Прича - Радиографија Луке Јовића: Водич за навијаче Реала...

И упознавање са српским предатором. . .  Мадридска Марка детаљно скенирала голгетера Ајнтрахта.

Фудбал 16.04.2019 | 23:00
Прича - Радиографија Луке Јовића: Водич за навијаче Реала...
Јовић, Јовић, Јовић... Тако су данима изгледале насловнице каталонских спортских дневника Мундо Депортива и Спорта, али последњих дана име српског нападача се више помиње у мадридској штампи. Нема дана да Марка и Ас не посвете макар неки текст Луки Јовићу кроз призму потенцијалног појачања Реал Мадрида.

Како су навијачи Реала најбројнија читалачка публике угледног дневника, Марка се потурдила да им детаљно представи српског нападача кроз све могуће фудбалске праматере. У главном тексту на сајту мадридског дневника, Марка је направила неку врсту упознавања са Јовићем за Реалове фанове.

Овако почиње:

„Лука Јовић је једно од имена која ће обележити летњи прелазни рок. Млади Србин из Ајнтрахта има сјајну сезону што није прошло неопажено код великих европских клубова међу којима је и Реал Мадрид. Јовић има ореол звезде, али погледајмо статистику младе балканске звезде“.  

Одакле шутира?

Он је играч који акције углавном завршава из казненог простора, али обично ван петерца. До сада је у сезони упутио 96 шутева, од којих је 50 било у оквир гол, а 26 је завршило у голу. Са дистанце шутира мање, али је прецизан када није превише далеко – 10 од 29 покушаја ове сезоне.

Где шутира?

Када погоди оквир гола, његови удраци су подељени на три зоне: лево, десно и по средини. Много је ефикаснији када гађа углове. У десни угао погађа 75 одсто његових шутева, а у леви чак 89 одсто.

Како шутира?

Јовић је карактеристичан по томе што користи обе ноге са истом лакоћом. Десном ногом је постигао 15 голова, а левом осам. Четири је дао главом.

Допринос у нападу?

Српски нападач се у просеку налази у 2,4 гол шансе и реализује скоро једну (0,8 одсто) на сваких 90 минута. Проценат успешности му је 32 одсто.

Проигравања?

Поред голова, Јовић има способности да даје кључне пасове. Не мисли се ту само на чисте асистенције, већ и на пасове који стварају опасност по гол, било да се оне реализује или не. У том смислу, Србин ствара 1,9 шанси саиграчима на сваких 90 минута, од чега су 1,1 ефективне и завршавају се шутем. Сакупио је шест асистенција током сезоне.

Игра главом?

Игра главом му није једна од јачих страна, али и не бежи од ваздушних дуела. Има их седам на сваких 90 минута и од тога добија 2,4.

Дриблинг?

Он је играч који воли да изазива противничке дефанзивце и покушава између три и четири дриблинга на сваких 90 минута. Половина од тога су успешни.

Допринос у дефанзиви?

У дефанзивним задацима добија 32 одсто дуела са ривалима. Обично има 2,5 дефанзивних дуела на сваких 90 минута и добија 0,8 одсто њих. Нормално, најчешће користи физичку конституцију да одузме лопту и ређе то ради крађама лопте из ногу противника. Има и 49 пресечених пасова ове сезоне, што је 1,4 по мечу.

Како се креће?

Јовић је нападач, али није класична „деветка“ иако се често понаша као предатору шеснаестерцу. Мапе његовог кретања откривају да креће разноврсно, по свим деловима терена. Ипак, најчешће га има у средњој зони шеснаестерца и по левој страни напада. Често се враћа чак на средину терену да покупи лопту и да онда са њом крене у напад.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Марца

Коментари / 0

Оставите коментар