Чаробне слике на нојевом јајету

Божидар Станишић из Зрењанина је до сада већ учествовао на тридесетак изложби, а тренутно има и исто толико велику колекцију уникатних нојевих јаја са разним мотивима.  

Србија 20.04.2019 | 09:12
Чаробне слике на нојевом јајету
Осликавање и резбарење нојевих јаја сликара Божидара Станишића из Зрењанина јединствена је умјетност за коју треба много талента, али и стрпљења. 

Овај члан Удружења ликовних умјетника Зрењанина, по струци економиста, једини је на овим просторима усавршио осликавање и резбарење нојевих јаја, који му најчешће послуже за израду декоративних лампи.

Од малих ногу је каже имао афинитета према умјетности. Ипак вратио јој се тек у зрелим годинама, деведесетих.

– Учланио сам се у ликовну секцију у мојој тадашњој фирми и убрзо показао шта знам. Осликавао сам прво абажуре, док ми један колега није донио нојево јаје и тражио да нешто нацртам. Нисам имао појма како се то ради. Осликао сам један пејзаж и тако је 2010. године све почело – каже Станишић, сада већ пензионер.

До сада је већ учествовао на тридесетак изложби, а тренутно има и исто толико велику колекцију уникатних нојевих јаја са разним мотивима. На њима су често хришћански свеци, али и пејзажи, те мотиви са животињама или из далеке антике.

Ипак, људима често најзанимљивија буду јаја на којима су осликани Тито, Че Гевара, Мерлин Монро, Никола Телса, Новак Ђоковић, Елвис Присли, Путин, Лењин или Џим Морисон.



Једино јаје које је икада разбио били су нажалост Битлси. Легендарна четворка из Ливерпула била је већ готова, али неочекивано јачи ваздух из компресора отео их је из руку мајстора и завршили су у хиљаде дјелића. 

– Нојево јаје се прво очисти, дезинфикује и извуче се опна из њега, јако пажљиво, помоћу два магнета. Потом се резбари или осликава. Дебљина љуске нојевог јајета је 2 до 3 милиметра, што дозвољава резбарење. Да би му додао мало контраста користим пирографију како би осјенчио поједине дијелове. Нојева јаја су као порцелан, најсличнија су њему, банатска су, набављам их са једне фарме у Зрењанину – наставља он.

Радионицу је направио у кући, као и посебан алат, који најчешће личи на стоматолошке инструменте, а неке брусилице то и јесу. Израда једног јајета захтијева од 15 до 20 дана посла. Супруга Бранка као и кћерке и унуци, највећа су му подршка.

Најдраже јаје му је оно које носи лик Че Геваре, јер каже да према убијеном револуционару гаји посебна осјећања.

– Он ме једноставно фасцинира. Направио сам лампу са његовим ликом, ту је и петокрака, ланци и решетке које говоре о његовом заточеништву. Он је легенда, симбол отпора – изјавио је Станишић.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар