Како прегурати врућине у аутомобилима?

Стигао је и први овогодишњи топлотни талас. Да ли сте сигурни да ће ваш аутомобил без проблема обавити све задатке који га очекују током летњих месеци и врућина које нам предстоје?

Занимљивости 15.06.2019 | 14:56
Како прегурати врућине у аутомобилима?
Наводимо вам неколико основних, практичних савета како да најефикасније расхладите аутомобил, али и како да га правилно одржавате.

* Ако је ваш аутомобил пре вожње стајао дуже време на летњем сунцу, кабина ће бити преврућа да бисте започели безбедну и удобну вожњу.

Прво што бисте у таквој ситуације требало да урадите јесте да отворите сва врата и да сачекате у хладовини, ван аутомобила, бар онолико колико имате стрпљења, да се кабина проветри. Након, тога, ако имате клима-уређај, можете да га активирате и започнете вожњу.

Вожња са укљученим клима-уређајем увелико олакшава боравак у аутомобилу током врућина. На вама је да одаберете начин рада и температуру која вам одговара. И мада неки саветују да је оптимално подестити климу не температуру која је за 5 степени нижа од спољашње, то баш и није увек пријатно. Када је напољу рецимо преко 35 степени Целзијуса, то би значило да се возите на неугодиних 30 степени у кабини.

Наравно, не треба ићи ни у другу крајност, па подешавати клима-уређај на најмању могућу температуру. Најбоље је усмерити ваздих према бочним стаклима и према “небу” кабине тако да циркулише и да ствара пријатну атмосферу - здрав разум вам налаже да не усмеравате ледени ваздух директно према путницима док је вентилатор постављен на најјачи степен дувања.

* Клима-уређај такође треба повремено и одржавати.

Ако приметите да се из вентилационих отвора шире непријатни мириси, време је за третман чишћења. У каналима за вентилацију знају да се уселе гљивице, микроби и бактерије. Такође, никотин је велики непријатељ вентилационом систему, као и читавом ентеријеру сваког аутомобила. Контролу климе би требало радити једном годишње, најбоље пред лето.

Ефикасан начин да избегнете превремено сервисирање климе је да се сетите да је искључите неколико минута пре краја вожње. Тиме смањујете количину влаге која ће се задржати у вентилационим водовима док је аутомобил паркиран - микроорганизми воле топла, влажна и мрачна места.

Ако током употребе климе приметите да се у кабини сакупља вода, разлог томе је највероватније зачепљена цев за одвод кондензације. То се у сервису рутински решава, али важно је да не одлажете одлазак тамо.

* Период од уласка у аутомобил, до тренутка када се у њему стабилизује пријатна температура за вожњу може се скратити ако возило пре тога није било изложено директном сунцу.

Ако немате гаражу, или не успете да се убаците у подземно паркиралиште неког од тржних центара, најпожељније место на којем током врелих летњих дана можете паркирати ваш аутомобил јесте дебела хладовина неког дрвета.

Са друге стране дрвеће ће неминовно запрљату ваше возило. Што се материје које са дрвета доспеју на спољашње површине аутомобил дуже оставе на немилост сунцу, теже ће их касније бити скинути, а може доћи и до оштећења лака. Ако са са тако запрљаним и улепљеним возилом затекнете усред изненадног поподневног летњег пљуска, брисачима ће бити јако тешко да обришу ветробран због лепљивог слоја који се налази између њих и стакла.

Зато је најбоље током лета с времена на време опрати спољашњост аутомобила, пре него што се сокови и смола са дрвета потпуно стврдну на његовој површини.

* У ауту током летњих месеци увек треба имати штитник који спречава прегревање дела ентеријера, пре свега инструмент табле и управљача.

Покривање ових делова унутрашњости свакако повољно утиче на њихову дуготрајност, а и неће вам се десити да због прегрејаног волана нисте у стању да га ухватите рукама и да нормално управљате аутомобилом кад кренете у вожњу.

Ни штитнике, односно фолије за сунце није лако наћи, а да ваљају. Потребно је пронаћи одговарајућу димензију за ваш аутомобил, па немојте купити први штитник који вам падне под руку.

* Температуре на којима возимо немилосрдне су па није лако ни нама ни машинама.

Није пријатно када нешто крене наопако са вашим аутомобилом, па по несносној врућини останете беспомоћни поред пута. Квар који се лети чешће догађа него у другим годишњим добима јесте “прокувавање” мотора.

Сви смо бар једном поред пута приметили аутомоблие са подигнутим поклопцем мотора поред којих стоје видно незадовољни возачи. Последице прегревања мотора увек су озбиљне и сигурно ће скратити век мотору вашег аутомобила.

Постоји неколико ствари које возач може да предузме како му ауто не би прокувао током вожње, а основно је да повремено проверите ниво расхладне течности у преливном суду, који је увек на уочљивом месту испод хаубе.

Прво ћемо се фокусирати на хладњак аутомобила. Ако приметите да је радна температура мотора повишена, замолите поузданог перача аутомобила да вам приликом следећег прања “испушкира” хладњак кроз његову маску.

Јако је важно да мајстор подеси снагу компресора на минималне вредности како млаз не би оштетио осетљиво саће хладњака или поквасио делове у моторном простору којима вода не прија. Бићете запањени количином прљавштине, трулог лишћа и мртвих буба које ће бити избачене из хладњака. Сав овај материјал смањује могућност хладњака да обавља своју функцију.

Промена рада мотора мора бити видљива одмах. Ако међутим приметите да се скала мерача температуре током вожње опасно приближава критичној (црвеној) зони, прва ствар коју можете да урадите је да (колико год то лудо звучало) укључите грејање кабине. Обавезно спустите све прозоре и покушајте да издржите док се температура мотора не спусти у оквире нормале.

Заустављање поред пута и гашење мотора такође нису решење када мотор почне да се прегрева. Угашен мотор остаје без хлађења па може да прокува чак и када је угашен.

У вашем сервису или у АМСС-у можете проверити и стање расхладне течности у хладњаку. Уколико је дуго нисте мењали, сада је добар тренутак. Антифриз није добар само зими, када спречава мржњење расхладне течности већ и лети када помешан са водом. Два флуида имају вишу тачку кључања од једног.

Повремено отворите хаубу па погледајте у каквом су стању црева која улазе и излазе из хладњака и из пумпе за расхладну течност. Проверите и спојеве црева са овим елементима. На њима се могу појавити пукотине кроз које ће расхладна течност напуштати систем, што ће временом довести до прегревања.

Кидање каиша који покреће пумпу расхладне течност, која даље помаже њено циркулисање око мотора, такође доводи до прегревања у року од неколико минута. Ако приликом “визуелног прегледа” не приметите да је каиш истрошен, његово пиштање током рада мотора биће вам јасан знак да посетите сервис.

Не треба заборавити да и стање моторног уља и његов квалитет такође доприносе стабилности радне температуре.

* Како би се главобоље због бриге о аутомобилу током лета свеле на најмању меру, важно је проверавати и притисак у пнеуматицима.

При томе, не заборавите да то учините и са резервном гумом, како се не бисте непријатно изненадили у случају да вам затреба у току вожње.

Препоручени притисак за пнеуматике на вашем возилу можете наћи на картици произвођача аутомобила која се најчешће налази са унутрашње стране возачевих врата или поклопца за гориво, унутар претинца или испод хаубе.

С обзиром да у току лета постоје знатне разлике у дневним и ноћним температурама, притисак у гумама и евентуално допумпавање требало би вршити ујутру када су ниже температуре.

Лето је за многе најлепше и најбезбрижније годишње доба које доноси доста сунчаних дана и уживања. Не дозволите да вам га покваре проблеми са вашим аутомобилом које превенцијом можете предухитрити и избећи.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар