"Четири трке за неког с аутизмом“

Родитељи полазника „Малог свијета“ одлучили су организовати „4 трке за неког са аутизмом“ у склопу овогодишњег „3. тузланског ноћног полумаратона“. Захваљујући дивној сарадњи са пријатељима из АРК Рекративци Тузла у склопу све четири трке, трчаће се кампања "За некога с аутизмом" током које ће бити продавани метри и километри, а све с циљем помоћи и подршке Центру „Мали свијет“.

Босна и Херцеговина 04.07.2019 | 15:48
"Четири трке за неког с аутизмом“
Аутизам је развојни поремећај који се очитује по тешкоћама у социјалној интеракцији, вербалној и невербалној комуникацији , те са ограниченим и понављајућим понашањем. Ова стручна дефиниција само је на академски начин рекла оно с чим се родитељи дјеце с аутизмом сусрећу свакодневно. И пуно више од тога.

Нажалост, код нас је пред дјецом с аутизмом далеко више препрека него што би их требало бити. Оно што је већини нас сасвим уобичајено, попут поправке зуба, за дјецу с аутизмом и њихове родитеље често је непремостива препрека. Ово је само један од примјера, а има их много. Ако се аутизам не види, не значи да није проблем.

Како би савладали препреке на путу развоја дјеце с аутизмом, на инцијативу родитеља дјеце са аутизмом, стручњаци едуковани за рад са дјецом у аутистичном спектру удружили су се и формирали Центар за рану интервенцију „Мали свијет“ у Бистарцу код Тузле. Сва научна истраживања говоре да су рано препознавање и рана рехабилитација кључ за успјешан развој дјеце с аутизмом.

Данас су дјеца која су похађала третмане у "Малом свијету" ученици основних школа, напредују, уче, друже се и наступају на школским приредбама. Велика је то ствар која без „Малог свијета“ не би била могућа. Колико је „Мали свијет“ важан говори и то што се ради о тек трећем таквом Центру у Босни и Херцеговини и једином у сјевероисточном дијелу БиХ.  

Проблема је много. Један од највећих је финансирање „Малог свијета“. Центар се бори за опстанак од самога оснивања. Пуно је тога што се може урадити да би се побољшали услови третмана и боравка дјеце у Центру. Набавка пелета, наставних средстава за рад с дјецом и бољи услови за рад један су од приоритета.

Управо због тога су родитељи полазника „Малог свијета“ одлучили организовати „4 трке за неког са аутизмом“ у склопу овогодишњег „3. тузланског ноћног полумаратона“. Захваљујући дивној сарадњи са пријатељима из АРК Рекративци Тузла у склопу све четири трке, трчаће се кампања "За некога с аутизмом" током које ће бити продавани метри и километри, а све с циљем помоћи и подршке Центру „Мали свијет“.

Километре ће продавати и велики и мали тркачи. Трчаће дјеца с аутизмом, њихови родитељи, грађани, професионални тркачи, волонтери, активисти и сви добри људи. Сав прикупљени новац искористиће се за потребе рехабилитације дјеце и њиховог Центра „Мали свијет“.

Трећи тузлански ноћни полумаратон почиње 20. јула на Тргу слободе у Тузли. Дјечије трке стартају у 19:30, а трке на 5 и 21 километар у 20:30. Пријаву тркача који ће продавати своје метре и километре за некога с аутизмом можете извршити поруком на фб профилу:

хттпс://www.фацебоок.цом/ванцхица

или позивом или поруком (гсм/вибер/wхатсуп) на број телефона:

+387 61 389 580 Ивана Пашић

На ноћ дешавања 3. тузланског полумаратона на штанду „Малог свијета“ на Тргу слободе у Тузли биће присутан списак свих тркача од којих можете откупити километре.

Фондација тузланске заједнице помоћи ће овим храбрим родитељима и њиховим малишанима да прикупе средства. Фондација је ставила на располагање своју платформу за донирање „Донирај.ба“.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добој

04.07.2019 16:30

Андјели мали, Бог нека вас цува! И подари нам разумијевања за васе потребе и проблеме

ОДГОВОРИТЕ