Прича: Звезду само чудо може да остави без титуле!

Деценијски скенер. . .  Будућност се нада да може као Ефес, Цибона, Асвел, Сасари. . .

Кошарка 17.04.2019 | 15:00
Прича: Звезду само чудо може да остави без титуле!
Бруталност се исплатила, а звездашка публика на делу је могла да види своје миљенике како Будућност сецкају на фронцле. Црвена звезда је стигла на победу до повратка на врх Јадранске лиге и новог учешћа у Евролиги, чиме би се испунио најважнији клупски циљ за ову сезону.

После свега виђеног на паркету дворане Александар Николић у петак и недељу, Црвену звезду би заиста само невиђено чудо и историјски преокрет могли да оставе без шампионске круне, док Будућност након "-57" у два сусрета изгледа као потпуно разбијена војска и у овом тренутку поставља се логично питање - да ли Јасмин Репеша, његов стручни штаб и кошаркаши могу да одговоре разумно на срамоту претрпљену у Београду? Односно, да ли ће Звезда у трећем мечу (ТВ Арена Спорт, О2, 19.00) ипак спустити ритам или ће прегазити великог противника и вечерас?

Плави би могли да добију подстрек услед Звездиних проблема са повредама, јер су у овом тренутку ван строја Џо Регланд и Стратос Перпероглу. Црвена звезда је, опет, добила крила с два убедљива издања и унутар клуба се може осетити вера да би све могло да буде готово већ у трећем сусрету. На Малом Калемегдану се такви планови могу оправдати шампионским амбицајама, а историја каже да имају разлога да буду оптимистични.

Кроз дененијски скенер (период од сезоне 2008/09 до данас), где смо прелистали финала девет најјачих европских националних и регионалних такмичења (АЦБ, ВТБ, Турска, Грчка, Италија, Француска, Немачка, Литванија и АБА), те израелски шампионат одакле долази евролигаш Макаби из Тел Авива, првенства бивше Југославије (Србија, Хрватска, Словенија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија) и финала НБА лиге (укључујући финала конференција), дошли смо до закључка да је један клуб изгубио предност од две победе само у осам наврата! У обзир смо узимали само серије које су се играле на минимум три победе, с тим што се само у два случаја десило да финале у максимум пет утакмица добије екипа која је имала велики заостатак на почетку...

У Јадранској лиги се такав исход никада није догодио откако је уведен систем финала у серијама. Што се тиче националних шампионата у некадашњој Југославији једино је Цибона 2010. године успела да се извуче после два пораза од Задра! Тадашње финале хрватског првенства играло се по формату  „1-1-1-1-1“, а Задар је после два окршаја имао шансу да све заврши у своју корист. Ипак, екипа тадашњег стратега Велимира Перасовића издигла се изнад немогуће ситуације и постала први и засад једини тим у историји хрватске кошарке који је направио овакав, историјски преокрет. Цибосе су тада до титуле водили, између осталих, Бојан Богдановић, Марко Томас и Леон Радошевић.

Некадашњи Ефес Пилсен (данас Анадолу Ефес) је 2009. године успео да надокнади чак два брејка Фенербахчеа на почетку финала турског првенства и под командом легендарног Бутсија Тортона - касније МВП финала - наниже чак четири победе, да би на крају слави са 4-2!

У Италији је две победе заостатка успео да надокнади чувени састав Динамо Сасарија из сезоне 2014/15. Сетиће се многи играча попут Дејвида Логана, Џерома Дајсона и Шејна Лавала, те каснијег МВП финала Ракима Сандерса, па и данашњег кошаркаша миланске Олимпије Џефа Брукса, који су успели да сломе Ређо Емилију и на крају славе са 4-3 у серији! И данас се препричавају детаљи из шесте утакмице тог финала, када су Дајсон, Лавал и Логан успели да зауставе Амедеа Дела Валеа и Римантаса Каукенасас како би преломили серију и касније узели титулу у дому Ређо Емилије и то после два сигурна хица Дајсона са слободних бацања.

Годину дана касније виђен је и последњи велики подвиг и то у режији Асвела. Стразбур је сигурно отворио финале са две победе на свом терену, али је онда Асвел нанизао три победе, укључујући и пету на гостујућем терену којом се домогао титуле. Велику улогу тада имао је француски репрезентативац и одлични дефанзивац Шарл Кауди, као и амерички плејмејкер Каспер Вер који је пристигао само неколико месеци раније из кинеског Тјенђина. Сезону је завршио као МВП финала.

Када смо код НБА лиге, памти се велики заокрет Оклахоме против Сан Антонија у финалу Запада 2012. године. Тандери су тада после 0-2 силовито нанизали четири победе на крилима квартета Дурант - Вестбрук - Харден - Ибака и отишли корак даље, где их је дочекао Мајами са Леброном Џејмсом, Двејном Вејдом и Крисом Бошом. Франшиза из Флориде је касније рутински узела прстен.

Памте се и два детаља из плеј-офа 2016. године. Оклахома без Хардена, Голден Стејт као актуелни шампион са Браћом Сплеш Каријем и Томпсоном. Тандери су имали скор 3-1 у финалу Запада, пре него што су их Вориорси самлели. Ипак, кошаркаше Голден Стејта тада је стигла зла карта судбине, па је Леброн Џејмссве то наплатио победом на готово идентичан начин за коначних 4-3 и засад једини шампионски трофеј Кавса у НБА лиги.

На крају остаје нам финале Источне конференције из прошле сезоне. Бостон је тада оборио Кливленд на плећа, али је Леброн Џејмс касније практично изнео комплетно доигравање. Због превелике енергетске потрошње у борби за Исток, Кавси су касније почишћени у шампионској трци од Голден Стејта...

Дакле, Звезда има зицер у својим рукама и потребно је да поентира само једном у преостале три утакмице. Будућност је у готово безизлазној ситуацији, али теоретска шанса и даље постоји. Звезда је та која се пита за све...

БСЛ - Турска

2008/09: ЕФЕС - Фенербахче 4:2

ХТ ПРЕМИЈЕР ЛИГА - Хрватска

2009/10: ЦИБОНА - ЗАДАР 3:2

ЛЕГА БАСКЕТ СЕРИЕ А - Италија

2014/15: Ређо Емилија - ДИНАМО САСАРИ 3:4

ЛНБ ПРО А - Француска

2015/16: Стразбур - АСВЕЛ 2-3

НБА - Финале Западне конференције

2011/12: Сан Антонио Спарс - ОКЛАХОМА СИТИ ТАНДЕР 2:4

НБА - Финале Западне конференције

2015/16: ГОЛДЕН СТЕЈТ ВОРИОРС - Оклахома Сити Тандер 4:3

НБА - Финале

2015/16: Голден Стејт Вориорс - КЛИВЛЕНД КАВАЛИРС 3:4

НБА - Финале Источне конференције

2017/18: Бостон Селтикс - КЛИВЛЕНД КАВАЛИРС 3:4

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар