Осмјех на лице, хвала лијепо што сте дошли, довиђења!

Пет сати исцрпљујуће менталне борбе, победа из снова, пета вимблдонска круна. Какав је недеља била дан за Новака Ђоковића.

Тенис 16.07.2019 | 14:39
Осмјех на лице, хвала лијепо што сте дошли, довиђења!
Најбољи тенисер света је освојио 16. Гренд слем у каријери у мечу који ће се памтити и препричавати годинама и који је ушао у историју.

Новак признаје да није играо свој најбољи тенис против инспирисаног осмоструког шампиона турнира Роџера Федерера, али победи се у зубе не гледа. Најважније је да је из свега – испливао!

“Мислим да је он сервирао изузетно добро и да је играо квалитетно. Мешао је са те бекхенд стране, играо те ниске слајсеве, извлачио ме напред. Форхенд је нападао кад је год могао. Мислим да сам га имао када сам добио трећи сет, на почетку четвртог је требало да будем мало оштрији са основне линије. Међутим, нисам пронашао ту своју најбољу игру, у већем делу меча. Ипак, кад је било најбитније, пронашао сам је. То је оно што је позитивно и што ме весели зато што, просто када су околности и ситуација такви где не играте на свом врхунцу, ви морате да пронађете неку менталну снагу, нешто додатно, неку борбу која ме је очигледнои довела у ову ситуацију да освојим трофеј”, каже Ђоковић.

Федереру треба одати признање на свему, али Новак је осим сјајног ривала имао проблем и са појединим елементима у својој игри. Пре свега сервисом.

“Он је током готово целог меча диктирао поене са основне линије, он је био тај који је мењао ритам, нападао, ја сам се трудио да пронађем неки свој комфор на терену, да пронађем неку оштрину. Она је дошла у тим пресудним тренуцима, а играо сам практично без сервиса, није ме служио уопште, тако да све у свему, зачин Ц!”, стигао је и да се нашали.

Нема дилеме да ће му све ово што је и буквално преживео на Централном терену Вимблдона помоћи у наставку сезоне и мечевима који долазе.

“Сигурно да ће ми помоћи психолошки у наставку каријере знајући да сам са 70 одсто победио у финалу. Опет, оно што ме нерадује је да сам играо мање више цео меч на тај начин. Можда и није карактеристично јер сам већину својих финала одиграо на високом нивоу. Сада то није био случај, али сам зато психички био на јако високом нивоу. Оваква атмосфера и услови који су били, врло лако могу да избаце из такта неког емотивца као што сам ја, тако да је то било нешто што сам обећао себи - зарекао сам се пре него што сам изашао на терен да је то једина ствар на коју дефинитивно могу да утичем, а да не зависим од њега. То је та стабилност, психолошка смиреност у тренуцима када се публика дигне, што је било много пута. Мислим да је то управо оно што је мени дозволило да се вратим у меч”, уверен је Ђоковић.

Када се драма коначно завршила и када је меч био готов, Новак се ударио песницом по грудима, у стилу фудбалера Ерика Кантоне.

Несмејао се на ту констатацију, а када смо га питали које су му биле прве мисли када се окренуо ка публици и потом клекнуо да грицне траву, како то редовно чини после финалних победа овде, рекао је:

“Осећао сам велико растерећењен јер је то било пет сати константног притиска у сваком погледу. Он је био тај који је диктирао темпо меча и нападао, имао сам много потешкоћа да му читам сервис, тако да сам све време био под притиском да преживљавам, да се борим и некако пронађем начин да будем у мечу. Тако да на крају је било само у стилу, осмех на лице, хвала лепо што сте дошли, довиђења!”

После оваквог тријумфа увек следи велико славље.

“У мом тиму биће славље свакако, ја морам да будем са децом. Марјан и Миљан ће да славе сигурно”, рекао је Новак, а када га је колега из Македоније питао хоће ли опет певати “Македонско девојче”, само се насмејао:

“Пуно поздрава за Македонију, за Скопље. Кум Невен ми је био саучесник на тој забави када смо певали. Не знам, видећемо какво је расположење, деца ће спавати, вероватно ћемо жена и ја да запевамо, нешто за нашу душу, неку баладу!”, рекао је уз осврт да ће доћи у Македонију.

На крају, на констатацију да је навијачима опет искидао живце и одузео барем једно хиљаду година живота, имао је ову поруку:

“Не знам…Могу да им препоручим једну дужу паузу од гледања мојих мечева, мада је сезона је јеку сада. Видимо се опет, надам се да су се ‘навукли’ на моје мечеве. То је све”.

Носио је нови дукс на којем је пет тениских лоптица изнад познатог крокодилчића са британском заставом.

“Сад су ми дали дукс, не знам шта како, где, ја сам само носач”, насмејао се и поздравио са српским новинарима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар