''Подаци треба да буду доступни''

Трошење буџетских средстава, запошљавање, сукоби  интереса и све што је јавни интерес нема никакве везе са приватношћу, рекао је директор Агенције за заштиту личних података БиХ, Петар Ковачевић.  

Босна и Херцеговина 21.03.2019 | 07:36
''Подаци треба да буду доступни''
Након одговора Службе за заједничке послове Владе Републике Српске да због приватности не могу одати ко користи апартмане и станове у Административном центру, мишљење смо потражили на другом мјесту.

Директор Агенције тврди да, када су апартмани у питању, нема никаквих основа за заштиту личних података, нити за позивање на овај закон.

– Можда у неком конкретном случају постоји разлог да се заштите личности које су боравиле у апартманима, али генерално, то нема везе за заштитом личних података. Ради се о јавним ресурсима и њихово кориштење је јавни интерес, те подаци требају бити доступни – наводи Ковачевић.

Додаје да у Агенцији добијају много сличних захтјева, те да одавно указују да ниједан Закон о слободи приступа информација у БиХ није усклађен са европским стандардима.

– Агенција одавно говори о томе, јер закони не омогућавају остваривање људског права, права на информисање. Ми смо на то раније указивали, али морамо направити ограду, јер ми нисмо ти који на тај начин требамо давати мишљења – наводи он.

Додаје да је много пута понављао да све што је јавни интерес нема никакве везе са приватношћу, што би могло да буде у овом случају, као и у случају провјере диплома запослених у јавном сектору.

– Иако запосланици могу имати одређених штетних посљедица, у смислу давања података, они не могу надјачати законит интерес у погледу контролисања класификације запослених у јавном сектору и остваривања принципа транспарентности – рекао је Ковачевић, додајући да је генерални секретар НСРС тражио мишљење Агенције поводом захтјева посланице Јелене Тривић.

Ковачевић наглашава да за њега нема ништа спорно да подаци везани за дипломе директора јавних установа буду доступни, наводећи да правни основ за давање личних података може бити јавни интерес.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јао

21.03.2019 10:45

Ко крије, тај је крив и мути несто. Ко се не боји ни зене, ни новинара и осталих, он је цист. Има ли вас који се ницега не бојите?

ОДГОВОРИТЕ