Дачић поручио: Ово није пораз Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да отказивање самита у Паризу, на коме је требало да се разговара о наставку дијалога Београда и Приштине, јесте нечији пораз, али најмање званичног Београда и да је то једино добро у том случају.

Србија 23.06.2019 | 11:51
Дачић поручио: Ово није пораз Србије
Дачић је навео за Телевизију Пинк да је рано рећи када ће дијалог Београда и Приштине бити настављен и какав се слијед догађаја може очекивати.

Упитан да ли је отказивање састанка у Паризу пораз Француске, Њемачке и великих сила, Дачић је рекао да је предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи тачно дефинисао ситуацију изјавивши да је то пораз за самопроглашено Косово.

Он каже да је самит у Паризу одложен јер француски предсједник Емануел Макрон није желио да дозволи да му премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај “удари шамар”, као што је у Берлину понизио њемачког канцелара Ангелу Меркел и Макрона. 

– Они су му у замјену да укине таксе, понудили да Косово добије визну либерализацију и да помогну на путу ка ЕУ. Харадинај их је питао ко ће то њему да гарантује? Хтио је да каже да му треба мало јачи гарант него што су они – рекао је Дачић.

Он је напоменуо да нема много туге ни у Бриселу ни у Вашингтону због отказивања самита у Паризу што, како је оцијенио, говори да САД виде као доказ да без њих не може ништа да се заврши.

Дачић је рекао да не очекује скори наставак дијалога јер се европски лидери баве другим темама, а једна од главних је избор функционера водећих институција у ЕУ.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зорица

23.06.2019 10:02

Заболе Меркел и Макрона за вас, немогу спавати. Нисте у њиховом двористу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горен

23.06.2019 11:11

Дациц 30,година у политици,без радног стаза у некојј фирми и није стигао да науци енглески.Нема ту политицара нити политике осим популизма и егоизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гилле Бомбардер

23.06.2019 12:09

Да...... Ево ти 10€ отпјевај ми Миљацку Дацицу

ОДГОВОРИТЕ