) додје до рата.

Name

Ре директ

08.08.2019 10:06

Слажем се са коментаром. БиХ јако пуно подсјећа на Југославију у свему. Требало би да судбина Југославије и грешке које су начињене тада буду примјер Бошњацима да не направе исте грешке, да не би и БиХ доживјела судбину Југе.

Name

е-директ-од зокија

09.08.2019 19:18

Објасни ми те паралеле сто су измедју Југе и Бих, хвала унапред..

Name

Робин Худ

07.08.2019 13:06

Па јасно...сад иде Рудоњин референдум,да пребаци лоптицу у народне руке! Тиме ће покушати спасити све своје издаје које гледамо ових 20 година....бит ће узбудљиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

још

07.08.2019 16:56

Сем тога! Они га поставише ,они ће га и склонити кад не иде испуњавао што је преузео као обавезу! Дакле губимо живце непотребно,а патриотизам је само "за сиротињу" тако да биће како су зацртали.....

Name

!!!

10.08.2019 11:28

Овај ''јос'' би лако могао да буде да је у праву? Мени се цини да Милорада у овом тренутку висе брине ста је Радинковиц дао све адвокату у писаној форми везано за страдање Николе Дјуровица него хоце ли или неце и кад це БиХ да постане цланица НАТО-а?

Name

Д

07.08.2019 13:11

Сваки договор некоме вани не паше и он га мора пореметити тако да сам сигуран да и ови договор неће проћи,живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

07.08.2019 13:13

НАТО је једини гарант мира и просперитета у БиХ, све остало је неизвјесност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.08.2019 00:04

НАТО ни сам себи не мозе да гарантује безбједност, а камоли другима. Да мозе, неби људи гинули у терористицким акцијама сиром Запада. Од НАТО земаља, безбједнија је БиХ, сто се тице нивоа опасности од тероризма, посто терористи дјелују по тиме која је земаља на списку земаља цланица НАТО савеза.

Name

Па

07.08.2019 13:13

Гос Помпео никада нећеш добити јасан и директан одговор на то. Код нас је све закукуљено замумуљено и ако ти то одговсра онда уреду ако не онда ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицерон

07.08.2019 13:17

Да су САД хтјеле БИХ добро ми би за 25 година њиховог протектората били Свајцарска. Њима одговарају криминалци и лопови од мјесне заједницце, предсједниства и савјета министара. Према томе њима одговара овака мафијаска дрзава. Ја предлазем да војни савез направимо са Новим Зеландом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

07.08.2019 13:24

срамота бато садаје досло време да платис карту за долазак у бањалуку на њиховим транспортерима теско оном велики бато амери ником непомазу ако невиде свој интерес и платицес ко вук козом нецете оставит докти неузму све сто имас такотије бато када ставис круну на главу са америма оницети узет све и главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

САНДОКАН

07.08.2019 13:55

РУДОЊА ЛЕГАО СИ НА РУДУ..ХАХАХАХ РУДОЊА ГОТОВ СИ ХАХАХА ТИК ТАК ТИК .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњиц

07.08.2019 14:34

Бурле, се мора изјаснити, или је вино или вода?

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

07.08.2019 15:03

Американци условљавају, а Србија уз помоћ Русије прави центар за нуклеарне науке, а у том центру ће Србија да добије знање. А Кинези нуде Србији технологију за дронове и ракетне системе, и нуде заједничко тржиште за извоз војне технике од Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ 007 Бонд

07.08.2019 16:07

На каквим си ти дрогама "агенте Бонд"??? Ја веће глупости још нисам прочитао... Да ти ниси онај мали из петог 2 разреда? Ниво размишљања говори тако.

Name

Нестајемо

07.08.2019 15:22

Нас занима када цw се криминална хоботница скинути са грбаце градјана! Од тога много висе зависи постојање нас као друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поинт 2

07.08.2019 16:37

Е,кад сагледас реално -од Рудоње и оног Хдз лопова,муслимани нису имали сансе,е сад је имају.Код њих је славље јер им је то гаранција,јер су ова двоица хрвата стално пријетила припајањем тамо -вамо.А све ми се цини или то је сан -Гламоц је идеална локација за базу...еее...јбг кромпира це се наци,а Нато је Нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2019 18:20

ХАТО ХАТО ХАТО ХАТО.

Name

Упуцени

07.08.2019 16:38

Не напуцавајте народ безвезе,пратите мало федералне медије и њихову опозицију.Људи вам све објасне... Турска окреце ледја Нато-у тј под притиском је Америке због С 400,Бакир под притиском Турске због Гуленоваца он мора да успори према Нато -у да би yе мало додворио Ердогану... Додик је тренутно највеци побједник и то морате да сконтате! Е сад одбрану од самог Додика и његових локалних Кнезова мозете да испољите градјанским протестима и јавним негодовањима а не подрском СДС-у који су заврсена прица...изгубили концепт,њихови лопови су давно мазнули себи довољно а сад би пуленима мало да дају вјетра,тј.паре нису битне хоцемо да се питамо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ УПУЦЕНИ

07.08.2019 18:52

ОВИХ НЕКОЛИКО ДАНА ЦЕС ДА ВИДИС КОЛИКО ТИ ЈЕ ДОДИК ПОБЈЕДНИК. ОН НЕ ЗНА СТА ЦЕ ОД СВОГ ЗИВОТА. ЕТО ТО ЈЕ ИСТИНА. НИСТА БАКИР НИЈЕ БЛИЗИ ЕРДОГАНУ ОД ДОДИКА. ДОДИК ЦЕ СВАКОМ ОБЛИЗАТ ДУПЕ ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТИ, ДА НЕ ОДГОВАРА. КАД БИ ФОДИК САД ЗНАО КОЈА ЦЕ ГА ОПЦИЈА ЗАСТИТИТИ ,ОН БИ СЕ ТАМО ПРИКЛОНИО ПА КАД БИ СВЕ ИЗГОРЕЛО.

Name

Паук

07.08.2019 18:08

У том погледу...баук

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

07.08.2019 18:08

Опа! Изгледа да игранка тек почиње. Сад ће неком уши да се заврћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГИГАНТ

07.08.2019 18:14

Ако буду ова тројица нехљебоваца смуљали ово иза леђа Америма, најебали су сва три конститутивна народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бпрац

07.08.2019 18:42

А ста це они сто су им паре у мокви!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

07.08.2019 18:42

кад се изјасне и пристану у нато, народ ће бити сретан ал они више неће бити популарни... одма ће им пасти рејтинг, народ ће ср нешто мало бунити ал на крају биће боје.. и без говора мржње и без утицаја националне политике лажног конфликта... само ви њих притисните

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

07.08.2019 18:45

Баја би радо пристао скинуте би биле санкције али вразе увест це му руси а тамо су му паре.Нимало згодна ситуација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

07.08.2019 20:40

Људи..схватите вец једном да ако Америка кихне нас нема.Па довољно је само да заврне ММФ славине и крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

07.08.2019 20:53

Додик је само изпровоцирао Американце са одбијањем уласка у НАТО и зато ће БиХ убрзано да уде у овај савез захваљујући Милораду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

08.08.2019 05:01

Најаци су ми ови сто фале браво Баја.. па тај цовјек само коци , ја не видим ту неке памети Најлаксе тако паре у дјеп од народа и не дај да дрзава полиција судство крене јер ако крене неце бити ни њега... Ал нека док је оваца бице сисања. Ниста бољи ни ови босњацки а и хрватски нису све јаје јајету..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додику ГРАТИС нога у дуое

08.08.2019 06:22

Не само да је Додик донио шамар него је добио и ГРАТИС ногу у дупе . Политички губитник и ако имало Схвати да је заврсио са својим диктаторским бусањем по ледини .остаје му добра ледима и трактор ла нек оре по Лакташима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

08.08.2019 13:06

Срби који имају држављанство САД би морали на следећим изборима да гласају за Трампа. Демократе ће нам доћи главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

09.08.2019 22:36

НАТО и Европа то је једини спас . Сви политичари хоче у Европу али овишто су се накрали причају да су за Европу а Бога Моле да не иду јер би дошао и закон па би морали одговарати а што се тиће НАТО пут они то и нече јер неби могли народ плашити ратом и држати у неизвјесности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изјасњавамо се

10.08.2019 11:45

Убаците бар 100 милијарди сто сте произвели стwтw у БиХ, па моземо прицати.

ОДГОВОРИТЕ