Креће Лига нација: Грбић одмара најискусније!

Петковић главни адут! Селектор Србије за први викенд позвао само четворицу играча који су играли на СП у Италији и Бугарској прошле године. Коректор Соре је прошле године био најбољи поентер лигашког дела шампионата Италије. Јапан први ривал у Новом Саду.

Остали спортови 31.05.2019 | 14:30
Креће Лига нација: Грбић одмара најискусније!
Даме су одиграле већ шест кола Лиге нација, а у петак крећу и мушкарци. Почиње дуга репрезентативна сезона за одбојкаше. У првом плану биће квалификације за Олимпијске игре у Токију и Европско првенство, док ће ово такмичње да служи као припрема за много важније изазове овог лета.

Првог викенда у Новом Саду Србија дочекује Јапан, Русију и Француску. Селектор Орлова Никола Грбићодморио је најискусније и најбоље одбојкаше. Тако неће бити у Српској Атини Александра Атанасијевића, Марка Подрашчанина, Срећка Лисинца, Уроша Ковачевић, Марко Ивовића, Николе Јововића... У односу на Светско првенство у Италији прошле године ту су само четворица – средњи блокери Петар Крсмановић и Александар Околић, примач сервиса Милан Катић и либеро Невен Мајсторовић. Позвана су чак шесторица играча шампиона Србије Војводине.

Без обзира на састав, прослављени ас наше одбојке очекује од својих изабраника да покажу шта знају и да докажу да им је место у најбољем тиму.

„Ко год игра, и у ком год саставу, идемо на победу. Нема калкулација. Сви имају мотивацију да се докажу“, јасан је Никола Грбић.

Много се очекује од коректора Душана Петковића, који мења стандардне Атанасијевића и Дражена Лубурића. Некадашњи одбојкаш крагујевачког Радничког и Црвене звезде је протекле сезоне бриљирао у најјачој лиги на свету, у Итаљији. У дресу Соре био је најбољи поентер лигашког дела сезоне.

САСТАВ СРБИЈЕ ПРВОГ ВИКЕНДА У НОВОМ САДУ

ТЕХНИЧАРИ: Андрија Вилимановић (АЦХ Љубљана) и Вук Тодоровић (Војводина)

КОРЕКТОРИ: Душан Петковић (Сора) и Божидар Вучићевић (Војводина)

СРЕДЊИ БЛОКЕРИ: Петар Крсмановић (Газпром Југра), Александар Околић (ПАОК), Стеван Симић (Војводина) и Стефан Ковачевић (Војводина)

ПРИМАЧИ СЕРВИСА: Лазар Ћировић (Падова), Милан Катић (Белхатов), Миран Кујунџић (Војводина) и Давид Мехић (Војводина)

ЛИБЕРА: Невен Мајсторовић (Крајова) и Никола Пековић (Партизан)

Први ривал је објективно најслабији, а то је Јапан који није у светском врху. Иако је Србија у подмлађеном саставу не би требало да има проблема. Традиција је на страни наше селекције која никада није поражена од Јапанаца. Имамо седам победе, а прошле године у Лиги нација је било 3:1.

Већ првог дана Лиге нација на турниру у Новом Саду игра се реприза прошлогодишњег финала из Лила када је Русија победила Француску са убедљивих 3:0. Обе селекције у Нови Сад нису дошле са најјачим саставом. Згуснут календар и много изазова ове године утицаће да гледамо репрезентације које ће играти без најбољих одбојкаша већи део Лиге нација.

Финални турнир ће се одиграти од 10. до 14. јула у Чикагу. Американци као домаћини су сигурни путници, а на Ф6 пласираће се и пет најбољих селекција после 15 кола, односно пет викенда. Титулу од прошле године брани Русија.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар