СЕЕЦП: Шта пише у Декларацији?

Шефови држава и влада учесница Самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи (СЕЕЦП) данас су на Јахорини усвојили Декларацију у којој су, између осталог, поновили посвећеност регионалној сарадњи и заједничким активностима, као прекретници за развој стабилности и просперитета у регији.

Босна и Херцеговина 09.07.2019 | 12:55
СЕЕЦП: Шта пише у Декларацији?
У овом документу наводи се да су учесници дубоко увјерени како само потпуна интеграција цијелог региона у ЕУ служи најбољим интересима Европе.

Неопходно је, истиче се, одржати потицај проширења и континуирану опредјељеност за реформе, те појачати регионалну сарадњу и имати добросусједске односе.

Такође се наводи да заједнички рад с европским институцијама у региону може убрзати позитивне промјене на терену.

"Учеснице самита у потпуности су опредјељене да заједно раде како би се ефикасно суочиле са свим сигурносним пријетњама у региону. Сигурност југоисточне Европе главни је предуслов за сигурност и стабилност континента", наводи се у усвојеној Декларацији.

Учесници посебно наглашавају неопходност координираних напора у борби против тероризма и екстремизма, те организованог криминала, с фокусом на трговину људима, присилн ирад, кријумчарење оружја и муниције, прање новца и корупцију”, стоји у Декларацији.

Земље учеснице Самита у Декларацији посебно подвлаче јачање економске сарадње између учесница СЕЕЦП-а, као и између економија СЕЕЦП-а и ЕУ, јер је то од највеће важности за економски раст, одрживи развој и просперитет грађана јогоисточне Европе.

“Учеснице су због тога у потпуности свјесне хитности потребе за проширењем повезансоти унутар региона, као региона и ЕУ. То подразумијева пословну повезанот, дигиталну повезаност , размјене у области културе, повезивање младих и друго, јер ће се тиме створити могућност цијелог региона да се такмичи на глобалном тржишту”, стоји у Декларацији.



(БН/Вијести.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Таци

09.07.2019 11:56

У том писму писе, не волим те висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеперминт

09.07.2019 20:42

Писе да це балканске банана дрзаве постати резерват за гараве мигранте.

ОДГОВОРИТЕ