Луд податак: Федерер на корак од "алфабет слема"!

Швајцарац је у каријери победио играче чија презимена почињу на свако слово алфабета осим x, и то само јер такав не постоји међу професионалцима!

Тенис 31.05.2019 | 15:08
Луд податак: Федерер на корак од "алфабет слема"!
Роџер Федерер је током 21 године професионалног играња тениса поставио много рекорда, а након пласмана у треће коло Ролан Гароса може се похвалити и једним раритетним.

Наиме, тријумфом над Оскаром Отеом у другој рунди у Паризу стигао је на корак од "алфабет слема".

Током каријере и укупно одиграних 1.466 мечева на АТП туру успео је да победи ривале чија презимена почињу на 25 од укупно 26 слова алфабета.

Недостајао му је "скалп" на О, а сада је успео и то пошто је Отеа надиграо резултатом 6:4, 6:3, 6:4.

Уствари, успео је Федерер током каријере да победи Алекса О'Брајана 1999. године у Енглеској, али је то било на челинџеру, а не на турниру АТП серије.

Званично, сада му недостаје само тријумф против тенисера чије презиме почиње на x, али то остаје и даље немогућа мисија јер на туру не постоји ниједан професионални играч који се презива на то слово.

Док се такав не појави, Швајцарац може да се похвали да је победио играча са именом на x, Ксавијера (Xавиер) Малисеа из Белгије, и то чак 10 пута у каријери.

Федереров ривал у трећем колу Ролан Гароса је Каспер Руд, са чијим је оцем наступао у Паризу пре две деценије, а 2001. били су на корак и да се сретну у другом колу, али је Кристијан Руд предао меч прве рунде и никада нису одмерили снаге.

Статистика каже уколико Федерер успешно заврши тај меч, на свој списак додаће тријумф против играча из Норвешке, што ће бити ривал из 58. земље против којег је тријумфовао.

Уједно то би било први пут у каријери да добије неког норвешког тенисера. На победничкој листи налази се још шест држава против чијих играча има само једну победу - Данска (Плес), Ел Салвадор (Аревало), Грчка (Циципас), Кувајт (Гариб), Молдавија (Албот) и Перу (Хорна).

У каријери је остварио макар једну победу против играча из сваке земље са којима се састајао, изузев Зимбабвеа. Бајрон Блек, рођен у Харареу 1969. године, победио га је 1999. на Квинсу у Лондону.

Процентуално, нација која је уписала највише пораза од Федерера  је Француска (28-129).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар