Ф1: Први пут је возио Ферари код куће - и баш је љут!

На стази у Монте Карлу, поред које је становао као клинац, возач "Скудерије" доживео је кошмарну суботу.  ВН Монака: На Азурној Обали ништа ново! Доминација Мерцедесовог двојца наставила се и на квалификацијама у медитеранској кнежевини - први Хамилтон, други Ботас.

Остали спортови 26.05.2019 | 08:00
Ф1: Први пут је возио Ферари код куће - и баш је љут!
Млади возач Ферарија Шарл Леклер (21) са посебним емоцијама је дочекао суботње квалификације за Велику награду Монте Карла - града у којем је рођен и у којем је одрастао, заједно са својим другом, преминулим Жилом Бјанкијем (1989-2015).

Момак из Монака тек је трећи ас из кнежевине који је "добацио" до Формуле 1 и прошле године је имао деби код куће за заборав. У болиду Заубера закуцао се у формулу Брендона Хартлија из екипе Торо Росо и од тада је ишчекивао овај викенд, да би на улицама на којима је одрастао заблистао и показао све што зна.

Међутим, суботње квалификације нису прошле добро за возача Ферарија.

"Овим улицама сам ишао аутобусом у школу као дете. Сада је леп осећај када туда возим Формулу 1", рекао је Леклер у најави квалификација.

Иако је на трећем тренингу био најбржи, Леклер је одлуком екипе остао у боксу после првог (од три) дела квалификација и то је значило да неће бити ни у првих 15!

Његова стартна позиција у недељу биће 16. место и зато је био веома, веома љут. Себастијан Фетел, други возач Ферарија, у једном тренутку је ударио у ограду, али је у каснијој фази квалификација ипак доспео до четврте позиција, иза првопласираног шампиона Луиса Хамилтона (Мерцедес), другопласираног Валтерија Ботаса (Мерцедес) и трећепласираног Макса Ферстапена (Ред Бул).

Наравно, након квалификација сви су причали о Леклеру.

"Питао сам их да ли су сигурни у одлуку (да остане у питу). Рекли су ми да јесу. Питао сам их после поново и нисам добио прави одговор. Било је много времена да изађемо још једном на стазу. Имали смо горива да урадимо то опет, само је било потребно да променим гуме. Тражићу нека објашњења", изјавио је он.

Иако је у једном тренутку умало промашио машину за подизање болида у питу, Леклер сматра да ни то није био проблем.

"Ништа од тога није сметало. Мораћу у недељу веома да ризикујем. Мислим да ћу чак морати да ризикујем и судар. Биће неопходно да покушамо да будемо екстремни у претицању", додао је он.

У текстовима о квалификацијама у Монте Карлу, енглески новинари пишу да би Фераријев кикс био урнебесно смешан, да није срамотан. Да ситуација буде тежа, управо је Фетелов последњи излазак на стазу узроковао да Леклер падне на 16. позицију...

Штета за "Скудерију", која је на тестовима пре сезоне била изразито брза, али је од онда низала киксеве и зато јој је у генералном пласману Мерцедес после пет трка одмакао скоро 100 бодова (217:121).

Врхунац сезоне у Формули 1, викенд када се гламур и богатство светског џет-сета преклапа са трком Формуле 1 у пореском рају на Азурној Обали, Монте Карлу је пред нама.

Јуче су се традиционално одржавале квалификације улицама монденске кнежевине у којима су, већ по навици доминирали возачи Мецедеса. Луис Хамилтон је забележио најбоље време испред тимског колеге Валерија Ботаса. Из друге линије стартује прошлогодишњи победник, Макс Ферштапен за воланом Ред Була, испред лидера Ферарија Себастијана Фетела. Домаћи адут и други возач гиганта из Маранела, Жак Леклер који је елиминисан још у првој рунди квалификација те ће кренути тек са 16. позиције.

Ова ВН Монака протиче у знаку сећања на легендарног Никија Лауду који је почетком недеље преминуо у 71. години живота од компликација због пресађивања плућа.

Квалификације за ВН Монака: 1. Хамилтон 1.10,166 минута 2. Ботас +0,086 секунди, 3. Ферштапен +0,475, 4. Фетел +0,781, 5. Гасли +0,875...

Ген. пласман возача: 1. Луис Хамитон (В. Британија, Мерцедес) 112, 2. Валтери Ботас (Финска, Мерцедес) 105 поена, 3. Макс Ферштапен (Холандија, Ред Бул) 66, 4. Себастијан Фетел (Немачка, Ферари) 64, 5. Шарл Леклер (Монако, Ферари) 57, 6. Пјер Гасли (Француск, Ред Бул) 21, 7. Кевин Магнусен (Данска, ХААС) 14, 8. Серхио Перез (Мексико, Рејсинг Поинт) 13, 9. Кими Раиконен (Финска, Алфа Ромео) 13, 10. Ландо Норис (В. Британија, Мекларен) 12...

Ген. пласман тимова: 1. Мерцедес 217 поена, 2. Ферари 121, 3. Ред Бул-Хонда 87, 4. Мекларен Рено 22, 5. Рејсинг Поинт-Мерцедес 17, 6. ХААС Ферари 15, 7. Алфа Ромео-Ферари 13, 8. Рено 12, 9. Торо Росо-Хонда 6, 10. Вилијамс-Мерцедес 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар