Вигемарк: БиХ стабилна земља

Ларс Гунар Вигемар, шеф Делегације ЕУ у БиХ, је рекао да не може коментарисати изјаву Килинде Грабар Китаровић, предсједнице Хрватске, о БиХ обзиром са се ради о чланици ЕУ, али да лично мисли да је БиХ стабилна земља која може постати чланица ЕУ.

Босна и Херцеговина 31.07.2019 | 11:56
Вигемарк: БиХ стабилна земља
Вигемарк је уочи интерактивног разговора с грађанима Бањалуке о мишљењу Европске комисије о кандидатури БиХ рекао да се у БиХ налази јако присуство међународне заједнице у виду ЕУФОР Алтеа мисије и других организација, те да то обезбјеђује стабилност.

"Што се прије успије формирати власт у овој земљи, то боље", рекао је Вигемарк, и додао да овакве теме само одвлаче пажњу грађана са животних питања.

Истакао је да је данашњи догађај прилика да се кроз престављање мишљења ЕК грађанима укаже на све оно што се треба урадити како би БиХ могла напредовати ка чланству.

Рекао је да препоруке које је Комисија издала показују да постоје проблеми у недостатку владавине права, те да су људи забринути због стања у ВСТС и читавом правном систему у земљи.

Нагласио је и да је потребно, између осталог, побољшати и изборни систем у складу с реформама Канцеларије за правна питања ОЕБС и учинити га транспарентнијим, као и реформисати јавну управу за коју је рекао да је неефикасна.

Мелиха Гекић-Лерић, предсједница Удружења за сарадњу и развој САРА, је рекла да је један од великих проблема у БиХ неусклађеност студијских програма у образовању с потребама тржиста рада, те непостојање адекватне студентске праксе како би стекли потребне вјештине.

 Нагласила је и да је све већи број младих свјестан потребе похађања квалитетне праксе, те да је то охрабрујуће.

Сања Хајдуков, приватна подузетница и власница едукативног центра Еразмо из Тузле, каже да су центри за цјелодневно учење добар начин да људи стекну нове вјештине које им могу помоћи да стекну додатно образовање, а да се највише траже програми за учење о кориштењу информационих технологија.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ГРИГОРИЈЕ

31.07.2019 10:15

А ШТА ЧОВЈЕК РЕЧЕ И ОСТАДЕ ЖИВ , ЧОВЈЕК КОЈИ ЈЕ У САРАДЊИ СА ДОМАЋИМ ИЗДАЈНИЦИМА СВЕ УНИШТИО , ОВАКО НЕШТО ИЗЈАВЉУЈЕ , БРУКА И СРАМОТА . НЕГО ТИ НАМА РЕЦИ КАДА СЕ ПЛАНИРАЈУ УВЕСТИ АКЦИЗЕ НА ВОДУ , ЗРАК ИТД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

31.07.2019 17:07

Шта има да се усклађује Република Српска са федерацијом, усклађиваће се са Србијом и њеним системом. Не требају нам проблеми у бакировој творевини.

Name

Мрки

31.07.2019 10:17

И ти си стабилно увезан са онима који су стабилно финансијски у Бих и стабилно владају овим напаценим народима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2019 12:38

Економски окупатор и његови плаћеници уживају...

Name

БЛ

31.07.2019 10:21

Лупаш глупости као твој бурле, јер у њој не живиш а породице и омладина сваким даном бијеже из ње , направи анкету како је народу живјети годинама са тајкунима и милионерима и свим другим лоповима у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

31.07.2019 10:25

Вигије је у праву. Оптимизмом против тоталног пропадања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

01.08.2019 07:10

БиХ је врло, врло стабилна земља, неколико карактеристика: - БиХ нема владу, тецхницка влада мозе само водити неке послове, а највазнији је привремено финанцирање - БиХ се састоји из два дијела, оба имају свој устав и особине дрзавности - Један народ у БиХ се не осјеца заступљеним у предсједниству БиХ, један цлан предсједниства из једног народа казе "драги моји ...ати, ја сам вас представник, хтјели и признавали ви то или не", хоце реци, ко вас ј..., мене признаје медјународна заједница - Предсједниство БиХ има 3 (ТРИ) равноправна цлана, отприлике по један на сваки милион становника, Њемацка има једног предсједника на 80 милиона, Америка на 350 милиона - Привреда БиХ је на нивоу ..., пардон, привреда БиХ је на поду, ње нема - Братство и јединство у БиХ је јако изразено али у супротном правцу - БиХ има три јака цовјека, без њих у БиХ не иде ниста, били они у предсједниству или не, били они на целу неке странке или не, ста це БиХ онда избори? - ЕУ се труди да одрзи нестабилност у БиХ, јер то се онда мозе продати народу као борба за стабилност која је вец ту? Све ово и јос много тога свједоци о БиХ као врло стабилној земљи, имамо и министра сигурности који тврди да је БиХ стабилна земља, пардон БиХ је стабилна. Федерација БиХ је НЕСТАБИЛНА Република Српска је НЕСТАБИЛНА Двије НЕСТАБИЛНЕ дају једну СТАБИЛНУ, о томе прица ова Виги, ко ј.б. народ који висе и не зна ста је то стабилност.

ОДГОВОРИТЕ