Велике врућине: Опрез при вожњи

Један од главних узрочника појачаног броја саобраћајних несрећа на путевима у БиХ у посљедња три дана свакако су велике врућине. Стручњаци тврде да сунце просто заслијепи возаче те им ствара осјећај умора за воланом, над којим лако изгубе контролу и изазову несрећу.

Босна и Херцеговина 02.07.2019 | 20:49
Велике врућине: Опрез при вожњи
Саобраћајци су у протекла 72 сата имали пуне руке посла. Полицијски билтени говоре да је забиљежен енорман број лакших и тежих саобраћајних несрећа БиХ. Много је и несрећа у којима учествују мотоциклисти, а једна са смртним посљедицама догодила се у Тарчину код Хаџића.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић, јул и август су мјесеци с највећим бројем несрећа и погинулих.

– Појачан број возила на путевима у БиХ, долазак туриста, али и свих оних који живе и раде у иностранству те се враћају кући за вријеме годишњих одмора, стварају хаос. Такође, забрињавајуће је то што возачи током љетних мјесеци возе брже, јер нема магле, коловози су сухи, видљивост је добра. Стога сви журе, возе изнад дозвољених брзина како би избјегли врућине и дошли што прије на одредиште – појашњава Радовић за Аваз.

Као посљедица високих температура, каже Радовић, долази врло лако до саобраћајних пропуста, па самим тим и несрећа.

Подаци из кантоналних министарстава унутрашњих послова показују да су само за 72 сата на подручју Кантона Сарајево евидентиране 43 несреће, у средњој Босни 23 те у Херцеговини 21 несрећа.

И припадници МУП-а РС имали су пуне руке посла. Требињски полицајци изашли су на увиђај у суботу када је возач “фиата” покосио пензионера који је прелазио улицу.

Исти дан на магистралном путу Бањалука – Приједор четири особе су задобиле повреде у судару у којем су учествовали “опел” и “ауди”.

Казне за пребрзу вожњу: 

– 10 километара на сат прекорачења дозвољене вожње полиција прашта

– 10 до 20 километара на сат прекорачења дозвољене брзине казна је 50 КМ

– 20 до 30 километара на сат више од дозвољене вожње кажњава се одузимањем возачке на мјесец, 100 КМ казне и два казнена бода

– 30 километара на сат прекорачења и више кажњавају се с два мјесеца забране вожње 400 КМ казне и два казнена бода

Савјети возачима:

– Одмарајте се током вожње

– Возите рано ујутро

– Носите боце воде

– Смањите брзину

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар