Радници одржали штрајк упозорења

Радници компаније "Арселор Митал Приједор" одржали су данас једночасовни штрајк упозорења са којег су упутили захтјеве менаџменту да повећа плате запосленима и да спријечи отпуштање 300 радника најављено из централе компаније.

Република Српска 24.06.2019 | 12:56
Радници одржали штрајк упозорења
Предсједник Синдикалне организације "Арселор Митал Приједор" Саша Кукољ рекао је да су се синдикалци одлучили за једночасовне обуставе рада да би скренули пажњу на проблеме, изнијели захтјеве и дали рокове у којима би управа требало да одговори на њих.

"Борбом у оквиру закона желимо да та одлука буде повучена и прихваћен захтјев за повећање плата, јер се бојимо да ћемо доћи у ситуацију тоталног одласка људи са ових простора и напуштања наше фирме", рекао је Кукољ новинарима у Приједору.

Он је оцијенио да 300 радника може бити отпуштено у уређеним земљама, док би то у БиХ и Републици Српској значило колапс.

Кукољ је нагласио да би тражено повећање плате за десет одсто и увођење накнаде за рад викендом, и то од 20 одсто, можда било ослонац да остану радници у фирми.

Он је упознао окупљене раднике о одлукама синидкалних органа и затражио да у року од седам до десет дана размисле о могућим даљим корацима, у случају да управа фирме не прихвати синдикалне захтјеве. У том случају ће синдикална скупштина поново засједати и евентуално се одлучити и на радикалнији начин борбе, укључујући чак и прекид производње на мјесец дана.

Предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске Обрад Белензада рекао је да овај синдикат и Конфедерација синдиката Српске подржавају захтјеве приједорских рудара и да ће то чинити и даље.

"С правом се траже веће плате и има простора за то. Има простора и за то да радници не буду отпуштени, него да се копа руда и у Љубији и да буду примљени нови радници", поручио је Белензада.

Он каже да кључну улогу има Влада Републике Српске која са "Арселор Миталом" мора што прије да утврди да ли ће рудник Љубија бити поново покренут или продат.

Белензада је рекао да руда има тржиште, што се види по томе што Зеница сада мора да увози руду. 

(Срна)
Фото:Бојана Мајсторовић/РАС Србија

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Козарцанин

24.06.2019 11:06

Безобразни су и ови радници! Када су организовали протест у Бања Луци, при једном од неколико покусаја продаје Рзр "Љубија", хвалили су Миттал како имају ванпросјецне плате, а данас пљују по том предузецу. Онда на истом том протесту бранили су став тог предузеца, да су они једини на овој земаљској кугли који могу да покрену производњу у руднику Љубија (занемаријуци порез и дуг који Миттал има према РС, само зарад својих лицних плата), и да сви имају стабилна радна мјеста, а данас оцигледно указују да су им радна мјеста ипак несигурна. Онда сам Миттал изгледа прави медијски притисак око отпустања 300 радника, а зна се да у руднику повлаце људе из пензије да раде, јер је доста људи напустило Миттал, гдје је оцигледно да они "кубуре" са радницима! Бојим се да све то иде у правцу да на кваран нацин покусају да отму Рзр "Љубија", и да не плате порез према РС. А мозда да је у оно вријеме рудник Љубија продат Израелцу, данас би радило јос 500 људи из Приједора, али саботазом Миттал-а и његових радника изгледа да цемо отици у минус са радним мјестима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

24.06.2019 11:46

Манипулисе се радницима,и онда им је директор Јелаца обецао ако подрзе Митал да це подици плату за 10%,кад је то све просло такву дрскост није видјена и погазио обецање а онда кандзија да се намири производња за оних пар дана сто се није радило.Бојим се да је и сад исто,радници це изгубити једну плату страјкујуци и индиректно врсеци притисак на владу да попусти.

Name

Дуско

24.06.2019 12:24

Марко па то онда и јесте безобразно од радника ако су пристали да на основу подмицивања од 10% повецања плате да подрзе Миттал, и самим тим да прикрију сав криминал који се годинама десава у тој компанији. Али изгледа да су сами себе зезнули. Радницима је битна само њихова плата, а то на који нацин послује њихова компанија, и колику стету прави овој републици, то им није ни у мислима.

Name

иван

24.06.2019 13:38

класичан однос управе од оснивања фирме, 2004. године

Name

ВЕТЕРАН

24.06.2019 11:17

Е МОЈ ПРИЈЕДОРЕ СТА СИ ДОЗИВИО..УГАСИЦЕ И ОНО МАЛО ФИРМИ А НАС У ЊЕМАЦКУ И ОСТАЛЕ ЗЕМЉЕ ЕВРОПЕ.ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ КАКВА ЈЕ СИТУАЦИЈА У ФЕДЕРАЦИЈИ ИЛИ СУ И ОНИ У ИСТОЈ СИТУАЦИЈИ....заста здравље дадосмо и толике зртве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

24.06.2019 11:33

Погодио си ветерану фирма иде у стечај ,а од штрајка нема ниста.Јесу вам педеји дошли главе.Пола пара иде педјима а пола цркви и поповима ,ако невјерујес провјери.

Name

ЗА ВЕТЕРАНА

24.06.2019 11:38

У РС ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ СУ УНИШТЕНЕ ДВИЈЕ ФИРМЕ, РУДНИК ЉУБИЈА И ЖЕЉЕЗНИЦЕ, А У Ф. БХ ЖЕЉЕЗАРА ЗЕНИЦА ЋЕ РАДИТИ ЈАЧЕ, ЖЕЉЕЗНИЦЕ Ф БХ ПОСТАЈУ КЉУЧНА КАРИКА У ПРИВРЕДИ, ЛУКА ПЛОЧЕ ПОВЕЋАВА СВОЈ ОБИМ ПОСЛА. СЛУШАЈТЕ СПОМЕНКУ, КРАВАТУ И УДБУ

Name

идоли

24.06.2019 22:17

У Зеницу вец стизе руда из Африке. Из Плоца се довози Зељезницом. Јасно је да је Митал заврсио са Љубијом и Приједором.

Name

Забрањено пусење

24.06.2019 11:38

Бас се смије у РС-у страјковат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

24.06.2019 11:57

Смије ако то менадзмент тако захтијева.Мислим да је и ово тако.

Name

Јоја

24.06.2019 11:49

какве фирме и предузеца ста је вама народе па то не функционисе 30 година , пристанете радити за 500 км па.онда кукате када видите да не мозете од тога зивети ... мислите ту вецно стаја као какве авети требали сте ви мислити васим главама а не препустати се да то други ради уместо вас ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2019 14:38

У Козари је спас Јоја.

Name

МИКАН

24.06.2019 12:14

У најави 300 отказа, а штрајковало мање од 150 штрајкача збирно на обе локације, ако урачунамо и ове што су већ годинама у пензији и ове што уопште нису радници АМП. Много погнутих глава што значи да су дошли из обавезе, а не из жеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

24.06.2019 14:17

Упозорење а ко је то још постигао нешто упозорењем и мирном шетњом. На зараду кад те власт игнорише узму покварених јаја или трулог парадајза па им среде мало круг око установа само да те требају чути пошто их ти плаћаш али код нас то непостоји . Зато поједини мирно штрајкују и по 5-10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

24.06.2019 16:23

Зар се смије изаци на страјк?!? Сви на Трг...

ОДГОВОРИТЕ