Никола Јокић четврти у трци за МВП трофеј!

Амера нигде! Најкориснији играч, "руки" године, дефанзивац сезоне, играч који је највише напредовао. . . Све су то награде у којима су тријумфовали Европљани. Ред је сада да и Јокић испуни изазов који је пред њега ставио Коби Брајант.

Кошарка 25.06.2019 | 12:26
Никола Јокић четврти у трци за МВП трофеј!
Никола Јокић, члан идеалне НБА петорке за сезону 2019/20, завршио је четврти у трци за најпрестижније индивидуално признање - МВП!

Оно је припало још једном Европљанину, грчком асу нигеријског порекла Јанису Адетокунбу, који се током гала вечери у калифорнијском летовалишту Санта Моника расплакао пред милионима гледалаца.

Адетокунбо (24), први најкориснији играч лиге из Милвоки Бакса још од времена Карима Абдул-Џабара, "скинуо је са трона" Џејмса Хардена из Хјустон Рокетса и постао први кошаркаш рођен ван граница САД којем је припао "Морис Подолоф" трофеј после 11 година и тријумфа Дирка Новицког у дресу Далас Меверикса.

У међувремену, МВП лиге били су Леброн Џејмс (4), Стефен Кари (2), Дерик Роуз, Кевин Дурент, Расел Вестбрук и Харден, који је ове године завршио други на коначној табели са 165 бодова заостатка за "Грчком звери", док је трећи био Пол Џорџ из Оклахоме Сити Тандер.

С обзиром на то да су гласови новинара широм САД пристигли доста раније, па чувани у тајности, НБА је још током плеј-офа објавио да су Адетокунбо, Харден и Џорџ "финалисти", а када је коначна табела објављена испоставило се да је на четвртом месту са 144 бода заостатка за Џорџом завршила звезда Денвер Нагетса и репрезентације Србије, Никола Јокић.

Иза њега су остали Кари из Голден Стејт Вориорса, Демијан Лилард из Порртланд Трејблејзерса, Џоел Ембид из Филаделфије Севентисиксерс, Кевин Дурент из Вориорса, као и најкориснији играч финалне серије плеј-офа и, за многе, "прави МВП" - Кавај Ленард из редова нових шампиона, Торонто Репторса.

Током церемоније НБА лига указала је велику част двојици великана и играча око чијег ривалитета се све вртело 80-их година,
Ларија Бирда из Бостон Селтикса и Меџика Џонсона из Лос Анђелес Лејкерса. Иконе две највеће франшизе у историји лиге добиле су награде за животно дело, а какво је то животно дело само било... Бирд је освојио три титуле, два пута биран је за МВП играча финала, три пута за МВП играча лиге, док је Џонсон освојио пет шампионских титула, уз по три МВП награде за наступе у финалима и током целе сезоне. Заједно су играли једном, у првом и оригиналном "Тиму снова" и освојили злато на Олимпијским играма у Барселони 1992. године.

До сада није забележена оваква доминација Европљана у изборима за најпрестижније индивидуалне награде у НБА лиги, утолико што је за "рукија" године изабран словеначки "вундеркинд" Лука Дончић из Даласа, за најбољег дефанзивног кошаркаша сезоне проглашен је француски центар, Руди Гобер из Јуте Џез.

Американцима није припала ни награда за играча који је остварио највећи напредак у каријери.

У тој категорији тријумфовао је камерунска "четворка" из Торонта, Паскал Сиакам.

Сједињене Државе на великој сцени дворане у монденском градићу на Тихом океану представљао је ветеран Лу Вилијамс из Лос Анђелес Клиперса, изабран за најбољег "шестог играча" лиге, док је за тренера године проглашен Мајк Баденхолзер из Милвокија.

Финалисти у избору за "рукија" године били су Трае Јанг из Атланте Хокс и Денадре Ејтон из Финикс Санса, за дефанзивног играча сезоне Адетокунбо и Џорџ, за тренера године Мајкл Малоун из Денвера и Док Риверс из Клиперса, за "шестог играча" Монтрезл Харел из Клиперса и Домантас Сабонис из Индијана Пејсерса, а за играча који је највише напредовао Деарон Фокс из Сакраменто Кингса и Данђело Расел из Бруклин Нетса.

Адетокунбу је припало 78 од 101 "првог гласа", који је вреднован десет бодова, док је "Брада" Харден на 23 листића био на првом месту.

"МВП није награда за статистику и бројке, то је награда за победе и оне који су сигурни да су сваке ноћи изашли на терен и дали све што могу да би победили. Мислим да смо то радили сви, као тим", наставио је Атињанин са скромним изјавама.

Он је рекао да је додатни мотив ове сезоне пронашао у смрти оца, због чега се и расплакао, као и изазов који је пред њега на Тwиттеру поставио велики Коби Брајант.

КОБИ ЈЕ ИЗАЗВАО САМО ДВОЈИЦУ, РЕД ЈЕ НА ЈОКИЋА!

Од "Мамбе" је затражено да изазове сваког играча чију слику буде видео на екрану и каже где је, према његовом мишљењу, горња граница. Брајант је рекао: "МВП" два пута, када је видео Адетокунба и Јокића.

"Дефинитивно Коби, он је један од оних који су запалили ову ватру у мени", рекао је Адетокунбо, који је током сезоне бележио 27,7 поена, 12,5 сокова и 5,9 асистенција.

Бакси су сезону завршили у финалу Истока поразом у шест утакмица од Репторса, упркос томе што су имали резултат 2:0 на старту. "Греек Фреак" је у плеј-офу имао просек од 25,5 поена, 12,3 скока, 4,9 асистенција и 2,0 блокаде.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар