Шаровић и Љајић о таксама Косова

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић састао се данас у Сарајеву са потпредсједником Владе Републике Србије и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем, са којим је разговарао о даљим корацима по питању дискриминаторских такси које за робу из двије државе и даље примјењују приштинске власти.

Босна и Херцеговина 27.05.2019 | 16:02
Шаровић и Љајић о таксама Косова
Шаровић је истакао да је за посљедњих шест месеци Босна и Херцеговина испоручила 27 милиона евра робе мање на Косово* него у истом периоду прошле године, што је пад од 97 одсто. Примјера ради,  у прва четири мјесеца ове године пласирано је робе у  вриједности од свега 500 хиљада евра. 

Министар Љајић је овом приликом истакао да је од 21. новембра, када су таксе уведене, до 21. маја, Србија на Косово* испоручила за 189,5 милиона евра мање робе у односу на исти период прошле године, што представља пад од чак 80 одсто. То практично, значи указао је Љајић, да је штета нешто већа од милион евра дневно.  

Шаровић и Љајић су закључили и да грађани на Косову* такође трпе штету због уведених такси, јер су цијене на мало повећане за 5,3 одсто, спољнотрговински дефицит је повећан за 5,4 одсто, а увоз робе за 6,4 одсто.

Такође, на састанку је констатовано да су због такси готово заустављене све регионалне иницијативе, чиме је проузрокована политичка штета за нормализацију односа у региону. Тако на пример, Додатни протокол 5 (олакшавање трговие у оквиру ЦЕФТА) једино још косовска скупштина није ратификовала, Протокол 6 (трговина услугама) иако усаглашен, није потписан због проблема који су изазвани увођењем такси а за Протокол 7 (решавање спорова) нису ни започети преговори из истог разлога.

Због свега тога, Шаровић и Љајић су се сложили да би двије државе требало да заједнички наступају и спроводе координисане активности, чији би циљ био повећање притиска за укидање такси.   

Уколико таксе не буду укинуте до самита лидера Западног Балкана у Паризу 1. јула, двије земље ће размотрити увођење различитих модела контрамјера, свјесне да то није најбоља, али свакако јесте изнуђена мјера.  

С друге стране, од Европске комисије ће се затражити већи ангажман на хитној реформи ЦЕФТА споразума. Због уведених такси према двије државе од стране институција у Приштини, ЦЕФТА де фацто не постоји у оном облику у коме је формирана прије 13 година, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.


Двојица министара су се заложила за већи степен економске интеграције на Балкану, који подразумијева стварање заједничког економског простора без баријера и компликованих процедура, које отежавају слободан проток роба, људи, услуга и капитала. Услов за то је безусловно укидање такси од стране Приштине. Уколико се то не догоди, ЕУ ће додатно нарушити властити кредибилитет, а земље овог простора пропустити још једну шансу за привредни опоравак и нормализацију политичких прилика.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар