ЛШ: Спектакл на Етихаду - Сити елиминисан!

Тотенхем у полуфиналу на Ајакс! Фудбалери Манчестер ситија елиминисани у четвртфиналу Лиге шампиона, пошто су пред домаћом публиком победили Тотенхем са 4:3.  Сити - Спурси: Играће се фудбал, ово се поновити НЕЋЕ! У једној од најспектакуларнијих утакмица у историји фудбала видели смо буквално СВЕ. Пет голова за 20 минута, преокрет Ситија за пролазак, гол Спурса који гарантује полуфинале, па радост у 93. због гола Стерлинга. А онда ВАР и офсајд! Од овога може да се рикне! Божји кук или рука? Тотенхем избацио Сити после седам голова и два ВАР-а! Трилер за срчани удар у четвртфиналу Лиге шампиона!

Фудбал 17.04.2019 | 23:38
ЛШ: Спектакл на Етихаду - Сити елиминисан!
Тотенхем ће у у полуфиналу играти против Ајакса, док ће се у другој борби за финале састати фудбалери Ливерпула и Барселоне.

"Грађани" нису успели да се пласирају победом, јер су у првом мечу поражени са 1:0, па су тако због правила гола у гостима завршили учешће у елити.

На почетку утакмице видели смо невероватан расплет, пошто је виђено чак четири гола за 11 минута, односно пет за 21.

Први до вођства дошли су домаћи фудбалери, пошто је Рахим Стерлинг мајсторским ударцем у даљи угао савладао Љориса. Играо се четврти минут.

Само три минута касније Сон је казнио лошу рекацију одбране Ситија. Јужнокорејац је упутио шут ка средини гола, али је Едерсон био лоше постављен и лопта је од његових ногу завршила у мрежи.

Био је ово шок за Сити, али како тек онда описати оно што се десило у десетом минуту. Поново је одбрана "грађана" очајно реаговала и поново је Сон био стрелац.

Само што су извели ударац са центра, фудбалери Манчестер ситија постигли погодак за изједначење. Агуеро је сјајно асистирао ка Бернарду Силви, који је лукавим ударцем савладао Љориса.

Имали су "грађани" среће, пошто је лопта закачила Роуза, проманила правац и преварила француског голмана.

Обе екипе су мало смириле игру у наставку, међутим десет минута касније Сити постиже нови гол. Де Брејне је одлично убацио лопту која је прошла кроз казнени и дошла до друге стативе, где се налазио Стерлинг, који ју је само проследио у мрежу.

До краја полувремена нисмо видели голове, нити неке стопостотне шансе, па се на паузу од петнаест минута отишло са резултатом 3:2 за Сити.

Наставак нам је донео још узбуђења. "Грађани" праве велики притисак на почетку и то им се исплаћује у 59. минуту. Де Брејне је сјајно прошао, потом додао лопту до Агуера, који је снажним ударцем савладао Љориса. Сити је од овог тренутка имао резултат за пласман у полуфинале.

Екипа Пепа Гвардиоле није желела да чува резултат, наставила је са нападима, али није успела да постигне гол. На њихову несрећу, примили су га у 73. минуту. Трипије је центрирао из корнера, а Љорентеа је лопта погодила у кук и тако ушла у гол.

Судија Џунејт Чакир морао је да оде до екрана за ВАР, пошто је лопта прво закачила у руку Шпанца, а потом у кук. Како није било никакве намере и како му је рука била уз тело, турски арбитар је признао погодак.

Био је ово велики ударац за "грађане", али они нису очајавали. Наставили су да притискају, стварали су шансе, а у 93. минуту успели су да погоде за 5:3. Ипак, голу Стерлинга претходио је мали офсајда Агуера и због тога је поништен.

То су били и последњи тренуцима меча, па је Чакир убрзо свирао крај. Гледали смо страшну утакмицу, која ће се дуго препричавати. На крају Тотенхем иде даље и играће против Ајакса.

Бога ми, од овога може да се рикне!

Каква ноћ у Манчестеру. Какав фудбал и какав нокаут за скупоцене Грађане. Успели су Петлићи Маурисија Покетина коначно да израсту, да прескоче све менталне баријере и домогну се полуфинала Лиге шампиона против Ајакса. За неке ће то бити заслужено јер су били храбри упркос изостанку прве звезде Харија Кејна, за неке ће бити незаслужено јер су изгубили са 4:3 и могли и теже, али баш их брига. Били су срећни.

Имали су талисман у виду Фернанда Љорентеа, тачније његов кук, који је као божја рука Марадоне у Мексику '86 вечерас у 73. минуту после корнера зарио нож у срце Пепа Гвардиоле, а да ни ВАР није успео да спречи погодак који је одвео лондонски тим у наредну фазу. Била је то и награда за сву несрећу која их је пратила протеклих година (сетите се како су незаслужено испали од Јувентуса прошле сезоне у четвртфиналу) и вечерас су све то симпатични Певци наплатили. С каматом.

И причаће се наредних дана доста о том детаљу који је одлучио ову узбудљиву реванш утакмицу. Гледајући снимак, многима се учинило да се види трзај мишића десне руке Шпанца после центаршута, али га Џуњет Чакир очигледно није видео из неколико покушаја, а на радост и задовољство љубитеља Тотенхема. И биће Турчин сигурно наредних дана убедљиво најомраженији тип у Манчестеру, посебно након што је поништио погодак Рахима Стерлинга у 93. минуту за 5:3 због офсајда, када су сви на стадиону и Пеп Гвардиола, поскакали од среће видевши себе у полуфиналу. 

И опет је Сити испољио старе бољке. Као на Енфилду кад се распао против Ливерпула прошле сезоне или против Монака пре две године. Опет је примао голове када није смео показавши да колико год десетина милиона евра истресе сваке сезоне, нема крштеног штопера. И онај најскупљи Емерик Лапорт два пута је забрљао вечерас, прво јер је оставио лопту Сону за 1:1, а потом и код корнера и скока Љорентеа само гледао како Шпанац смешта лопту у мрежу. Још један доказ да џак пара не може да одбрани баш сваки напад.

А шта рећи о самом мечу? Ако има неко ко није гледао овај мега спектакл жао нам је, јер се опасно зезнуо. Просто човек не зна одакле да крене.  Можда од 11 минута лудила и чудесних 2:2, који су нам показали каква нас драма и прави бокс меч очекује. Повели су на време Грађани преко Рахима Стерлинга у четвртом минуту, али док су њихови навијачи славили то вођство и изједначење у укупном скору, Хјон Мин Сон је са два пројектила потпуно преокренуо резултат па је већ у десетом на семафору стајало 1:2.

Наравно, није Сити дуго чекао да одговори, а утакмица је добила лудачки ток када је Бернардо уз помоћРоуза матирао Лориса за 2:2 у 11. Предност је Ситију вратио другим голом Рахим Стерлинг у 21, али је Тотенхем после тога успео да смири игру и спусти лопту на земљу. Истина, заостајао је у поседу јер је он опет био ексклузивно право само Грађана, али се држао и захваљујући Лорису који је с неколико интервенција држао Певце резултатски у игри.

Ништа Француз није могао приликом пројектила Агуера у 59, када је читав плави део Манчестера помислио да је готово. Једноставно, Сити је играо тако брзо и лепо преко инспириосаног Де Брујнеа (имао три асистенције вечерас) да је деловало да ће коначно успети да се докопа тог полуфинала. Али, ђавола. ПрепредениПокетино није наседао на тики-таку Грађана, био је стрпљив, чекао, знао да ће доћи тренутак за "подвалу" и тај 73. минут који ће остати упаћен у срцима свих навијача Певаца.

Није се Аргентинцу поновио неки прошлогодишњи Јувентус (елиминација у четвртфиналу), коначно је научио све лекције и преболео дечје болести па је увео Певце тамо где су последњи пут били пре равно 57 година. Ретко да се неко од данашњих младих фанова Певаца сећа те 1962. године и полуфинала са Бенфиком, али ето, славна европска времена су се вратила овог пролећа и у северни Лондон.

А Сити? Још једна сезона у којој су потрошени милиони, али која неће донети највреднији пехар у светском фудбалу. Остаје им утеха шампионске титуле и у Премијер лиги, али пажња, и на том путу им стоји Тотенхем. На истом овом месту за само у суботу у 13.30.

Да вам је неко препричавао овај меч и да немате интернет да проверите веродостојност тих информација - тешко да бисте поверовали у истинитост!

Спектакл над спектаклима који улази у историју фудбала на "Етихаду" где је одигран један од најлуђих и најсадржајнијих мечева свих времена, а у ком смо видели СВЕ што једна утакмица може да садржи: голеаду, преокрете, драму, сузе радоснице и оне због туге.

Тотенхем је полуфиналиста Лиге шампиона након што је у Манчестеру примио четири гола, у 93. минуту и пети, али их је спасила ВАР технологија која је "жива" у овом такмичењу свега два месеца. Досуђена је офсајд позиција Куна Агуера, а Сити више није имао снаге за још нестварнији "цомебацк" од оног који су извели пре тога...

Спурси су тако прошли даље захваљујући "голу у гостима" односно победи на свом велелепном стадиону пре осам дана (1:0), у ком је Агуеро управо промашио пенал.

Видели смо чак ПЕТ голова у првих двадесет минута утакмице, у којима су била два преокрета, потом је Кун Агуеро у 55. минуту донео гол који гарантује пролаз Тотенхему, али је то Љоренте у 73. минуту "окренуо" на другу воденицу.

Сити је дао све од себе и постигао је гол за пролаз преко Стерлинга у последњим тренуцима утакмице, али је Чакир проценио да је Б. Силва додао лопту, не да се одбила од њега.

То је значило офсајд који је сигнализирала ВАР соба и решила меч:

МАНЧЕСТЕР СИТИ - ТОТЕНХЕМ 4:3, УКУПНО 4:4 - СПУРСИ ИДУ ДАЉЕ!
/Стерлинг 4, 21, Б. Силва 11, Агуеро 59 - Сон 7, 10, Љоренте 73/

Оно што се десило за првих 20 минута на "Етихаду" препричаваће се годинама.

"Севало" је на обе стране терена и све је улазило у мрежу Едерсона и Лориса као да је у питању "баг" у компјутерског игри, а не четвртфинале најјачег међународног клупског такмичења, где се обично очекују тврђе утакмице, мало голова...

Све је било противно "законима фудбала", али нико се неће бунити због голеаде која је убрзала пулс свих оних крај малих екрана, посебно публике на "Етихаду".

Почело је већ у 3. минуту и комбинацијом Де Брујнеа и Стерлинга, да би Хјунг-Мин Сон већ до 10. минута с два гола донео предност Тотенхему која је значила да "грађанима" сада недостају чак ТРИ поготка како би прошли у полуфинале Лиге шампиона.

Већ један мање на њиховој души био је у 11. минуту када је Бернардо Силва преварио Денија Роуза, а Рахим Стерлинг је са друге стативе (20') још једном искористио пас КДБ-а.

То је значило да је Манчестер ситију преостало најмање још 70 минута фудбала на "Етихаду" током којих им је потребан још "само" један гол у мрежи Тотенхема за пролаз, под условом да не приме више ниједан, док се та рачуница није допала Маурисију Покетину, што је јасно показао изменом пред крај првог полувремена.

Када је задњи везни Муса Сисоко показао да не може да настави меч, Покетино није увео играча сличних карактеристика - послао је на терен нападача Љорентеа.

Рачунао је да је за Тотенхем "безболније" ако постигне још један гол јер у том случају Ситију недостају још три у њиховој мрежи, па зашто се не би коцкао када је већ његова екипа играла толико отворено и већ успевала да казни "грађане".

Није им много значио нападач на терену пошто је Сити "убацио у шесту брзину" у наставку меча и пропустио три велике шансе преко Стерлинга, Бернарда Силве и Де Брујнеа, када је Уго Лорис показао због чега је нападач светског шампиона у фудбалу и зашто је већ годинама незаменљив међу стативама Тотенхема, као играч и као лидер екипе.

Његове добре одбране није у предност на другој страни терена претворио Фернандо Љоренте у два наврата - и онда казна.

Нестварни Кевин де Брујне је још једном направио предност на средини терена када је као воз издржао дуеле са тројицом играча у "међупростору", а онда у идеалном тренутку додао лопту за Куна Агуера који је "поцепао" мрежу Лориса у 59. минуту за резултат који каже - Сити иде даље!

Наравно, није ту све завршено... Ни близу!

Фернандо Љоренте је обавио оно због чега је уведен у игру у 73. минуту када је после корнера искористио очајне реакције Едерсона и Компанија и постигао гол, дилема је била да ли руком или куком, а арбитар Џунејт Чакир пресудио је да је погодак после вишеминутног прегледа снимка.

Убацио је у игру Гвардиола брзоногог Санеа, претио је Гундоган, а онда гол!

Кристијан Ериксен је био неопрезан, лопта се одбила од Бернарда Силве до Куна Агуера, он је главом спустио себи у идеалан положај, асистирао Рахиму Стерлингу који је преварио Уга Лориса, не и ВАР собу која је пратила ову ситуацију.

Џунејту Чакиру је саопштено да је био офсајд, Сити није имао снаге за један гол, а то је значило да ће Пеп Гвардиола бесан одјурити у свлачионицу...

...и да ће Покетино славити као никад у животу!

МАНЧЕСТЕР СИТИ - ТОТЕНХЕМ 4:3 (3:2)
/Стерлинг 4, 21, Бернардо Силва 11, Агуеро 59 - Сон 7, 10, Љоренте 73/

Манчестер. 
Стадион: Етихад. 
Судија: Џенејт Чакир (Турска).

Манчестер Сити (4-3-3): Едерсон - Вокер, Компани, Лапорт, Менди (од 84. Сане) - Де Брујне, Гундоган, Давид Силва (од 63. Фернандињо) - Стерлинг, Агеуро, Бернардо Силва.

Тотенхем (4-2-3-1): Лорис - Трипије, Алдервајрелд, Вертонген, Роуз - Сисоко (од 41. Љоренте), Вањама - Ериксен, Али, Моура (од 81. Дејвис) - Али

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар