Шта је Вигемарк писао Тегелтији?

Делегација ЕУ 1. августа затражила од ВСТС-а да проведу интерну истрагу и утврде како је Хусеин Делалић именован за додатног судију Кантоналног суда у Сарајеву иако је осуђиван због покушаја силовања. Дисциплински тужилац у априлу тражио Делалићево разрјешење, а ВСТС му у јулу продужио мандат. Тегелтија из Москве покушава пронаћи рјешење у случају Делалић, а прикрива идентичан случај Лаботић.

Босна и Херцеговина 04.08.2019 | 10:22
Шта је Вигемарк писао Тегелтији?
Након што је Журнал прије пет дана објавио да је Високи судски и тужилачки савјет за додатног судију Кантоналног суда у Сарајеву именовало Хусеина Делалића, који је годинама скривао да је осуђиван због кривичног дјела силовање у покушају, реаговала је и Делегација ЕУ у БиХ.

„У овом конкретном случају, препоручио бих Савјету да суспендује одлуке о именовању или њено поништење уколико се утврди да заиста постоји кривична пресуда изречена против дотичне особе“, наведено је у писму које је 1. августа на руке Милана Тегелтије послао Ларс Гунар Вигемарк.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ устврдио је да овај случај „додатно нарушава слику Високог судског и тужилачког савјета":

„Стога смо става да бисте требали предузети темељиту истрагу по овом питању како би се утврдило како је било могуће да Савјет донесе овакву одлуку. Било би нам задовољство да нас обавијестите о својим налазима“, навео је Вигемарк.



Журнал је, подсјећамо, почетком седмице објавио да су чланови ВСТС-а, иако су знали да је осуђиван због силовања у покушају и насилничког понашања, 17. јула ове године продужили Хусеину Делалићу мандат додатног судије за још двије године.

Ове осуде, изречене 1982. године на Општинском суду у Требињу, судија Делалић је годинама скривао, те је тако неколико пута бивао именован за неколико носиоца правосудних функција у БиХ.

Канцеларија дисциплинског тужиоца у априлу ове године подигао је тужбу против Делалића због скривања битних података из биографије, тражећи, притом, његово разрјешење. Иако су у Првостепеној дисциплинској комисији два члана ВСТС-а – Селим Карамехић и Берина Алихоџић, Високи судски и тужилачки савјет је у јулу, ипак, процијенило да те чињенице не штете угледу носиоца правосудне функције, те су му продужили мандат за још двије године. Због свега овога реагирала је Делегција ЕУ, назвавши ове информације „узнемирујућим“.

Према информацијама Журнала, посљедња два радна дана у ВСТС-у је завладала општа пометња због објелодањивања ових информација.

Иако је са супругом на путу у Москви, предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија покушава пронаћи законску могућност за одлуку о именовању Хусеина Делалића за додатног судију Кантоналног суда у Сарајево. Међутим, суспендовање или поништавање одлуке о именовању Делалића могло би отворити и друга питања која би Тегелтија морао ријешити.

Наиме, његов пријатељ Саша Лаботић остао је на позицији окружног тужиоца из Бањалуке иако је и он годинама скривао да је на Суду БиХ правоснажно осуђен због кривичног дјела.

Лаботића је Првостепена дисциплинска комисија казнила само новчаном казном, иако је Канцеларија дисциплинског тужиоца тражила његово разрјешење.

Предсједник Дисциплинске комисије био је члан ВСТВ-а Драгомир Вукоје. Лаботић је, иначе, познат и по томе што је подигао оптужницу против Давида Драгичевића , иако је знао да је он и службено проглашен мртвим. Ларс Гуннар Вигемарк о овом случају се није оглашавао.

(Журнал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ма ја сам

04.08.2019 08:58

Све је ово без везе.Вигемарк је Додиков јаран а самим тим и Тегелтијин.Ето сметају му неки пропусти а "поткивање" се заборавило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2019 10:43

Сад мало о тужилаштву , само немој нове акцизе, провидно до потпуне пропасти.

Name

075

04.08.2019 14:17

Што рече Мектић, Босна и Херцеговина је држава у којој су судије у бјекству, тужитељи у притвору, а криминалци на власти !!

Name

Ма ништа

04.08.2019 09:01

Зна се да је Вигемарк човјек ове власти. Познати су његови чести ставови да се формира власт мада се зна да је иста настала крађом на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2019 15:07

Ако је била крађа,што избори нису поништени??Само још реци да су Хрвати убедљиво изабрали Комшића???

Name

Перо

04.08.2019 09:41

Мораћеш ти то добро потковати ако хоћеш одговоре. Па тај Тегелтија је огледало свега у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

04.08.2019 15:20

Они “раде” заједно, иста је то екипа. А ова прича је да се заборави “поткивање” и заштита криминала и корупције!

Name

Цињенице

04.08.2019 09:45

Сто веци негативац, то су ти веце сансе да си у ВСТС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

04.08.2019 10:10

ЦЕКАМО СЕПТЕМБАР...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

04.08.2019 11:01

Има у септембру

Name

борац

04.08.2019 10:39

Суд састављен од криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговорност

04.08.2019 11:16

Недавно је један припадник Агенције за истраге и заштиту (СИПА) снимљен како прима мито, а ту се налазио и Тегетлија. Шта је било с тим ? Да ли Тегетлија уопште има кредибилитет да буде на челу ВСТС или и он треба да сноси одговорност ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2019 15:09

Чини ми се да нису погледао снимак?Колико је пара тражио тегелтија и шта је обечао???

Name

Заклетва

04.08.2019 13:18

Срамно је све то сто се ради.Срамно по све зртве,које цекају своју правду.Цовјеку се гати све то кад цита...силовање,пљацке,разврат,преваре..а то тек са оптузницом за покојног Давида,то је могао само монструм писати!Ако има дјецу,нек замисли своје измасакрирано дијете бацено у канализацију...ух...Бозе,дај свој суд,кад другог нема да се народ ослободи патње и неправде!Отисао у Москву...мозда да себи надје ново мјесто боравка или проводи се,господја науцила на луксуз.....Јован,Никола,Давид,Слависа...нигдје висе неце отици,само хумке цекају своју правду! Ми,зиви,ако се зивотом мозе звати,бољи и праведнији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Бабић

04.08.2019 14:03

Ма нема ништа од овог писма. Овај је Вигемарк је небитан лик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта су то постали право и правда

05.08.2019 13:54

Има ли краја овом будалесању и мајмунисању из ВСТВ-а....Шта раде ОХР - Вигемарк и остала екипа конкретно осим што су забринути, моле и сматрају да би било лијепо? А шта када није лијепо као што није лијепо скоро па ништа??? Шта још треба да се догоди у овој држави да се неки ред почне уводити? Колико ли је јак Милан Тегелтија да му нико ништа не може? Изгледа много, много.....и све му се изгледа може!!!!