Шуман: Преко Бјелоруса до бољег "шешира" за ЕП!

"Морамо тражити нови потенцијал, нову будућност, а сигурно да момцима, као што су Прце, Терзић, Торомановић и ко већ буде престајао да игра, требамо да нађемо неко мјесто у репрезентативним селекцијама", истакао је селектор "змајева".

Остали спортови 25.05.2019 | 22:37
Шуман: Преко Бјелоруса до бољег "шешира" за ЕП!
Селектор рукометне репрезентације БиХ Билал Шуман своје изабранике окупиће 5. јуна у Тузли пред двије завршне утакмице квалификација за Европско првенство 2020, које ће бити одржано у Аустрији, Норвешкој и Шведској.

Осим што ће се по први пут смотра најбољих европских рукометаша одржати у три земље, по први пут ће наступити и 24 репрезентације.

Ту чињеницу БиХ је искористила на најбољи могући начин и два кола прије краја надметања у групи 5 готово осигурала мјесто на ЕУРО 2020, ако не као једна од прве двије селекције, онда као једна од четири најбоље трећепласиране из квалификација.

Само чудо, тачније невјероватан сплет резултата у осталим групама и порази од Бјелорусије у Тузли 12. јуна и Чешке у Острави четири дана касније могу бх. рукометаше спријечити да први пут и историји заиграју на Европском првенству.

Шуман истиче да ће за посљедња два дуела на припреме позвати 21 рукометаша, од 28 колико ће их бити пријављено Европској рукометној федерацији, те да се може очекивати да ће на њему поново бити нових имена.

Наглашава да ће за разлику од априлским утакмица против Финске у тиму бити неки од повријеђених играча који су се опоравили. То су Иван Карачић, Ален Овчина, Марин Вегар и највјероватније Владимир Врањеш. Но, Марко Тарабокија, који је оперисао укрштене лигаменте десног кољена, није се потпуно опоравио и неће бити у конкуренцији за дуеле с Бјелорусима и Чесима.

"Имамо још једну недоумицу са Врањешом. Он није наступао. Међутим, радио је магнетну резонанцу, па ћемо знати тачно стање његовог кољена. Надам се да ће бити спреман, али још је рано говорити, јер имамо још двије-три седмице до утакмице, па ћемо видјети како то изгледа. На ширем списку ће поново бити пар нових имена. У априлу момци који су били ту и одиграли утакмице са Финском, веома сам задовољан. Првенствено мислим на Дину Хамидовића, који је показао да има потенцијал и квалитет да буде у репрезентацији. Онда мислим и на младог Енеса Кешкића, момка од 19 година, који је потенцијал у репрезентацији. Затим на Ибрахима Хасељића, којем је 20-21 година. Тако да се појављују неки нови момци, који ће сигурно у скоријој будућности бити наши стални репрезентативци", истакао је Шуман у разговору за агенцију Анадолија.

- МАРИО БЛАЖЕВИЋ ТРЕНЕР ГОЛМАНА -

Бх. рукометаши већ у огледу са Бјелорусијом могу осигурати барем друго мјесто освајањем бода, а са побједом би дошли на корак од првог мјеста. Селектор наглашава да тренутно размишља само о Бјелорусима и како их побиједити, јер бољи пласман у групи доноси и бољу позицију у жријебу група за ЕП.

"Наравно да се спремамо за обје утакмице, али кључ свега је утакмица код куће у Тузли против селекције Бјелорусије, не размишљам о наступу на ЕП, него ми је веома стало до тог жријебања за Европско првенство. Значи из којег ћемо 'шешира' да идемо на Европско првенство. Да ли ће то да буде 'шешир' два, три или четири је огромна разлика. Сигуран сам да је наш наступ на ЕП загарантован. Међутим, мислим да нам побједа у утакмици против Бјелорусије отвара велика врата уочи жријеба, који ће да буде 28. јуна у Бечу", рекао је Шуман и додао да је јако важно што је све у рукама његових изабраника.

Квалификациона група 5 доста је изједначена, када су у питању прве три селекције, које ће вјероватно заједно на Европско првенство. БиХ је поражена на домаћем паркету од Чешке, али је савладала Бјелорусију у гостима. С друге стране Бјелоруси и Чеси су у међусобним дуелима поражени на домаћем паркету.

"Мислим да је веома важно ово што показујемо, што гледамо, што причамо, односно на који начин наши момци ово доживљавају. Имају огроман мотив, а то је по први пут у историји одлазак на Европско првенство, што свим играчима значи много. Играчки кадар је постао много већи него што је био и биће слатких проблема којих 16 играча ће да изађе на терен против Бјелорусије", казао је Шуман и додао да ће му будућности поред Ласеа Боесена, Едина Башића и Муриза Ћука у стручном штабу помагати и бивши репрезентативац Марио Блажевић, који ће бити тренер голмана у свим селекцијама:

"То је нека припрема за Европско првенство, односно припрема за будућност за све надолазеће селекције које будемо имали."

- ПОТРАГА ЗА НОВИМ ПОТЕНЦИЈАЛОМ -

Бјелорусија је изузетно снажан ривал, чега је Шуман свјестан. Само податак да пивот Артсем Каралека и лијеви бек Улаџислау Кулеша, међу најбољим рукометашима пољског шампиона и учесника Фајнал фора Лиге шампиона Виве Киелцеа, довољно говори о каквој се селекцији ради.

"Селекција која је физички веома јака, снажна, висока. Не можемо да кажемо да играју типични руски рукомет. Значи екипа, која много трчи, крила су им одлична, као и голмани, бековска линија је састављена од шутера са девет, десет, 11 метара. У гостима смо имали четири-пет разлике у 44. минути за Бјелорусију. Међутим, вратили смо се на тој утакмици и дошли до изједначења. Једна техничка грешка је одлучила утакмицу у нашу корист. Пенал послије истека времена, када је Никола Прце дао гол за побједу у Бјелорусији. Та два бода су нам злата вриједна. Сигурно ће у Тузли бити веома, веома тешка утакмица. Физички ће бити веома јака, опет се враћам, да је база наша одбрана. Надам се са повратком Вегара и Врањеша да ћемо добити на висини, ширини и килажи, да можемо користимо Мирсад Терзића на његовом мјесту у одбрани, на халфу. Имамо још Марка Панића, Дејана Малиновића, тако да физички можемо да играмо против њих", сматра Шуман.

Казао је и да ће јако важан бити учинак голмана, јер би њихово сјајно издање омогућило доста лаганих голова из контре и полуконтре, што би могло бити одлучујуће против Бјелоруса.

Шуман је мишљења да ће Терзића, Прцеа, Мухамеда Тороманвића, Небојшу Граховца и још неке искусне играче имати ко да наслиједи у дресу са државним грбом.

"Наравно, морамо да тражимо нови потенцијал, нову будућност, а сигурно да момцима, као што су Прце, Терзић, Торомановић и ко већ буде престајао да игра, требамо да нађемо неко мјесто у репрезентативним селекцијама. То је моја жеља. Сада имамо 12 репрезентативаца, који завршавају факултете", прича Шуман и наставља:

"Марио ради у Румунији у Букурешту са голманима. Окренуо се том послу. Имао је добру комуникацију са Бењамином Бурићем и Граховцем у своје вријеме. Сигурно ће допринијети у том сегменту рада са голманима."

- СВЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ЗЕМЉЕ НА ЕП -

Хрватска и Словенија су послије четвртог кола осигурали пласман на ЕУРО 2020, док су БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија надомак остварења тог циља. С тим да је Србија под притиском, јер, како Шуман каже, мора освојити неке бодове, док су остали готово сигурни учесници ЕП без обзира на исход посљедња два кола.

"Србија је имала један кикс код куће, сада су приморани да побиједе Швицарску, биће веома тешко, али играју у Новом Саду. Интересовање је велико и биће пуна дворана. Било би то фантастично, јер мислим да би то било први пут да све селекције бивше Југославије учествују на једном великом такмичењу. Била би то права ствар за рукомет у овом дијелу Балкана", оптимиста је Шуман.

Селектор бх. тима присјетио се дуела са Швајцарском у баражу за Свјетско првенство, које је почетком ове године одржано у Њемачкој и Данској.

БиХ је у обје утакмице остварила побједе, али је реванш регистрован резултатом 10:0 за ривала због наступа бх. играча који бије био у записнику. Наравно, Шуман жали због тога што БиХ није играла са Норвешком у баражу, јер би то додатно популаризовало рукомет и донијело квалитет и искуство његовом тиму.

"Можемо да будемо презадовољни, јер смо показали квалитет побједом у Швајцарској, а затим и побједом у Тузли. Једна нам је Швајцарска дала само шест голова за једно полувријеме, што је прави показатељ да наша селекција, нарочито у сегменту одбране, има базу коју треба да гаји и чува. Мислим да то имамо, ово су момци који имају довољно висине, тежине да можемо да играмо са свим селекцијама у Европи и свијету", казао је Шуман.

Изразио је наду да ће БиХ, у случају дефинитивног пласмана на ЕП, за противнике у групи добити Швајцарску и Аустрију, што би значило да ће бити у групи у Грацу или Бечу.

"Када би могли да бирамо нешто, мислим да би Аустрија била идеалан домаћин за нас", мишљења је селектор бх. рукометаша.

- БИХ ЗАСЛУЖУЈЕ ВЕЛИКА ТАКМИЧЕЊА -

Он каже да је у протекле три године доста тога урађено, посебно када је у питању рад са сениорском репрезентацијом.

Наглашава да је у почетку била идеја да се паралелно са А репрезентацијом окупљају и двије млађе селекције, како би играчима рад прешао у аутоматизам и како би имали спремне момке за сениорску репрезентацију. Но, проблеми у функционисању Рукометног савеза БиХ редуковали су број окупљања млађих селекција.

Идуће године Европско првенство Б дивизије У-18 репрезентација биће одржано се у Бугојну. Бх. јуниоре ће са клупе водити, такође, некадашњи репрезентативац Дамир Доборац, данас тренер Грачанице. Од мушких селекција у погону је још и У-6 тим, чији је селектор Бојан Унчанин.

"Мислим да наша селекција заслужује да буде на великим такмичењима. Слиједе у октобру мјесецу квалификације за Свјетско првенство, гдје је исто тако промијењен вид такмичења. Биће осам селекција више од 2021. Тако да имамо огромну могућност да увежемо два велика такмичења, што би нам дало континуитет", размишља Шуман.

То би значило и бољи рејтинг бх. репрезентације, што би јој донијело повлаштени статус приликом жријеба квалификационих група за велика такмичења, што је у рукомету, који је прије свега европски спорт, јако значајно.

Селектор вели да је РС БиХ и даље у проблемима са ИД бројем и блокираним рачуном, али да је именована комисија која помаже рад репрезентације.

"Ту имамо Асима Шахмана и Војислава Рађу са којима комуницирам што се тиче наше селекције. То је то за сада. Одлазак на Европско првенство ће нам сигурно значити много да РС БиХ да почне да ради на неки начин нормално. То је период од јуна до јануара у којем има простора да се неке ствари могу поставити на своје мјесто", казао је Шуман.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар