Бијељина - европски град спорта 2020. године!

Европска федерација престоница и градова спорта прогласила је Бијељину за европски град спорта за 2020. годину.

Остали спортови 25.07.2019 | 00:00
Бијељина - европски град спорта 2020. године!
Ово је у сриједу истакао градоначелник Бијељине Мићо Мићић, нагласивши да су неке од предности овог признања, које је Бијељина понијела 10. јула у Бриселу, међународна препознатљивост, приступ европским фондовима за спорт, већи прилив средстава за инвестирање у спортске објекте, повећано учешће грађана у спортским активностима.

"У Бијељини је регистровано више од 10.500 људи који се баве спортом, што је европски стандард. У граду се доста ради на изградњи спортске инфраструктуре, а један смо од градова у Босни и Херцеговини који процентуално највише издвајају за спорт", нагласио је Мићић, а пренијела "Срна".

Он је рекао да је најновија инфраструктурна инвестиција уградња рефлектора на Градском стадиону што ће коштати око 900.000 КМ.

"У оквиру комплекса Градског стадиона у плану је изградња још једног терена са вјештачком травом и источне трибине, укључујући све неопходне просторије - свлачионице према европским стандардима, собу за судије, медицинску собу и просторије за госте. У ту сврху за сада је обезбијеђено земљиште и урађен пројекат. Циљ нам је да наши премијерлигаши могу европске утакмице играти код куће, а не у другим градовима", истакао је Мићић.

Бијељински градоначелник је нагласио да једино што су представници Европске федерације престоница и градова спорта сугерисали јесте да град више води рачуна о рекреацији, да се анимирају и укључе у спортске активности људи средње и старије животне доби.

"Прихватајући ове сугестије ми ћемо у градском парку, поред терена за одбојку и стазе која ће бити реновирана, направити теретану на отвореном и омогућити још неке спортске садржаје", додао је Мићић.

Осим статуса Европског града спорта за 2020. годину који је Бијељина добила као један од 10 градова који су понијели ово признање због популаризације спорта међу становништвом, али и приступу овој области, Европска федерација престоница и градова спорта изабрала је Мићића као члана Комисије за проширење и кандидовање будућих градова спорта за подручје Србије и БиХ.

Остали градови који су добили признање за сљедећу годину су Одивелас (Португал), Милтон Кејнс (Енглеска), Косенца, Гротаље, Пјонбино, Ћернуско Сур Навиљо (Италија), Пазарџик (Бугарска), Трнава (Словачка) и Чаковец (Хрватска), док је највећа награда "спортске престонице" припала шпанској Малаги.

Признање је такође добио и Мали Лошињ, као "европско острво спорта".

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар