Прича - РГ: Трио фантастикус и Доминик Тим!

За финале Ролан Гароса бориће се четворица најбољих тенисера са АТП листе и четворица у овом тренутку најбољих на шљаци - Ђоковић, Надал, Федерер и Тим. Очекивано, прижељкивано, и, по приказаној игри, једино могуће.

Тенис 06.06.2019 | 23:24
Прича - РГ: Трио фантастикус и Доминик Тим!
Први на терен ће Надал и Федерер, у 39. међусобном дуелу, шестом на париској шљаци и другом овдашњем полуфиналу. Швајцарац никада није победио Шпанца на Ролан Гаросу, чак ниједан меч није одвео у пети сет. Последњи пут стајали су у Паризу један насупрот другом 2011. године, у свом четвртом париском финалу.

Надал је, иначе, један од ретких играча који има генерално позитиван скор против Федерера, а ове године у Паризу игра као у најбољим данима.

Федерер, који у џепу има укупно 101 титулу у каријери, само је 11 пута тријумфовао на шљаци, и само једом на Ролан Гаросу - 2009. године, када је савладао Содерлинга. Претходне три сезоне није ни долазио у Париз, али по играма које је приказао ове године, рекло би се да је приљежно урадио домаћи задатак и дошао запет као пушка. Изгубио је само један сет, против Стена Вавринке у четврфиналу.

ПОСЛАСТИЦА



Полуфинални меч између Надала и Федерера представља праву посластицу за љубитеље тениса, без обзира за кога навијају, јер ова двојица нису укрстили рекете готово пуне две године, од турнира у Шангају.

Занимлијво је да, иако Надал има позитиван скор у међусобним мечевима, последњих пет сусрета припала су Швајцарцу - четири су одиграна током 2017, рачунајући и финале Аустралијен опена.

У марту ове године, требало је да се састану у полуфиналу Индијан велса, али је Надал предао без борбе, због повреде.

Ко ће се наћи у финалу у Паризу, тешко је прогнозирати, мада су све шансе на страни Шпанца. Надал је решен да се домогне 12. титуле на Ролан Гаросу, и тако обори сопствени рекорд, док Федерер јури шансу да свом рекордном низу од укупно 20 гренд слем титула дода још једну. Неумољива статистика је апсолутно на страни Надала, који је само два пута у њихових 15 мечева на шљаци био поражен. Још занимљивије, Надал је у 14. наступа на Ролан Гаросу изгубио само два меча - један од Ђоковића, један од Содерлинга.

Прогнозе букмејкера су такође на страни 33-годишњег Шпанца (1/7), док је четири године старији Федерер, у свом 18. наступу на париској шљаци, апсолутни аутсајдер - са шансама 5/1.

ЂОКОВИЋ ДРУГИ ПУТ?



Као Надал, петнаести пут на Ролан Гаросу игра и Ђоковић, и нада се проласку у финале и могућности да други пут освоји турнир. Сви знамо колико пута му је париски гренд слем измицао, и колико му је сваки пораз овде тешко падао. Када га је коначно освојио, 2016, не укрстивши те године рекет са Надалом који је у трећем колу због повреде предао меч Гранољесу, ствари су кренуле низбрдо за српског тенисера. Али, ево га поново на врху АТП листе, са најбољим скором у претходним колиима - једини од четворице полуфиналиста није изгубио ни сет ове године у Паризу.

Новаков меч против 25-годишњег Аустријанца Доминика Тима једнако је велика посластица за љубитеље тениса, али без призвука носталгије са којом се исчекују први полуфиналисти. Тим је већ доказано изузетан играч на шљаци, његовој омиљеној подлози, на којој је освојио 9 од својих укупно 14 титула на шљаци.

Ђоковић има позитиван скор против Тима - 6:2, чак и на шљаци води 3:2.

Ђоковићу и Тиму ово ће бити трећи сусрет у Паризу. Српски играч је Аустријанца добио лако у три сета, такође у полуфиналу, на свом победоносном походу 2016, а већ наредне године састали су се у четврфиналу и тада је славио Тим, такође у три сета, добивши трећи са нулом.

Букмејкери дају предност Ђоковићу, као и већина тениских експерата која прижељкује финале између српског играча и Надала. Последњи пут овде су играли 2015. године, када је Ђоковић избацио Надала у четврфиналу, у три сета. Али пре тога, обојица имају пред собом нимало лаке препреке.



Како било, сјајни тениски трио доказао је да младе и оне још млађе наде - које већ јасно показују да тенис има сјајну будућност и да неће изгубити драж једном када Федерер, Надал и Ђоковић окаче рекете о зидове својих кућа - морају још да чекају на своје шансе.

Извор:  Дата Медиа Маркет/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар