Како Леброн преко ноћи постаде највећи кандидат за титулу?

Лејкерси су краткоточни победници овог трејда, а Пеликанси дугорочни. Навијачи оба клуба могу бити задовољни.

Кошарка 16.06.2019 | 20:56
Како Леброн преко ноћи постаде највећи кандидат за титулу?
"Надам се да сте уживали у својем тренутку славе, Торонто Репторси. Ово је НБА, нешто се лудо догађа сваких 37 сати или мање".

Тим је речима угледни амерички НБА новинар Дејвид Олдриџ на сајту Тхе Атхлетиц на најбољи начин објаснио шта се догодило синоћ по нашем времену у најјачој кошаркашкој лиги на свету. Вест сте вероватно сви већ прочитали – Ентони Дејвис је напокон дошао у Лејкерсе, а Њу Орлеанс Пеликанс су добили три млада играча – Брендона Инграма, Лонза Бола и Џоша Харта – те три пика прве рунде од којих је један овогодишњи, четврти пик на драфту. И преко ноћи су сви они којима је недостајао Леброн Џејмс у плеј-офу, а да не говоримо у финалу, дошли на своје. А и сам Краљ јер је, реално, његова екипа постала главни фаворит за освајање титуле следеће године.

Иако су Лејкерси платили јако велику цену за довођење Дејвиса, о чему ћемо мало касније, краткорочно се то и те како исплати. Следеће сезоне Западна конференција биће прилично отворена – Голден Стејт без повређених Кевина Дуранта и Клеја Томпсона (ако обојица уопште остану у Вориорсима) не може бити конкурентан за титулу, а Хјустон, Портланд, Оклахома, Јута и Сан Антонио сваки има својих проблема на ростеру. Тек Денвер изгледа као потпуно посложена екипа која не мора превише да брине – има довољно младих играча који могу направити додатни искорак, а морају само одлучити шта ће да ураде с Полом Милсапом. О Истоку и чињеници како најбољих пет екипа имају доста упитника у ростеру за следећу сезону смо већ писали па је тако јасно како кладионице у Лас Вегасу нису превише погрешиле када су на освајање наслова НБА првака 2020. данас поставили најмању квоту на Лакерсе.

Пред екипом из Лос Анђелеса је, додуше, још велики посао. Тренутно на ростеру имају само шест играча од којих је, уз Леброна и Дејвиса, важан само Кајл Кузма који ће имати своју позицију стартера иако је упитно колико се он и Краљ уклапају када су заједно у петорци . Остала тројица су ту да само попуњавају број и сада Лејкерси морају даље посложити ростер. На располагању им је сада око 28.000.000 долара за довођење појачања и вероватно ће већину тога потрошити на лов на новог суперстара. Прво име које се одмах данас почело провлачити америчким медијским простором је оно Кембе Вокера, плејмејкера Шарлота, који је овог лета слободни играч, а постоје још неки плејмејкери које би Лејкерси хтели прикључити својој екипи.

Но, то неће бити лако. Вокер може добити више новца од Шарлота, можда и неких других клубова, а Лејкерсима у помоћ могу прискочити Пеликанси ако би одложили званично потписивање овог трејда до краја јуна. Тада би се, према компликованим правилима селери кепа, Лејкерсима отворила додатна 4.000.000 што би им добро дошло. Међутим, Њу Орлеанс би на својем селери кепу имао 4.000.000 мање што им је сигурно јако важно за стварање јако занимљиве екипе коју ће Пеликанси следеће сезоне свакако имати. Ипак, с Кембом Вокером или без њега, Лејкерси ће бити изузетно моћни. Сигуран сам како ће менаџер Рич Пол, који стоји иза целе ове приче јер заступа и Леброна и Дејвиса, лако уверити својег играча Кентавијуса Калдвел Поупа да остане у Лос Анђелесу за нешто мање новца јер је последње две године био преплаћен, а само пратите како ће се ветерани сами од себе јављати за долазак у Лејкерсе и лов на прстен. Без обзира што је Роб Пелинка јако лош ГМ, тешко ће упропастити слагање ростера око Леброна и Дејвиса.

Наравно да у целој причи треба узети у обзир и Пелинку и чињеницу како ће тим водити Френк Вогел који се није тренерски прославио, да будем благ, у Орланду те да Лебронови супертимови у својој првој години нису освајали титуле (сезону која је завршила не водим као 'Лебронов супертим' сезона), али реално им се пуно тога поклопило током лиге да тренутно не би с разлогом били оптимистични око следеће сезоне. Додуше, треба видети како ће се развијати ствари у НБА лету јер је око 220 играча на неки начин слободно. То отвара могућност и многим другим клубовима.

А Пелси? Они су направили сјајан посао. Једини клуб који им је у теорији могао послати бољи пакет за Дејвиса је Бостон, али Селтикси у трејд нису желели да укључе Џејсона Тејтума јер им је Дејвис, преко Рича Пола, јасно поручио да не жели потписати нови уговор с њима након што му следећег лета истекне актуелни. Иако је управа Њу Орлеанса једно време одбијала да направи посао с Лејкерсима због начина на који је Дејвис, опет преко Пола, ове зиме најавио одлазак из клуба, нови ГМ Дејвид Грифин их је уверио да то морају да прихвате. И онда направио сјајан посао.

Иако око сва три млада играча која су стигла из Лејкерса постоје упитници, и Инграм и Бол и Харт су добри играчи који би врло лако могли постати и врло добри, ако не и одлични. Добра ствар је да нико од њих не мора бити прва опција јер је она резервисана за Зајона Вилијамсона којег ће Пеликанси у ноћи четвртак на петак узети првим пиком на драфту. Ту је и Џру Холидеј, доказани плејмејкер Ол стар калибра, те солидни играчи ротације Етуан Мур, Соломон Хил (који је јако преплаћен, али у ограниченој улози и те како може помоћи) те Џалил Окафор. Недостаје им стартни центар јер ће Џулијус Рендл тешко 'покупити' своју опцију за следећу сезону јер реално вреди више од тих 9.000.000 долара, али Пеликанси му могу понудити 15.000.000 по години за следеће три сезоне. И још ће им онда остати места на селери кепу, те четврти пик овогодишњег драфта којим могу узети још неког младог играча или и њега трејдовати. Прве вести јављају како се тај пик неће задржати, а постоји опција да за њега добију неког искусног играча или да покушају направити посао с Њујорком у замену за трећег пика којег имају Никси. Тада би Зајону могли да доведу Ар Џеј Берета, његовог саиграча с Дјука с којим се највећи талент од Леброна сјајно слаже.

А да не говоримо о будућности. Осим овогодишњег, Пеликанси имају још два пика Лејкерса – један је ТОП 8 заштићен 2021. године, а потпуно незаштићен 2022. када ће га вероватно и реализовати. Исто тако, 2023. имају право да замене пик прве рунде с Лејкерсима, а добили су и потпуно незаштићени пик 2024, док 2025. опет имају право на замену. Чини се да то није много, али не заборавите да ће Леброн у децембру имати 35 година те да Дејвис нити једном у каријери није одиграо свих 82 утакмица због разних повреда.

У сваком случају – Лејкерси су краткоточни победници овог трејда, а Пеликанси дугорочни. Навијачи оба клуба могу бити задовољни.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар