Маркезова и Хондина страховлада у земљи Лужичких Срба!

Немачки Кемниц, то јест Камјеница на истоку Немачке овог викенда на чувеном Заксенрингу угошћује девету трку у календару пред велики летњи одмор.

Остали спортови 05.07.2019 | 17:53
Маркезова и Хондина страховлада у земљи Лужичких Срба!
Овог викенда на реду је девета велика награда у календару Мото ГП-а који их у 2019. броји 19. Крај прве половине такмичарске године је близу, те је ова трка последња пред мали четворонедељни летњи одмор који се завршава у Брну почетком августа.

Писта изграђена 1998. у Кемницу, тачније у Камјеници како се оригинално каже на локалном, лужичкосрпском језику, дугачка је 3,7 км, са 10 левих и три десне кривине и највећом правцем од 700 м. Вози се 30 кругова на трци, а такмичари пређу нешто преко 110 км за то време.

Може се рећи да је Велика награда Немачке дом Марка Маркеза. Шпанцу и његовој Хонди ова писта дефинитивно највше одговара, што доказује из године у годину. Наиме, од 2010. када је славио у класи до 125 кубика нити једном није био ниже од првог места на победничком постољу. То му је пошло за руком у Мото 2 2011. и 2012, а потом у Мото ГП 2013-2018! Апсолутна доминација! Када се зна да је 2012. славио Дани Педроса такође на Хонди, јасно је који произвођач овде неприкосновен.

Први данашњи тренинзи поново показују колико је добар и брз Фабио Квартараро који пак није на прошлој трци, Великој награди Холандије у митском Асену успео да се одбрани од Маркеза. Актуелни владар Мото ГП-а је по свему судећи и ове сезоне прејак, што сматра и његов најближи пратилац у генералном пласману, адут Дукатија, Италијан Андреа Дивициозо:

"Велика је разлика, али не ради се само о томе поштyо сам добро осетио колико је тешко сустићи. Сада је најважније да му не допустимо да се у потпуности одлепи од остатка каравана. Да бисмо у томе успели морамо бити бржи од њега, а то сада није случај"

У суштини, Маркез је апсолутни фаворит, мада треба сачекати резултате квалификација која се вози у суботу. Дови се очигледно унапред предао, тако да га нећемо свсртати у потенцијална изненађења, али треба обратити пажњу на Квартара, као и све возаче који јашу Хонду. Нема их много у врху, сем Маркеза, али би ове недеље у Саксонији могли да избију у први план, а међу њима су Кал Карчлоу и Такаки Накагами, док искусни вишеструки шампион, Хорхе Лоренцо неће моћи да се такмичи због повреде кичме коју је задобио у Холандији након незгодног пада са мотора.

Пре две седмица пао је, срећом без последица и готово аматерски Вале Роси, који ће овог викенда тражити прилику за искупљење, те се може очекивати да буде додатно агресиван и брз. А можда и направи чудо.

Генерални пласман: 1. Марк Маркез (Шпанија, Хонда) 160 поена, 2. Андреа Довициозо (Италија, Дукати) 116, 3. Данило Петручи (Италија, Дукати) 108, 4. Алекс Ринс (Шпанија, Сузуки) 101, 5. Валентино Роси (Италија, Јамаха) 72... 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар