Фудбал, па сви остали: Најпопуларнији спортови су...

Ово је листа од 25 најпопуларнији спортова на свету, коју је саставио "Тотал Спортек". Србија је одлична у три од првих десет - кошарци, тенису и одбојци.

Фудбал 15.04.2019 | 23:30
Фудбал, па сви остали: Најпопуларнији спортови су...
Вечита дилема, не само међу спортским новинарима и радницима, већ и заљубљеницима у спорт, је та који је најпопуларнији на свету. Дилеме, ипак, нема, на првом месту је фудбал! 

Међутим, већ око броја два настају неслагања…

За рангирање популарности сваког спорта неопходно је да поставимо критеријуме. Ако, рецимо, у обзир узмемо телевизијску гледаност, онда су Олимпијске игре без премца, јер су оне у Пекингу 2008. биле најгледанији спортски догађај у историји. Ипак, то није није једини критеријум да би се одредила популарност спорта, вец́ је неопходно сагледати и друге факторе. 

"Тотал Спортек" је у обзир узео 13 фактора и дошао до листе од 25 најпопуларнијих спортова на свету:

1. Глобална распрострањеност и публика
2. Телевизијска гледаност
3. Број професионалних лига широм света
4. Телевизијска прва
5. Уговори и спонзорства
6. Просечна плата у најјачим лигама
7. Најјача конкуренција (број држава у којима је спорт заступљен на високом нивоу)
8. Присуство друштвених мрежа
9. Промоција спорта кроз медије и заступљеност истих на насловним странама
10. Колико је истакнут спорт у години
11. Регионална доминација
12. Полна равноправност
13. Доступност широм планете

Сви ови фактори били су битни у сачињавању следеће листе:

1. ФУДБАЛ

Са преко четири милијарде следбеника, фудбала је далеко најпопуларнији спорт на свету. Готово у свим факторима који су разматрани, фудбал је неупоредиво на првом месту у односу на друге спортове. Популарност фудбала, која достиже размере доминације и опсесије у односу на друге је толико очигледна да његово прво место не представља никакво изненађење. 

Заступљен је од истока до запада, од севера до југа, али популарност коју фудбал има у Европи и Јужној Америци не може да се мери ни са чим. Фудбал на ова два континента за многе народе није само игра, већ начин живота. 

Уз све то, фудбал је и један од најприступачнијих спортова на свету. Једнако могу овим спортом да се баве и најсиромашнији слојеви друштва, па није ретка појава да пребогати фудбалери долазе управе из таквих социјалних сфера.

У појединим државама, фудбал 365 дана заузима насловне стране у медијима и по правилу је прва спортска вест. Примере можемо наћи у Енглеској, Шпанији, Немачкој, Француској, Италији… У Јужној Америци фудбал је буквално више од игре. За младе нараштаје представља остварење свих снова, посебно у Аргентини и Бразилу.

Ако погледамо по нашим параметрима добијамо следећи податак: Фудбал је најраспрострањенији спорт на свету, са највише навијача и публике. Светско првенство у фудбалу је далеко најгледаније спортско такмичења на свету – 3,9 милијарди људи се барем у неком тренутку укључило у праћење Мундијала у Бразилу 2014, док је за Русију та бројка била око 3,5. 

Невероватно звучи податак да је финале Мундијала у Русији, између Француске и Хрватске, путем ТВ-а или дигиталних платформи гледало око 1,12 милијарди.

Фудбал је најплаћенији спорт, четири од пет такмичења са највец́им наградним фондом су фудбалски догађаји (Лига шампиона, ФИФА Светско првенство, Лига Европе, УЕФА Еуро). Енглеска Премијер лига је најплаћенија лига света, а уз то и најгледанија професионална спортска лига на планети. Преноси из Премијер лиге преузимају се на 212 територија широм света (суверене и спорне државе), са преко ПЕТ милијарди гледалаца, који су се у било ком тренутку укључили у живи пренос. "Ски Спортс" и "БТ Спортс" су платили више од 5,3 милијарде фунти како би постали носиоци трогодишњег прва на утакмице Премијер лиге у Великој Британији.

Адидас је пре коју годину склопио највећи спонзорски уговор (по питању спортске опреме) са Манчестер јунајтедом, по којем "црвеним ђаволима" плаћа на годишњем нивоу 75 милиона фунти. Фудбалери су најплаћенији спортисти, клубови најбогатији, ФИФА је највећа и најмоћнија спортска организација на свету… 

Постоји преко 200 националних федерација и преко 6.500 професионалних клубова у целом свету, који су регистровани у ФИФА. Фудбалске секције Реал Мадрида и Барселоне су далеко најгледанији и најпраћенији спортски тимови на друштвеним мрежама и у медијима, са преко 100 милиона пратилаца. 

Довољно!

2. КОШАРКА

Кошарка на другом месту има четири пута мање пратилаца од фудбала. Најпопуларнија је у Северној Америци, где најјача лига света (НБА) годишње приходује 4,75 милијарди долара. У многим државама широм планете се сваке године играју професионалне лиге, што "краљицу игра" чини најбрже растуц́им спортом на свету.

Можемо са сигурношц́у да кажемо да ниједан спорт на свету не може да се пореди са популарношц́у фудбала, али кошарка дефинитивно има простор да заузме сигурно место као други најпопуларнији спорт на свету. О томе говоре и следећи подаци:

- Други највец́и број професионалних лига широм света. НБА је наравно на првом месту, следе Шпанија, Грчка, Аргентина, Италија, Турска, Кина, Француска… 

- НБА је по приходима на трећем месту, одмах иза НФЛ (амерички фудбал) и Премијер лиге.

- Просечна плата у НБА на годишњем нивоу износи око 4,4 милиона долара, што је друга највећа просечна плата у свим спортским лигама света. Најбољих 40 НБА играча зарађује годишње око 13 милиона долара. Најплаћенијих десет НБА играча зарађује у посеку око 22 милиона годишње.

- НБА кошаркаши редовно су на листама најплаћенијих спортиста света. На последњој из 2018. Леброн Џејмс је био на шестом месту, док је Стеф Кари заузео осмо.

3. КРИКЕТ

О овом спорту се у Србији, али и већем делу Европе врло мало зна. Ипак, крикет је на трећем месту. Занимљиво, крикет има више пратилаца него кошарка, око две милијарде, а разлог томе је тај што је најпопуларнији спорт у неким најмногољуднијим државама попут Индије и Пакистана (заједно петина светске популације). На врло високом месту рангиран је у Енглеској, Бангладешу, Аустралији, Новом Зеланду, на Карибима у Јужној Африци.

Готово да нема бивше британске колоније у којој се не игра крикет.

Светско првенство у крикету је треће најгледаније такмичење на свету. Овај догађај претекао је на листи СП и СК у рагбију. Формат Т20 омогућио је формирање професионалних лига у неколико земаља, што свакако говори о расту популарност крикета.

4. ТЕНИС

Тенис је са преко милијарду пратилаца на четвртом месту, али и ПРВОМ. Спорт у којем Србија има Новака Ђоковића, актуелног лидера на АТП листи и једног од најбољих тенисера света свих времена (по многима најбољег) је најпопуларнији индивидуални спорт.

Као појединачни спорт тенис је победник у многим задатим критеријума. Као највећи догађаји и најгледанији у овом спорту издвајају се четири гренд слема: Аустралијан Опен, Ролан Гарос, Вимблдон и УС Опен. Турнири се током целе године одржавају на свим континентима (само је фудбал на глобалном нивоу распрострањенији).

За разлику од других спортова, тенис је једнако популаран и код мушке и код женске популације (процењује се да је заступљеност код полова 50/50). У ствари, тенис је један од ретких спортова који представља једнакост полова, са истим наградним фондовима на такмичењима за мушкарце и жене. 

Најпрестижнији спортски догађај је Вимблдон. Преко милијарду људи се сваке године на неки начин укључи у праћење лондонског гренд слема. 

Играчи попут Ђоковића, Роџера Федерера и Рафаела Надала спадају у најплаћеније спортисте. Додуше, на листи за 2018. само је Швајцарац био у Топ 10.

На листи од 100 најбољих тенисера и тенисерки заступљено је око 45 земаља, а чак из 30 држава су најмање једном освајали гренд слем титулу, што је светски рекорд.

5. АТЛЕТИКА

Атлетика свој врхунац популарност доживљава на сваке четири године, на Олимпијским играма. Спортови базирани на атлетици су најпраћенији током Игара (пливање и атлетика). 

Баш као и у тенису, постоји велики степен једнакости међу половима у атлетици, у скоро свим дисциплинама. Атлетика је најзаступљенији спорт на Олимпијским играма са спортистима из готово свих земаља које учествују.

Атлетика је најгледанији појединачни олимпијски спорт. Финална трка на 100 метара је током Игара 2012. у Лондону била најгледанији догађај. 

6. РАГБИ

Рагби је који је заступљен у неким економски најразвијенијим државама, као што су све четири чланице Уједињеног Краљевства (Енглеска, Велс, Ирска и Шкотска) у земљама јужне хемисфере, као што су Аустралија, Нови Зеланд и Јужна Африка. То је уједно и главни фактор популарности рагбија.

Француска има најбољу и најплаћенију рагби лигу на свету. Спорт се великом брзином развија у Јапану, Аргентини, Италији, па чак и у САД.

Светско првенство у рагбију 2015. било је највец́и рагби догађај у историји. Турнир који су заједнички организовали Енглеска и Велс донео је приход од 250 милиона фунти, што је било много више од очекиваног.

Мундијал 2015. био је најпосјец́енији спортски догађај иза ФИФА Светског купа 2014. Продато је преко 2,47 милиона улазница, а било је присутно око 480.000 навијача из 24 земље! 

7. ФОРМУЛА 1

Од марта до новембра око 550 милиона људи је сваке године на неки начин укључено у праћење Формуле 1. Ф1 је далеко најпопуларнији мотоспорт на свету. Можда није најприступачнији спорт на свету, али у је смислу чистог прац́ења, без премца највец́и аутомобилистички догађај на планети.

Недавна истраживања су показала да се број телевизијских гледалаца смањује, али Формула 1 и даље има око 500 милиона ТВ гледалаца на  годишњем нивоу. Та бројка је некада достизала милијарду!

Што се тиче годишњег прихода, Формула 1 генерише негде између 1,5 до 2 милијарде долара. Тој новац распоређен је међу 10 тимова, који заузврат троше између 100 и 500 милиона долара на инжењере елитног нивоа, истраживање и развој, као и плате возача.

8. БОКС

Једини борилачки спорт на листи десет најпопуларнијих је бокс. На листи најплаћенијих спортиста Флојд Мејведер је убедљиво први са зарађених 285 милиона долара, што је више него дупло у односу на Лионела Месија (111). 

Боксери су кроз историју традиционално на листама наплаћенијих.

Велику популарност има у САД, Мексику, латинској Америци, Великој Британији, Куби, Филипинима, Јапану, Русији, Украјини, Пољској, Румунији...

9. ХОКЕЈ НА ЛЕДУ

Далеко најпопуларнији зимски спорт је хокеј на леду. Високо је рангиран у Русији, Канади и САД. Велику популарност има и у Скандинавији, али и у источној Европи међу Чесима и Словацима.

НХЛ је највећа професионална лига и чине је клубови из САД и Канаде. У њој играју играчи из свих крајева света. Годишњи приход НХЛ је 4,1 милијарда долара, што је сврстава у пет најплаћенијих и у друштво НФЛ, НБА, Премијер лиге.

10. ОДБОЈКА

На високом десетом месту је одбојка, спорт у којем је Србија годинама у светском врху у обе конкуренције.

Светска одбојкашка федерација ФИВБ има највећи број чланица, односно националних федерација – чак 200. 

Најпопуларнија је у земљама у развоју: Бразилу, Турској, Јужној Кореји, Србији, Пољској, Украјини. Заступљена је на високом нивоу у Француској, Италији, Кини, Русији и Јапану.

Новчане награде и зараде нису претерано високе, такмичења такође нису телевизијски најгледанија, али не постоји крај на свету где нећете наћи одбојкаша и одбојкашицу.

После одбојке следе: голф, бејзбол, амерички фудбал, ММА, Мото ГП, хокеј на трави, бадминтон, бициклизам, пливање, снукер, стони тенис, гимнастика, рукомет, рвање, скијање и јахање.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар