Некоректан потез Приштине и Тиране

Након делегације Косова, долазак у БиХ на самит Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) изненађујуће је отказала је и Албанија.  

Босна и Херцеговина 07.07.2019 | 18:42
Некоректан потез Приштине и Тиране
Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да ово представља имплементацију најављене заједничке спољне политике Приштине и Тиране.

Црнадак је казао да је делегација Косова недавно поднијела захтјев за визе и да то говори како је очигледно постојала намјера да дођу на самит.

– Ми смо захтјев обрадили и издали визе за Пацолија и његову делегацију. Шта се у међувремену десило заиста не знам, али ово је први пут од како сам ја учесник оваквих састанак у оквиру СЕЕЦП и Западног Балкана да се један састанак бојкотује и свјесно не долази – казао је он.

Након што је Косово у новембру прошле године увело санкције, односно стопостотне царине на робу из БиХ и Србије, ово је крупан и веома тежак ударац регионалној сарадњи и поправљању односа у цијелом региону, сматра Црнадак. 

Данашња информација да је и делегација Албаније отказала долазак у Сарајево 8. и 9. јула је изненадила и министра спољних послова БиХ.

 – Ово је врло зачуђујуће и врло некоректно. Не знам са чим се они солидаришу. Ми смо уредно позвали, у складу са стандардима СЕЕЦП, делегацију Приштине. Ово што је урадила Албанија једино могу закључити да се имплементира оно што је недавно најављено, а то је да ће Приштина и Тирана водити заједничку спољну политику у наредном периоду. Очигледно је ово почетак имплементације тога – казао је Црнадак за Клиx.

На питање колико ће неприсуство Албаније и Косова утицати на дјеловање Процеса сарадње земаља Југоисточне Европе и каква се порука шаље регионалној сарадњи, први човјек Министарства спољних послова БиХ одговара да ово није порука БиХ већ Европској унији.

– Мислим да је ово озбиљан ударац Процесу сарадње, али јавност мора знати да ово што се дешава није порука БиХ, већ ЕУ. Позиве које смо упутили, заједно са властима БиХ, потписали су Савјет за регионалну сарадњу, које је чисти пројекат ЕУ, као и СЕЕЦП. Важно је шта ће бити Европске уније када су у питану бојкоти и неприхватљива отказивања учешћа у регионалним скуповима – закључио је Црнадак.

(Клиx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Нако

07.07.2019 16:48

Требали би ми Срби да се мало запитамо, цијом главом размисљају наси политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2019 19:41

Дацицевом са циљем да ми плацамо његове интересе. Додик је добро наплатио тобожње одбрану Срба. Ајд нека зато смо ту где смо

Name

Забринут

07.07.2019 22:26

А ста је са Хрватима,Словенци исто тако неце присиствовати Самиту и Црногорци сад их има сад их нема. Све несто ниста нисцим. Јос једна молба посто Ана из Србије долази да се осигура потпуна сигурност и посебно обезбедјење да неби била нападнута због кратке косе. Хвала лијепо унапред.

Name

Лала4

07.07.2019 17:01

Додик провоцира и изиграва неког Серо*у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2019 22:21

Нико га и не сматра за озбиљно зато и не зеле са њим никакве ни контакте ни сарадњу. Мозда је и боље за њих али за народ сигурно није. Са њим могу само онај отпад као сто је и он. И јос једна ствар стватно су се обрукали нико неце да им додје а како цујем и Хрватски преседник и премијер неце доци .

Name

Злаја

07.07.2019 17:45

Овако се бране национални интереси. Шта год да ми мислили о шипцима ,много тога можемо и да научимо од њих као на примјер Јединство, сви ко један...наталитет итд. Ако се не пробудимо ,ускоро ће се Албанска застава завиорити у Нишу. Наше Српкиње нек фурају моду ,ништа брак прије 30.године,после се накане да дође једно ,а са тешком муком и друго дијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

07.07.2019 18:46

Колико видим само сте сами себе осрамотили могу само да казем да се овакве ствари и поигравања могу и нама и Србији обит о Главу ,недо бог да Еу и Свјет одлуце да Србији уведу поново санкције као прије и овако нас сви мрзе у окрузењу и све због насих бахатих полтицара ако народ несто не подузме онда ни Бог сигурно неце,Европа све зна и види њу нецете моц довјека фарбат .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

07.07.2019 20:13

Па цекај сад,наси бахати,а њихови нису.Њихови нон стоп несто бојкотују,уводе санкције,итд...и сад по твом наси су бахати.Смијесан си.

Name

Ре Градиста

08.07.2019 08:12

Еј мој гардиста .Ко не цијени себе неце га ни други цијенити.Тацхи је направио исправан потез.Знаци не цијенис моју дрзаву немој онда ни цијенитимене као преседника једне дрзаве. Та позив је била бас као сто казе " Ја" бахацење насег преседника којем то бахацење само пролази у РС и нигдје висе.Видис да се ни по Сарајеву у преседниству не мозе бахатит како би он зелио.Није сила Богу мила.

Name

Милко

07.07.2019 19:32

овај пацоли изгледа као да је крао мед из кошнице. Изуједан сав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном јасно

08.07.2019 07:13

Ста це нам нарко злонцинци. Па да ли ико нормалан, ста и ко има да сарадјује са њима. Мозда,дрога, трговину људским органима, итд....

ОДГОВОРИТЕ