Ђекна још није умрла, а кад ће?!

Да ли ће бити сарадње са НАТО-ом и какве - још се не зна, али из Брисела упозоравају како је то и главна препрека за формирање власти на државном нивоу, и да ће још више удаљити БиХ од европских интеграција.

Босна и Херцеговина 21.05.2019 | 10:11
Ђекна још није умрла, а кад ће?!
Република Српска блокира пут Босне и Херцеговине у атлантске интеграције. Да ли ће бити сарадње са НАТО и какве још се не зна, али из Брисела упозоравају како је то и главна препрека за формирање власти на државном нивоу, и да ће још више удаљити БиХ од европских интеграција. 

Иако је Босна и Херцеговина још далеко од чланства у НАТО савезу, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик од ступања на дужност упорно понавља како било какво даље приближавање НАТО-у неће подржати. Ово је поновио и 19. маја у Бањалуци, а основ је, каже, резолуција Народне скупштине Републике Српске из 2017. о војној неутралности.

БиХ тек треба активирати Акциони план за чланство у НАТО (МАП) који представља програм помоћи намијењен припремама земље за чланство у Атлантском савезу.

„Ми не можемо прихватити ни један документ који је основа за активирање МАП-а или пут ка НАТО-у. Али, као што сам то говорио у посљедње вријеме, некакав план који би подразумијевао сарадњу која је до сада постојала као што је присуство припадника Оружаних снага БиХ у мисијама НАТО-а или неки други програми који су до сада били присутни то за нас не представља проблем“, рекао је Додик.



МАП је сметња и за формирање власти на државном нивоу. Странке са бошњачким предзнаком условљавају формирање Савјета министара БиХ његовим активирањем.

„Проблем је активација годишњег плана на нашем путу ка НАТО-у. Кад се ту нађе неко компромисно ријешење формираће се Савјету министара БиХ“, рекао је лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Војно-политички аналитичар Хамза Вишћа сматра да се око покретања МАП-а непотребно дижу тензије.

“Македонија је 15 година радила годишњи национални програм па ће можда ове године бити примљена у НАТО. Тако, ако и почнемо да радимо годишњи национални програм, то не мора да значи да ћемо бити примљени у овај савез. Пријем неке земље својим одлукама доносе земље чланица НАТО-а, као и земља која има аспирацију да буде члан. Без обзира на неке законске обавезе које је БиХ усвојила, ми бисмо о уласку морали одлучити референдумом, парламентарном или неком другом одлуком како бисмо потврдили да пристајемо на оне услове преговарања које бисмо имали“, објашњава Вишћа.

С обзиром на јединствен став политичара из РС да ће слиједити пут Србије која је 2007. године прогласила војну неутралност, не чуди и да опозициона Српска демократска странка (СДС) сматра да Додик уствари на овај начин тражи модел за сарадњу са НАТО-ом зарад што бржег формирања Савјета министара БиХ.

„Тиме СНСД настоји завршити НАТО интеграције Босне и Херцеговине које је и започео њихов кадар Небојша Радмановић слањем захтјева за чланство још давне 2009. године, док је обављао функцију српског члана Предсједништва БиХ. Милорад Додик нити нико други нема право да доноси важне политичке одлуке као што је питање интеграције у војне савезе без потпуног друштвеног и политичког консензуса. Свако другачије понашање Милорада Додика сматраћемо издајом интереса грађана Републике Српске", каже се у саопштењу СДС-а.

Позив Босни и Херцеговини за прикључење МАП-у стигао је из Талина у априлу 2010. од министара спољних послова НАТО-а.



Претходно, Предсједништво Босне и Херцеговине у октобру 2009. упутило је захтјев Босне и Херцеговине за Акциони план за чланство у НАТО.



"Још једном смо потврдили нашу преданост вриједностима Алијансе, као и нашу вољу да останемо проактиван, видљив и поуздан партнер који дијели терет данашњих изазова. Изнад свега, подвукли смо нашу жељу да постанемо пуноправна чланица НАТО-а, што је од стратешке важности за БиХ", наводи се у писму којег је потписао тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, који је и данас високи функционер Додиковог СНСД-а.

Из овог је видљиво да је политички став СНСД-а према приступању БиХ у чланство НАТО-а временом еволуирао од првобитног става за чланство до данашњег о могућој сарадњи кроз програм Партнерства за мир. 



Политичка аналитичарка Тања Топић каже да оваква промјене ставова свих политичара из РС који су прво 2005. дали пуну подршку уласку БиХ у Партнерство за мир и НАТО савез, а онда то негирали доношењем резолуције о војној неутралности, треба тражити у промјени политичког утицаја у Босни и Херцеговини.

„Када је усвојена декларација и постигнута политичка сагласност да би БиХ требала постати чланица НАТО-а било је прошло само неколико година од НАТО бомбардовања Србије. Тако да бих рекла да данашњи став да се не може постати чланицом војне организације која је бомбардовала Србију, јесте једна врста јефтиног политичког изговора двадесет година послије. Мени се чини да иза тога стоји појачани политички утицај који прије свега долази из Русије“, објашњава Топић.

Војно-политички аналитичар Хамза Вишћа мишљења је да у овом тренутку у БиХ нема политичке воље за активацију МАП-а.

“Један од разлога је што све институције државе, па и цијело друштво требају неке ствари да ураде да би се учинио корак напријед. Досада се све то могло урадити на војничке мишиће, али са годишњим програмом већ мора да учествује цијело друштво, од оних који се баве финансијама и економијом, до оних који се баве људским правима. А бх. политичари би требали да одустану од разних пријетњи ратом или сецесијом јер основним документом НАТО не дају земљама или њеним дијеловима, право да то раде”, закључује Вишћа.

Власт у БиХ се, према мишљењу Вишће, неће формирати прије септембра, што значи да ће у наредних неколико мјесеци БиХ бити у застоју у многим областима, а биће блокиран и европски пут. Европска унија је рекла да нема даљег европског пута без формирања власти у БиХ.

(РСЕ)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Дзоо

21.05.2019 08:20

Еј неко мисли то је Сведски сто то ми се свидја узецу а сто несвидја бацити е немозе моји велики Србенде доста је било србовања и млацења крезуба и полуписмених бираца,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО ТАБЛЕТА-ПРОТИВ СУКОБА У БИХ

21.05.2019 08:45

Ако ико зели добро за све народе БИХ НАТО је спас и гарант мира, Да нам млади неце гинути узалуд за гредицу лука а крезуби ни сами незнају ста хоце,Србији не треба НАТО али Србија није БИХ БИХ треба неко ко це успесно излецити политицарима /криминалцима и неофасистима/уБИХ хормоналне поремецаје и поремецај мозга

Name

Јаффа

21.05.2019 08:59

Добио је улогу из Централе да глуми патриотизам, а у ствари нам црта мету на чело. Уцијењен политичар, раде са њим шта желе...цијену плаћа народ.

Name

ТИТО

21.05.2019 10:15

МИЛЕ ИМАС ЛЕПЕ НАОЦАЛЕ КАКАВ ГРОМАДА НЕОБРАДЕНА

Name

Генерал

21.05.2019 11:31

НАТО је застарјела алијанса која висе не слузи ницему. Према удрузеној Русији са Кином не знам какав је преостао јос смисао ове организације? Мозда некаква хуманитарна улога, али и за такву помоц у БиХ је просло одавно и вријеме а и потреба.

Name

Психолог

21.05.2019 13:15

Насе букадзије не воле нато и еу јер у уредјеном друству не могу егзистирати и глумити националне богове

Name

Деки

21.05.2019 14:22

Види бумбара љеб ти ..бем...

Name

За "генерала"

21.05.2019 14:31

УСА војни будзет је веци од будзета свих земаља скупа на планети земљи. Глупсоне!

Name

055

21.05.2019 08:24

Ма давно завршена ствар! Само су му дали времена да лапрда и то потврде у НСРС ,својим конструктивним ставом,народни посланици,предсједница и премијер Вишковић,који има свој став!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радосав

21.05.2019 08:30

"Волим и ја неранче,но трпим"

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.05.2019 08:37

На том документу нема ни пецата ни потписа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

21.05.2019 12:06

БОРАЦ АКОС ЛУД НИСИ ВАЉДА НЕДАЈ БОЗЕ И ЦОРАВ ЦИТАЈ И САМО ЦИТАЈ

Name

xxx

21.05.2019 08:38

Ма јебес НАТО,Ста це нам .Само морамо куповати старо орузје и плацати цланарину.Ко це то налацати.То је ваљда ово сто овидасњи криминалци зову "Рекет"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фера

21.05.2019 10:15

Глупси сине!!!

Name

Оракле

21.05.2019 14:42

НАТо нас треба да одбаце велики своје атомско смеце у Босни. А мозда направе један велики војни полигон. Тема нато интеграција је у овом тренутку "бити или не бити" сасвим сувисна и непотребна! Са Натом или без њега остацемо гоље јос дуго година!

Name

16 крајиска

21.05.2019 09:20

Миле дезертер и ратни профитер кратко и јасно издајник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

21.05.2019 09:24

Шта су чекали 10 година да нас пусте у НАТО кад је Радмановић потписао 2009 год. Вјероватно чекали да Додик дође за члана предсједништва Бејха па да почну буцати крпу са њим. Јебите се иви и НАТО. Не може ни он бити само кривац за све ове глупости што се дешавају у овој назови држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.05.2019 09:25

Њему се не исплати да сидје с власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

21.05.2019 09:53

није сија но врат није пркно но задњица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

21.05.2019 10:04

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=вазлyВ-Ц6мУ&феатуре=yоуту.бе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГ

21.05.2019 10:16

Када Швајцарска, Финска, Шведска, Аустрија и Ирска уђу у Нато, након тога би требали и ми. Нато није гарант никакве безбједности и бољег живота !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2019 10:42

Хајд не рисе !!! Те државе имају срећу па немају “комшије” као БиХ . Друго ово је Балкан. Сваких 40-50 година је рат! Зато и јесмо у пм !

Name

Цуба Либре

21.05.2019 10:35

Смисао ријечи ЕУ интеграције код нас значи да мораш отићи физички у ЕУ и интегрисати се у друштво, наћи посао итд, а не чекати чудо да се деси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.05.2019 11:08

Какве ми имамо користи од БиХ? Никакве. Е коме је стало до БиХ одустат ће од својих захтева или нема СМ. РС функционише исто као да је формирана БиХ власт значи може се и без БиХ. МЗ каже нема у ЕУ са старом власти а ми и нисмо неки ЕУ љубимци. Знаци чекати и ни наста не пристајати и муслимани ће леци на руду дали за четири мјесеца или четири године небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.05.2019 12:26

Е јеси паметан, свака част. Глава ти служи само за шишање и да киша не пада у стомак.

Name

ре Зоран

21.05.2019 13:11

Не знаш ти шта је држава, синчек. Умислио да је истина све оно што Миле понавља као папагај. Када држава стоји, сви стоје. Само чекај, гомилају се ствари о којима ти појма немаш.

Name

Браво,

21.05.2019 11:19

Милораде..са њима нигдје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.05.2019 11:47

Знаци дзаба народ излази на изборе.Ако нецес у нато невриједи народ да гласа.Доказ колико запад дрзи до демократије и до народа.У ту злоцинацку организацију наравно да нетреба да се иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.05.2019 12:25

Додо је то прихватио чим је пристао да министар одбране буде из сда, који може да потпише мап без сагласности предсједниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пилот

21.05.2019 12:42

А ја главурде лику на првој слици у средини.... Ха ха ха .... Како му нађоше 4xл кацигу... Ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

21.05.2019 13:41

Шта кажу: "Република Српска блокира пут Босне и Херцеговине у атлантске интеграције". Ма одлично!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е5

21.05.2019 13:56

У БХ ТРЕА НАТО ДА СЕ СТАНЕ У КРАЈ ОВОМ ЗЛУ КОЈЕ ВЛАДА НАЦИОНАЛИЗАМ ЈЕ ВЕЛИКО ЗЛО У БХ И РС ИЗА ТОГА СЕ КРИМИНАЛЦИ КРИЈУ И ПЉАЦКАЈУ А МЛАДИ БЈЕЗЕ СТАНИМО У КРАЈ ТОМЕ НЕПИСМЕНИ НАРОД КРЕЗАВИ И ЗАДЊИ ПО КУЛТУРИ САМО ГЛАСА ЗА ЛОПОВЕ ДА МОГУ БОЉЕ КРАСТИ И УБИЈАТИ ДОСТА ЈЕ БИЛО ИДЕМО НАПРИЈЕД А НЕ НАЗАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

П З

21.05.2019 14:29

Нато нас није хтео у свој савез,него кад су видели да нам Русија улази на мала врата ,онда се нас сетили,,А ми се сетили да су нас Нато убице засули разним отровима и бомбама а уз помоћ Босанских Муслимана и Хрвата,,и радовали се уз повике " нека комшији Србину цркне крава",,Па како са таквима у Нато пакт,да и наша дјеца постану убице недужног народа по читавом свијету и свемиру...Ето то вам је Нато,(убице),,па ви гласајте за њих а после плачите за својим синовима..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.05.2019 10:00

За које да гласамо?

Name

Драгутин

21.05.2019 14:41

Казу неки НАТО це нас цувати,све и да буде тако сигурно нас неце дзаба цувати,650 милиона марака годисње треба само Република Српска да издвоји за цланство то је готово трецина будзета.За нас је то огроман залогај и ми тренутно нисмо спремни за такву авантуру која нас води у неизвјесност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војин

22.05.2019 08:49

Види главе,види намештаја.

ОДГОВОРИТЕ