Вјенчање: Хаос због презимена

У традицији мачванског краја је да се невјеста одрекне дјевојачког презимена и приликом закључења брака изјасни да се убудуће презива као супруг.  

Занимљивости 02.05.2019 | 11:38
Вјенчање: Хаос због презимена
Пошто овај обичај има исходиште у патријархалним породичним односима који све више блиједе, у новије вријеме се о томе обавезно разговара прије него што младенци стану пред матичара.

У противном, вјенчање се лако претвори у скандал ако се невјеста послије судбоносног “да” изјасни да задржава своје презиме. 

Једна млада жена, која из разумљивих разлога не жели да јој се објави име, управо тако је шокирала сватове, а највише свекра и свекрву. Прије вјенчања она и супруг нису смјели да саопште да ће свом дјевојачком презимену додати њихово.

– Када сам матичару рекла да задржавам своје и додајем презиме мужа, настао је општи жамор међу гостима у сали за вјенчање. Ни у том свечаном тренутку рођаци мог мужа нису могли да се суздрже. Иако сам се трудила да не обраћам претјерано пажњу, већ да уживам у нашем вјенчању, није било пријатно слушати најружније коментаре. Од снебивања зашто сам се уопште удавала у њихову породицу када ми се не допада њихово презиме, до тога како сам их осрамотила и обрукала – прича она.

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тацка

03.05.2019 06:29

Шта је брига. Ипак је поступила по својој жељи и у складу договора с будућим мужем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ел босни

03.05.2019 08:26

Одакле ти знаш за то да је у складу са својим музем

ОДГОВОРИТЕ