Потрошили милијарду послије Фергија и опет немају тим!

Пред старт седме сезоне у пост-Фергијевој ери његов четврти наследник може да буде само забринут када гледа групу играча међу којима су и тројица најплаћенијих у Премијер лиги - један у стрмоглавом паду, двојица вољна да оду.

Фудбал 11.07.2019 | 23:00
Потрошили милијарду послије Фергија и опет немају тим!
Манчестер јунајтед прославиће ускоро прву милијарду потрошену на куповину фудбалера од јуна 2013. и одласка сера Алекса Фергусона са клупе, на којој његов четврти наследник дочекује почетак сезоне 2019/20 у страху од резултата који би могли да уследе.

Клуб који је током Шкотових 26 година на месту менаџера освојио 13 титула првака Енглеске, две Лиге шампиона и постао један од три економски најмоћнија на свету у претходних шест година под Дејвидом Мојесом, Лујом ван Галом и Жозеом Мурињом остварио је минус од 617 милиона евра на тржишту играча - више од 100 милиона по сезони!

Ако у збир уведемо и трошак од 72 милиона од овог лета, на довођењу двојице 21-годишњих енглеских фудбалера Арона Ван-Бисаке и Данијела Џејмса, Јунајтед је у истом периоду потрошио 966 милиона евра на појачања и остварио минус од 689 милиона, не рачунајући трошкове зарада највећих звезда клуба.

"Ђаволи" у овом тренутку имају тројицу најплаћенијих играча Премијер лиге, од којих је најплаћенији само бледа сенка фудбалера који је био (Алексис Санчез, 350.000 фунти недељно), а остала двојица мање или више решена да овог лета напусте "Олд трафорд" и наставе каријеру на другом месту (Пол Погба, 290.000 и Ромелу Лукаку, 250.000).

У десет најплаћенијих је и Фред са 175.000 фунти седмично.

УЛАЗАК РАЈОЛЕ У СВЛАЧИОНИЦУ, МИЛИОНИ ФРЕДУ

Ево актуелног Јунајтедовог састава, који се у овом тренутку припрема у Аустралији, одакле је једна од најзанимљивијих вести била свађа Погбе и Џеса Лингарда.

Манчестер јунајтед 2019/20

голмани (4): Давид Де Хеа, Серхио Ромеро, Џоел Переира, Ли Грант

централни бекови (6): Виктор Линделоф, Ерик Баји, Фил Џонс, Крис Смолинг, Маркус Рохо, Аксел Танзебе

леви бекови (3): Лук Шо, Ешли Јанг, Камерон Бротвик-Џексон

десни бекови (4): Арон Ван-Бисака, Диого Далот, Матео Дармијан, Тимоти Фосу-Менсах

везни ред (6): Немања Матић, Пол Погба, Фред, Скот Мектоминај, Хуан Мата, Андреас Переира

навала (6): Антони Марсијал, Алексис Санчез, Данијел Џејмс, Џес Лингард, Маркус Рашфорд, Ромелу Лукаку

Само је Манчестер сити потрошио више (1.111.000) и направио већи расход (732.000) од Манчестер јунајтеда, али су Мануел Пелегрини и Пеп Гвардиола у претходних шест сезона освојили три Премијер лиге, један ФА куп, четири Лига купа и један Комјунити шилд. Челси је у истом периоду освојио Лигу Европе, две Премијер лиге, ФА куп и Лига куп, а треба рећи и да је у последње две Фергијевве сезоне на клупи "ђавола" клуб са "Стамфорд бриџа" освојио Лигу шампиона и Лигу Европе. Највећи успех у пост-Фергијевој ери остварио је Ливерпул освајањем Лиге шампина.

Сва ова улагања била су довољна за један европски трофеј, Лигу Европе коју је донео Мурињо, уз један ФА куп, Лига куп и Комјунити шилд. Фергусон је освајањем 13. титуле првака обезбедио Мојесу пласман у Лигу шампиона 2013/14, после чега су он, Ван Гал, Мурињо и Солскјер само још два пута обезбедили учешће пласманом у шампионату.

Наредну сезону, у којој европски фудбал неће бити приказиван на "Театру снова", Солскјер дочекује слушајући вести о новом помпезном и непријатном Погбином трансферу, подгрејаном методама Мина Рајоле, човека са којим Фергусон није желео да седи за истим столом, али који је у првој Мурињовој сезони у клубу већ имао тројицу својих пулена у свлачионици - Погбу, Златана Ибрахимовића и Хенрика Мхитарјана.

Катастрофалне процене у скаутингу, енормне суме за касније недоказане таленте и рекордне плате играча у поређењу са "Топ 6" конкуренцијом омогућили су неисцрпни извори финансирања, спонзорским уговорима, продајом дресова широм света, приходима од ТВ права, али вечита "позитивна нула" на рачуну није сакрила евидентан губитак идентитета на терену.

На све то, спортски менаџмент клуба предвођен доказаним банкаром, извршним потпредседником Едом Вудвардом, успео је немарним радом на продужавању уговора важних и вредних играча да изазове серију одлазака играча за симболична или никаква обештећења.

ЈУНАЈТЕД НАСТАВЉА ПО СТАРОМ: ЕД ВОДИ ТРАНСФЕРЕ!

У првих шест сезона од Фергусоновог повлачења (2013-2019) клуб је потрошио 894 милиона евра на појачања и направио минус од 617 милиона на трансферима (102,8 по сезони), а у последњих шест Фергусонових година у клубу (2007-2013) потрошено је 343 милиона на нове играче уз расход од 144 милиона евра (24 по сезони). Освојено је 12 трофеја, од чега једна Лига шампиона и четири Премијер лиге.

Међутим, у јуну ове године Вудвард је добио подршку већинских власника, породице Глејзер, да настави са директним руковођењем трансфер политике и буде прва фигура током преговора са клубовима и менаџерима, па је Јунајтед остао једини из "велике шесторке" који до данас није направио конкретне промене у хијерархији и пришао "европском моделу" са тренером и спортским директором.

Бивши директор Јувентуса, Бебе Марота, био је један од кандидата, али се одлучио за Интер, после чега је актуелни директор шампиона Италије, Фабио Паратићи, био најављиван као Вудвардово решење за трансфере, али се ни ту ништа није догодило.

Шта ће се догодити до завршетка летњег прелазног рока? 

Питање је, времена има, али делује да ће прво на ред доћи нови одласци из Мелвуда, па потом још једна махнита потера за појачањима у последњој недељи августа каквих је било у пост-Фергијевој ери.

Неке су се завршавале довођењем Антонија Марсијала за потенцијалних 80 милиона евра, неке кашњењем приликом слања факса у ФИФА и пропадањем трампе Давид Де Хеа-Кејлор Навас, неке уласком у сезону без дуго очекиваног појачања на месту штопера због процена скаута да ће Матијс де Лигт бити гојазан, Калиду Кулибани прескуп, а Хари Мегвајер реална мета и дугорочно решење.

РУНИ: ЗА ЏЕЈДОНА ЈЕ НАЈБОЉЕ ДА ОСТАНЕ У ДОРТМУНДУ

А, ривали?

Сити - потрошено 1.111.000, минус 732.000, освојено: 9 трофеја (0+9)

Јунајтед - потрошено 966.000, минус 689.000, освојено: 4 трофеја (1+3)

Челси - потрошено 915.000, минус 206.000, освојено: 5 трофеја (1+4)

Ливерпул - потрошено 772.000, минус 204.000, освојено: 1 трофеј (1+0)

Арсенал - потрошено 753.000, минус 372.000, освојено: 6 трофеја (0+6)

Тотенхем - потрошено 517.000, минус 90.000, освојено: 0 трофеја (0+0)

*напомена: суме су у еврима

Свестан ситуације, легендарни нападач "ђавола" из славних дана, Вејн Руни, саветовао је 19-годишњу звезду европског фудбала да не напушта Борусију Дортмунд и да је најбоље да настави каријеру у Бундеслиги. 

"Дортмунд је велики клуб са невероватном публиком, верују у младе играче и лако се може препознати напредак који је Џејдон остварио у првој сезони тамо. Уживање је гледати га, заиста му иде добро у Борусиј. Сада би Џејдон требало да се запита где би у Енглеској добио више минута у игри него у Дортмунду, осим уколико му не смета седење на клупи. Када сте млади као он, сваки минут на терену је важан. Ако ће имати највише прилике да игра у Дортмунду, требало би да остане", рекао је Руни.

Његов саиграч и једна од "Фергијевих беба", Пол Сколс, није био толико суптилан покушавајући да одговори још једног 19-годишњег "вундеркинда" од помисли да дође у Манчестер.

Ови јавни наступи Сколса, потом и Рунија, "запарали су уши" навијачима Јунајтеда, којима је овог лета путем медија пласирана идеја о новом пројекту чији је Санчо важан део - довођењу најталентованијих енглеских фудбалера на "Олд трафорд", који ће у изостанку нових "Фергијевих беба" омогућити Солскјеру да створи здраву атмосферу у свлачионици и започне нову реизградњу.

Ова претходна коштала је нешто мање од милијарде.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар