Прича: Тотијев адио је почетак краја Палотине ере у Роми!

Палота неће бити девети краљ Рима (седморици историјских се придодаје Фалкао, л’оттаво ре ди Рома), пети пореклом Сабињанин. Итало-амерички бизнисмен је прокоцкао свој последњи адут да остави траг у земљи својих предака.

Фудбал 20.06.2019 | 23:23
Прича: Тотијев адио је почетак краја Палотине ере у Роми!
Тектонски поремећај који је направила одлука Франческа Тотија да напусти Рому, после 30 година проведених у Тригорији, неће бити ни лако, ни брзо, саниран. Парадоксално, да Џејмс Палота, власник Роме, и његов “Ришеље” Франко Балдини, живе у Риму вероватно би морали да напусте Вечни град или да продају Рому. Захваљујући Аталнтику (који дели Палоту од Рима, као и његова боравишта у Бостону и Мајамију) и Ламаншу (који раздваја континенални део Европе од Велике Британије, укључујући и Лондон у коме већ дуже време живи Балдини), челни тандем Роме може да настави свој свакодневни живот, као да се ништа није променило. 

Међутим, догодило се нешто велико. Први пут, после дуже времена, смо имали праву фудбалску конференцију за медије, на којој је велика већина новинара, њих преко 250, постављала питања која нису била унапред договорена или усаглашена, и што је најважније, главни актер је одговорао без сакривања иза флоскула и уобичајених, хиљаду пута поновљених, фраза.

Франческо Тоти је на свом последњем појављивању у улози руководиоца Роме показао да је сазрео и да је на путу да и за радним столом буде једнако велики шампион као што је био на терену. Две године је лебдело питање да ли је Тоти кадар да промени своју улогу и задржи класу коју неоспорно има: у понедељак је стигао недвосмислен одговор. 

Џејмс Палота је већ осам година власник Роме. Американац је пореклом  из Сабине, благе висоравни на прилазу Рима, познате по историјском догађају “Отмица Сабињанки” коју је учинио незаборавном француски сликар Никола Пусен чије се истоимено ремек-дело налази у Лувру. Сабина је дала и четворицу од седам римских краљева: од оснивача Ромула преко Нуме Помпилија и Тулија Остилија до Анка Марција. 

Палота неће бити девети краљ Рима (седморици историјских се придодаје Фалкао, л’оттаво ре ди Рома), пети пореклом Сабињанин. Итало-амерички бизнисмен је прокоцкао свој последњи адут да остави траг у земљи својих предака. У понедељак је инциран почетак краја Палотине ере у Роми.

То се најбоље видело кроз начин на који је Тоти изашао пред јавност, одговарајући сат и по времена на сва питања присутних посланика седме силе, и понашања медија у власништву Палоте. Званични телевизијски канал Роме је емитовао снимак интервјуа фудбалерки женског клуба Роме, док је клупски радио пуштао музику. Понашање достојно најригиднијих аутократија и диктатура у којима се креира преко медија виртуелна стварност. 

У моменту у коме су све велике телевизијске куће, све најзначајније радио станице и интернет портали преносили директно опроштајну конференцију за новинаре највеће легенде Ђалоросих, званични медији Роме су емитовали музику и бајате интервјуе. 

Рома је одговорила свом некадашњем капитену штурим саопштењем у коме није успела да побије ниједан његов аргумент, осим што их је збирно дефинисала као бајковите и непримерене. Још патетичнији је био наступ потпредседника Роме Маура Балдисонија у ауторизованом интервју за једну приватну телевизију, у којем су и питања и одговори били унапред усаглашени.

Председник Роме и његова десна рука Франко Балдини нису имали храбрости да стану пред новинаре, као Тоти, и да одговарају на питања новинаре, међу којима би били и они којима је Рома забранила улазак у Тригорију јер нису извештавали о догађајима у Роми по вољи и укусу власника клуба. 

Тотијево “пражњење” је потврдило до у детаље све оно што су публика пар римских радио станица већ месецима слуша од стране новинара и бивших фудбалера сталних сарадника. Од тога да Тоти нема комуникацију са Палотом и Баладинијем до чињенице да је “ Ер Пупоне” служио некад као икебана, некад као кишобран а некеда као параван за управу Роме. 

Франческов потез је дошао у најнеповољнијем моменту по Рому. Процедура за давање дозвола за изградњу бизнис парка, чији је део фудбалски стадион у власништву Палоте, се поново насукала и потпуно је неизвесно када ће радови моћи да почну. Рома ће до краја овог месеца остати без кичме тима: Манолас - Де Роси - Џеко. Де  Роси се већ опростио од Роме а Грк и Бошњак се надају да неће морати да се вараћају у Рим и да започну летње припреме у Доломитима, односно у Пинцолу. 

Манолас је на путу да пређе у Напуљ. Дефанзивац са највећег кикладског острва Наксос се већ све договорио око плате са  Наполијем. Председник Азура Аурелио Де Лаурентис зна да Рома мора до краја месеца да инкасира између 45 и 50 милиона евра како би испоштовала параметре финансијског фер плеја УЕФА. Зато ће чекати до последњег минута, како би уштедео на раскидној клаузули која износи 36.000.000 евра. У најгорем случају, размишљају Де Лаурентис и његов спортски директор  Ђунтоли, Манолас ће доћи за цифру предвиђену клаузулом. 

Као и Наполи и Интер игра на карту проблема Роме са финансијским фер плејом. Понуђена цифра од 13.000.000 евра за Џека кад се се сабере са ценом Маноласа, долази тачно на суму која је неопходна Ђалоросима да избегну санкције УЕФА. У сваком случају, Манолас и Џеко су већ изгубљени играчи за Рому. Једино што у Тригорији могу да ураде је да смање штету инкасирајући своту од продаје двојице играча и да је реинвестирају у нова појачања.

Веома тежак посао очекује новог тренера Паула Фонсеку. За разлику од претходних година, Рома неће имати неограничену подршку својих навијача. Она ће бити условљена, лимитирана, без кредите за новог тренера, управу клуба и играче. Једини рецепт да Фонсека дочека Божић у Риму је да почне сезону са победама и добрим играма. У супоротном протести ће се ширити биће све масовнији. Нису искључене и драстичне акције навијача, укључујући бојкотовање стадиона, отказивање претплата за телевизије које имају права на преносе утакмица у Серији А.

Уз све то, Рома у следећој сезони неће моћи да рачуна на новац од Лиге шампиона. Председник Палотаје већ дао задатак својим сарадницима да смање укупан износ плата због изостанка прихода од најпрестижнијег такмичења, што неминовно води ка ридимензионирању тима и амбиција. Одлазак Де Росија, Маноласа, Џека и још пар сенатора ће свакако омогућити да се достигне поменути циљ, али ће бити веома тешко задржати квалитет. Поготово ако се узму у обзир имена евентуалних алтерантива за играче који ће напустити Тригорију. 

Римом већ неколико месеци круже приче да постоји неколико заинтересованих тајкуна или група бизнисмена који би желели да купе Рому. У том смислу су многи подигли обрве када је Тоти подвукао да ће се вратити у Рому када буде промењен власник. Палота, док год буде постојала шанса да изгради бизнис парк са стадионом, сигурно неће продати Рому. Мотиви су очигледни: цена Роме са стадионом је многоструко виша. Ако пројекат остане заглављен у бирократским раљама између града Рима и покрајине Лацио, није исључено да Палота изгуби стрпљење а Рома, већ следећег пролећа,  промени свог власника и врати на велика врата свој најважнији и највећи симбол: Ер Пупонеа. 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар