ЛШ: Прошао Хелсинки, Шкендија пала, Шериф ''за длаку''!

Хелсинки долази у Београд, на "Рајка"! Шампион Финске чека Црвену звезду у другом колу квалификација за Лигу шампиона.  Хелсинки чека Звезду, али у сивом расположењу.  Торшавн водио с 2:0 у 56. минуту и тако је озбиљно запретио, Финци ипак остали непоражени уз два гола џокера Рискија.  Шериф умало да се врати из мртвих, Хелсинки се коцкао, Шкендија пала у надокнади времена! Фудбалери естонског Каљуа, Сабуртала из Тбилисија, ХЈК из Финске, Валете са Малте и ТНС из Велса су се пласирали у наредно коло квалификација за Лигу шампиона.

Фудбал 16.07.2019 | 23:30
ЛШ: Прошао Хелсинки, Шкендија пала, Шериф ''за длаку''!
Почетком другог дела утакмице Црвена звезда - Судува, првак Србије сазнао је ко ће му бити ривал ако доврши посао против Летонаца.

Биће то Хелсинки.

Фински шампион пласирао се у 2. коло квалификација за Лигу шампиона, јер је у Торшавну против истоименог домаћина одбранио велику предност из прве утакмице (3:0).

Торшавн - Хелсинки 2:2 (1:0)

Иако су Фарани два пута водили (1:0 у 17. минуту, 2:1 у 56), Финци су погоцима искусног нападача Рикуа Рискија у 60. и 77. минуту "оверили" пролаз и најавили долазак на стадион "Рајко Митић" 23. или 24. јула, у првој утакмици двомеча.

У другом колу квалификација за Лигу шампиона Хелсинки чека победника двомеча између Црвене звезде и Судуве. То је јасно иако је ХЈК "успео" да игра нерешено на гостовању Торшавну на Фарским Острвима - 2:2 (1:0) што само говори да се ради о апсолутно победивом тиму. У првом мечу је добио с 3:0, па је свакако прошао даље.

Ипак, чињеница да је губио с 0:2 у 56. минуту никако неће пријати Хелсинкију и то против тима из трећеразредне фудбалске земље.

Торшавн је повео у 17. минуту преко Пингела, а у 56. је Андерсен погодио за 2:0. Деловало је да бисмо могли да гледамо сензацију, али је Риски успео да постигне два гола од уласка у игру и тако себи купи бодове код тренера. Био је прецизан у 60. и 77. минуту.

Хелсинки је играо у формацији 4-2-3-1. На голу је био Рудаков, потом су играли још и Аљо, Ошонеси, Тоивомаки, Рафиња, Вананен, Кајринен, Бенисан, Вераинен, Зенели и Менсах је био у шпицу.

Тренер Коскела није био задовољан како је његов тим играо пре свега у везном реду по боковима, па је заменио Бенисана и Зенелија на старту другог полувремена. Уместо Бенисана је ушао Риски и голом у 60. минуту показао је тренеру да заслужује већу минутажу. То је само потведио мало касније када је постигао и други гол. Био је џокер на овом мечу.

Уколико Звезда прође даље, а све су прилике да хоће, Риски би могао да буде кец из рукава Хелсинкија кога би требало да исконтролише и не дозволи изненађење.

Додајмо и да је Валета прошла Диделанж јер је данас играла 1:1, а у првом мечу је било 2:2. Играће у другом колу против бољег из дуела Ференцварош - Лудогорец.

Лудница у Тбилисију: Сабуртало испустио три гола после 11 минута, па преживео и иде у Загреб! Каљу прескочио Шкендију на голове у гостима.

Прво коло квалификација за Лигу шампиона дало нам је већ потпуно луду утакмицу у којој су живци навијача у Тбилисију висили о концу! После комотних 3:0 против Шерифа у Тираспољу, фудбалери Сабуртала изгубили су комплетну предност већ у уводних 11 минута утакмице, а онда на крају ипак преживели и заказали двомеч са загребачким Динамом – 1:3 (0:3).

Како су се само фудбалери домаћег тима коцкали с живцима нације и својих навијача на стадиону! Претило је да се утакмица претвори у прави фијаско, пошто је Шериф готово рутински анулирао три гола заостатка.

Све је почело голом Албанца Лиридона Латифија после непуних 120 секунди игре, да би штопер Гаги Маргвелашвили већ у 5. минуту аутоголом посуо свој тим кофом ледене воде. Страховити налет Молдаваца употпунио је Роберт Тамбе поготком којим је практично отворио један потпуно нови сусрет који је кренуо од нуле. Али, уместо да докрајчи ривала, Шериф се опустио и убрзо почео да губи конце.

Спас за екипу из Тбилисија донео је Црногорац Огњен Роловић голом у 59. минуту! Овим поготком не само да је спасио свој тим, већ и оверио пласман у друго коло квалификација. Иако су имали више од пола часа после гола, али и исто времена пре него што се затресла мрежа да четвртом рецком осигурају пролаз даље, Шериф је до краја утакмице испаљивао само ћорке. А Тбилиси је преживео у правој, готово невиђеној драми...

Естонски Каљу прошао је у друго коло квалификација захваљујући головима у гостима – 2:1 (1:0).

Шкендија се после 1:0 у Естонији повукла у одбрану и чекала противника да нападне, што се убрзо показало као погрешан избор. Већ у 6. минуту Уге је Каљу довео у вођство. До следећег поготка чекало се готово пун сат, а овог пута затресла се мрежа гостију. Ибраими је орасположио навијаче Шкендије и најавио пролаз даље, али онда је уследио леден туш... У првом минуту надокнаде Лилију је скалпирао македонски клуб и оставио га без могућности да се бори за елиту!

Каљу ће у наредној рунди чекати победника двомеча Селтик – Сарајево.

Победници друге фазе, наравно, иду у трећу рунду, у којој ће имати шансу да тријумфом изборе европску јесен. Поражени из другог кола настављају сезону у квалификацијама за Лигу Европе.

У међувремену, у понедељак 22. јула биће одржан жреб за треће коло Лиге шампиона.

Резултати реванша 1. кола.

Шкендија (Македонија) - Номе Каљу (Естонија) 1:2 (први меч 1:0)
Сабуртало (Грузија) - Шериф (Молдавија) 1:3 (први меч 3:0)
Валета (Малта) - Диделанж 1:1 (први меч 2:2)
Торшавн (Фарска Острва) - Хелсинки (Финска) 2:2 (први меч 0:3)
Црвена звезда (Србија) - Судува (Летонија) 2:1 (први меч 0:0)
Фероникел ("Косово") - Њу Сејнтс (Велс) 0:1 (први меч 2:2)

у среду

Рига (Летонија) - Дандалк (Ирска) 18.30 (први меч 0:0)
АИК (Шведска) - Арарат (Јерменија) 19 (први меч 1:2)
Розенборг (Норвешка) - Линфилд (Северна Ирска) 19 (први меч 2:0)
Карагаг (Азербејџан) - Партизани (Албанија) 19 (први меч 0:0)
Лудогорец (Бугарска) - Ференцварош (Мађарска) 19.30 (први меч 1:2)
Клуж (Румунија) - Астана (Казахстан) 20 (први меч 0:1)
Пјаст (Пољска) - БАТЕ (Белорусија) 20 (први меч 1:1)
Сутјеска (Црна Гора) - Слован Братислава (Словачка) 20.15 (први меч 1:1)
Марибор (Словенија) - Валур (Исланд) 20.15 (први меч 3:0)
Селтик (Шкотска) - Сарајево (БиХ) 20.45 (први меч 3:1)

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар