О специјалној позивници Евролиге...

И шансама Партизана овог 16. априла, на дан када је Александар Ђорђевић дао ону чувену тројку у Истанбулу 1992. године. . .

Кошарка 16.04.2019 | 22:45
О специјалној позивници Евролиге...
Валенсија је синоћ добила Албу са 89:63 и тако доминантно стигла до титуле у Еврокупу. Заслужено, јер се и током сезоне видело да је то најбољи тим у такмичењу. С пуним правом су Слепи мишеви обезбедили место у Евролиги следеће сезоне и тако су отклонили једну дилему. Међутим, донели су другу. А она се зове: специјална позивница. 

С обзиром на то да Шпанија не може да има пет учесника, а већ сада се зна да ће у следећој сезони играти Реал Мадрид, Барселона, Басконија и Валенсија, то једно место које следи АЦБ лиги ће се дистрибуирати на неки други клуб. Само је питање од милион евра - на кога? Тај одговор вероватно ни Ђорди Бертомеу не зна у овом моменту, али можемо да анализирамо тренутно стање на терену.

Знамо већ, то смо научили, да Евролига пре свега тржиште, економију, интерес, новац, маркетинг... Њој је важно да се тржиште шири. За то специјална позивница и служи. Једино што о њој знамо засад јесте да ће се о последњем учеснику Евролиге знати најраније 11. јула.

"Ако Валенсија, као шпански тим, освоји Еврокуп нећемо имати више од четири тима из Шпаније у Евролиги. У том случају ћемо имати 'вајлд кард' и видећемо коме бисмо могли да га доделимо. Наравно, уколико се то догоди, позивница не би била готова док се не заврше сва домаћа такмичења. Нећемо моћи ту одлуку да донесемо пре 11. јула. Сигурно ћемо донети праву одлуку базирану на доста фактора. Берлин, Париз, Лондон су неке од дестинација на које ћемо пре или касније морати да обратимо пажњу, наравно уз ниво стабилности и сазревања тих тржишта. Постоји још интересантних градова попут Рима, Торина и још неких који могу да буду придодати. Истина, нема превише градова који би могли да се нађу на тој листи", рекао је недавно Бертомеу.

Познато је и да се Партизан нада тој позивници, што су црно-бели истакли после изгубљене мајсторице у полуфиналу АБА лиге. И сигурно је да ће црно-бели учинити све да је добију. Ако гледамо историјски, спортски, из угла популарности, величине клуба и броја навијача, свакако да Партизан заслужује ту карту. Ради се о учеснику Фајнал фора пре девет година, освајачу Евролиге на данашњи дан, 16. априла 1992. године када је Александар Ђорђевић дао ону тројку у Истанбулу која ће се памтити за вјек и вјекова. Али, питање је како на све то гледају у Евролиги. Партизан има адуте, има људе који би могли да погурају причу попут рецимо Жељка Обрадовића, али све је то и даље врло далеко иако постоје позитивне вибрације код појединих евролигаша. Црно-бели су за ову сезону добили специјалну позивницу за Еврокуп чиме се актуелна управа црно-белих показала као кадра за такве ствари. Међутим, Евролига ће бити значајно већи залогај. Партизан је и раније заслужио А лиценцу својим феноменалним резултатима па је није добио, а испред њега је Евролига изабрала Проком (?!) 2010. године. Сада се бивши првак Европе и вишеструки учесник Фајнал фора нада позиву за следећу сезону.



Партизану вероватно у овом смислу не би одговарало да Звезда оде у Евролигу као шампион АБА лиге јер би онда као црно-бели други клуб из истог града тражио позивницу, а то се не може подвести под "ширење тржишта". Заправо, ако би АБА лига као лига добила специјалну позивницу, поставља се питање зашто би је Партизан добио пре пораженог финалисте (Будућност или Звезда) који је отишао корак даље у такмичарском смислу?

Такође, зашто би Партизан, или неки други клуб, добио пре позивницу од Албе која је поражена у финалу Еврокупа, ако се тај исти клуб из Берлина не пласира у Евролигу кроз домаће такмичење (ако не освоји или буде друга иза Бајерна)? Већ је Евролига најавила од следеће сезоне да ће и финалиста и победник Еврокупа у Евролигу. С те тачке гледишта, Алба би могла да буде почетак приче са специјалном позивницом. На крају, да ли би Партизан финансијски успео да испуни све захтеве Евролиге, пре свега онај захтев везан за обавезан буџет клуба, а помиње се да је најмања потребна цифра 5.400.000 евра, што је врло висока свота за наше услове.

О могућности да АБА лига добије позивницу говорио је познати кошаркашки менаџер Мишко Ражнатовић.

"АБА лига дефинитивно заслужује још једно место у Евролиги. Много сам се бавио тиме, јер је то од значаја за мој посао и нема много средина које више заслужују вајлд-кард. Мислим да постоји озбиљна шанса да неко из АБА лиге добије то и да следеће године регионална лига има два представника. Мислим да се много напора улаже у то", рекао је Ражнатовић на предавању на Економском факултету и тако је подгрејао наде и црно-белима, али и будућем пораженом из финала Јадрана које је у току.

Очигледно ћемо морати да сечекамо крај свих такмичења, па ће се у том моменту донети одлука. До тада је на клубовима да пробају да се изборе. Како Звезда има 2:0 у финалу и делује да је близу пласмана у Евролигу, сада је у фокусу Партизанова позиција у тој борби. Шанса постоји, а колико је велика, то је питање. Црно-белима предстоји борба на свим фронтовима уколико желе да се докопају специјалне позивнице. Много ће бити заинтересованих клубова, па се сада борба са паркета преноси на неке друге терене где владају другачија правила.

Евролига ће од следеће сезоне имати 18 клубова уместо досадашњих. Од тога Фенербахче, ЦСКА, Реал Мадрид, Барселона, Анадолу Ефес, Макаби, Басконија, Панатинаикос, Олимпијакос, Жалгирис и Олимпија Милано имају дугорочне А лиценце, а од следеће сезоне ту ће бити и Бајерн и Асвел, те Валенсија као освајач Еврокупа. Дакле, остају још четири празна места. Једно иде шампиону АБА лиге, једно прваку Немачке (или финалисти ако освоји Бајерн), а једно шампиону ВТБ лиге, односно најбољем клубу у лиги, а да то није ЦСКА из Москве.  На крају, последњи 18. учесник ће бити позван у Евролигу.

На крају, одговор на питање зашто су Бајерн и Асвел аутоматски у Евролиги следеће сезоне?

"Пре три, четири године смо као потенцијална тржишта идентификовали Немачку, Француску и Велику Британију. Од тада смо желели да створимо стабилно присуство неког тима из једне од тих држава у нашем систему. Одлучили смо да проширимо лигу на 18 клубова и поред Бајерна је вајлд кард добио и Асвел. што се Немачке тиче, Бајерн је тим који је био за нијансу испред осталих екипа и због тога смо донели такву одлуку. Наравно, Берлин је такође тржиште које је добро и Алба је један од тимова у нашем фокусу за будућност", рекао је Бертомеу.

Борба је тек почела...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар