ЕП до 21 - Прича: Уморни од дефанзиве...

Нова сорта Румуна прети да помути славу Хаџијевој и Радучојуевој златној генерацији! Јанис Хаџи, Флоринел Коман, Георге Пушкаш, Тудор Балуца, Денис Ман, Кристијан Манеа. . . Време је да упамтите ова имена!

Фудбал 23.06.2019 | 14:09
ЕП до 21 - Прича: Уморни од дефанзиве...
Они који су фудбал почели да памте тамо негде почетком деведесетих сећају се чувене маскоте Ћао, Пиксијевих мајсторија против Шпанаца и пречке против Аргентине, сећају се Матеусових Немаца, Марадониног дефинитивног слома на Мундијалу 1994, али сећају се и жутих дресова који су нас тада увесељавали као ретко ко. Георге Хаџи, Флорин Радучоју, Илие Думитреску и данас се памте као стубови златне генерације румунског фудбала, њихова победа над Аргентином у САД и данас се сматра највећом утакмицом репрезентације. Међутим, под палицом 38-годишњег Мирела Радоја, легенде Стеауе и кумчета контроверзног Ђиђија Бекалија, човека толико харизматичног да се још као играч питао и кад се одлучивало о томе ко ће да буде нови тренер гиганта из Букурешта, стасава нова сорта Румуна која би могла да помути славу чувеним асовима са краја прошлог века.

Чак је и Хаџи ту, син Јанис је не само због презимена прва звезда тима који је прво импресионирао декласиравши Хрватску са 4:1 да би потом у лудом мечу разнео и Енглеску са 4:2 постигавши четири гола у размаку од само 17 минута у финишу меча.

“Вратили смо их у авион и послали кући. Сметали су нам њихови подругљиви коментари који су говорили да смо трећа лига у свету фудбала. Били су арогантни, саиграчи из клуба су ми рекли шта су све причали о нама, пренео сам то колегама из репрезентације и то нас је силно мотивисало“, поносан је био Александру Паскану, штопер који је као син имиграната професионалну каријеру почео у Лестеру чији је и даље члан, иако од 2016. није успео да се избори ни за минут у Премијер лиги.        

Паскану је само један од чак деветорице румунских репрезентативаца рођених 1998. године. Подсетимо, на Европском првенству у Италији и Сан Марину право наступа имају и момци рођени 1996. Таквих је у Румунији најмање. Само су Сепсијев леви бек Флорин Стефан и нападач Георге Пушкаш од играча излазног годишта били у стартних 11 против Енглеске. Са клупе је ушао Јонут Неделчеару штопер кога је Уфа прошле године купила за 600.000 евра. Менаџер Пјетро Чиоди покушавао је да га одведе у Сампдорију.

Тачно толико је још док му је било 17 година издвојио Интер како би из Румуније одвео Георгеа Пушкаша, свакако најпознатије име у овом трију момака из класе 96. Тада је он одбио Арсенал због Неразура, али како је у Милану ретко добијао шансу прошлог лета је за 3.250.000 евра прешао у Палермо. Тешко да ће се сада задржати. Фенербахче је већ стао у ред. Турци имају дугу традицију са фудбалерима из Румуније.

Међутим, права снага Румуна лежи у још млађим талентима с тим да не треба заборавити да су они у Италију допутовали без Развана Марина, кога је Ајакс довео овог лета за 12.500.000 евра, те повређеног Дениса Драгуша, Виторуловог нападача из класе 99. Он дакле није ту, али нам је занимљив због изјаве која много објашњава...

“Уморили смо се од румунског менталитета. Уморили смо се од сталне дефанзиве“.

И да, баш то је оно што ову генерацију Румуна чини узбудљивом за гледање као некад златну генерацију са Хаџијем. Они гризу напред, а кад дају гол не повлаче се у блок, него гризу и даље. Енглезе су сахранили Пушкаш, Хаџи и апсолутни јунак дана Флоринел Коман. Ушао је момак у игру у 74. минуту, одмах изнудио пенал са ког је Пушкаш отворио фестивал голова, а потом у завршници и сам два пута затресао мрежу далекометним хицима и решио Енглезе.

“Краљ Коман“, вриште данас насловнице румунских медија, док су се око 21-годишњег крила већ споречкала и две најутицајније главе тамошњег фудбала. Георге Хаџи и Ђиђи Бекали наравно.

“Сад је добар, а?“, пецнуо је Хаџи Бекалија подсетивши га неке раније критике на Команов рачун што је уосталом пракса газде букурештанског клуба.

Сада је Бекали ипак променио причу и тврди: “Коман нема цену“. Мада има. У његовом уговору је и клаузула о слободи од 100.000.000 евра што баш и није пракса у румунском фудбалу, али Коман јесте вансеријски таленат. Зато га је Бекали још пре две године довео из Виторула за 2.000.000 евра плус још 500.000 у бонусима. Покупио га је испред Бенфике обећавши Хаџију и 20 одсто од наредног трансфера. Прошлог новембра је откупио тих 20 одсто за 1.000.000 евра. И чини се да је добро прошао.

Није само Коман себи набио цену. Јанис Хаџи се додуше није прославио током две године у Фјорентини, али тата Георге сада наводно на столу има понуду свог бившег клуба Галатасараја од 8.000.000 евра, а наводно се распитује и Ајакс. И питање је да ли ће ова сума бити довољна, посебно зато што је Виола, кад је вратила Хаџија Виторулу 2.000.000 колико га је испрва и платила, задржала 30 одсто од наредне продаје. Додуше, Румуни умеју да медијским написима да дижу цену својим играчима, а на крају се задовоље мрвицама. Успех на Еуру би ипак то могао да промени. Приде, Хаџи је сазрео, ове сезоне је са капитенском траком око руке водио Виторул до трећег места у првенству Румуније.

Више нису могли и тешко да ће моћи, јер рад са клинцима је Хаџијево опредељење у његовом клубу, па Виторул у овој екипи има чак петорицу представника. Имао би и шестог да се Драгуш није повредио. Додуше, само је Хаџи овде међу носиоцима игре. С тим да је и Тудор Балуца пролеће провео у Виторулу, али као позајмљен играч, пошто га је још у јануару Хаџи продао Брајтону за 3.000.000 евра. Легедарни Ђика Попеску га је две године нудио и Барселони, али они нису хтели да га купе. Сада Попеску славодобитно кличе да се на стадиону Камп Ноу кају што га нису послушали. Балуца (1997) је иначе задњи везни, импресионира појавом од 191 центиметара.

Иначе, од 23 играча у румунском тиму, чак 11 је поникло у Хаџијевом Виторулу! Дакле, док је легендарног Марадоне са Карпата, комшије не морају да брину за будућност свог фудбала.

Ко је још ту?

Денис Ман рецимо, још зимус се писало да су и Манчестер јунајтед и Тотенхем тражили извештаје о офанзивцу ФЦСБ-а рођеном 1998. године. У његовом уговору откупна клаузула од 50.000.000 евра. Игра десно крило, а добро се сналази и у улози плејмејкера. Вештина у комбинацији са нестварном брзином због које су га оптимисти поредили и са Геретом Бејлом чине га пакленим ривалом за чувати. Доводио се у везу и са Андерлехтом, Ромом и Фенербахчеом.

Идемо даље, десни бек Кристијан Манеа (1997) је помогао Клужу да освоји титулу румунског првака, али је он још од 2014. играч Аполона, кога менаџерски клуб са Кипра само сељака по позајмицама. Кад је 2014. Манеа прелазио у Аполон сви румунски медији су писали да за баш исту суму од 2.500.000 евра иде у Челси. Пини Захави и Фали Рамадани су ту нешто мутили, ко ће знати шта. У априлу се писало да би могао у Рому која за разлику од Клужа може да издвоји 3.000.000 евра за обештећење Аполону. Тада се спекулисало и да ће добити годишњу плату од 1.000.000 евра.

Још један крилни фудбалер Андре Иван (1997) се 2017. преселио у Краснодар за 4.000.000 евра, мада је прошлу сезону провео на каљењу у бечком Рапиду. Везиста Александру Чикалдау је такође производ Хаџијеве академије, прошле године је у трансферу вредном 1.000.000 евра задужио десетку Универзитатее, њега доводе у везу са Севиљом, Лионом, Лилом и Стандардом из Лијежа. Да не заборавимо и голмана Андреја Радуа, и њега је Интер приметио још као тинејџера, прошлог лета га је продао Ђенови за 8.000.000 евра. Један од јунака победе над Енглеском, свашта је скинуо острвљанима, победу је – као и обично – прославио са фотографијом сестре на мајици. Преминула је она још 2006. године. Сад би била поносна. Цела земља је поносна.

Уосталом, уочи старта турнира у МОЗЗАРТ кладионицама могли сте да гађате квоту 20,0 да ће Румуни бити први у групи, чак 100 на прогнозу да ће се попети на кров Европе. Поред Немачке и Француске пре свих нико их још не узима за озбиљно кад се пича о пехару, али Румуни више не изгледају као трећелигашки фудбалери?

Извор: моззартспорт

Фото: УЕФА

Коментари / 0

Оставите коментар