ЕЛ: Лудница у Атини, Реал је, ипак, ''Краљ''!

Лудница у Атини: Басконија се повампирила, ПАО ипак славио! Кошаркаши Панатинаикоса наставили су поход у Топ 8 након тријумфа над екипом Басконије резултатом 72:70 у 27. колу Евролиге.  Вестерман најбољи у победи Жалгириса! Кошаркаши Жалгириса савладали су Макаби у чувеној "Менори" резултатом 85:83 у 27. колу кошаркашке Евролиге.  Зна се ко је краљ у Мадриду! Кошаркаши Реал Мадрида савладали су Армани Милано резултатом 92:89 у 27. колу Евролиге и тако додатно ојачали своју трећу позицију на табели.

Кошарка 20.03.2019 | 23:30
ЕЛ: Лудница у Атини, Реал је, ипак, ''Краљ''!
ПАО прокоцкао 23 поена разлике из 25. минута, али преживео Басконију! Зелени умало пали на колена иако су имали огромну предност.

Панатинаикос жели пласман међу најбољих осам екипа у кошаркашкој Евролиги, а за тако нешто им је потребан максималан фокус и одличне партије пошто се налазе на деветом месту у овом моменту, а на осмом је њихов љути ривал, Олимпијакос.

ПАО је снажно почео меч, серијом 12:0 коју је са линије слободних бацања прекинуо Јоханес Војтман, а изабраници Рика Питина су само наставили да додају гас и направили нову серију, 8:0 на коју је спреман одговор имао Дарун Хилард.

У другој четвртини су се играчи Басконије већ мало сабрали и на полувремену су заостајали "пристојном" разликом, која је износила 21 поен, да би већ у трећој деоници направили херојски подухват и након што су добили овај део меча резултатом 21:8 пришли на једноцифрен заостатак први пут након прве четвртине.

У последњих 10 минута кошарке, Басконија је у потпуности окренула резултат у своју корист, па су имали чак четири играча са двофреним учинком: Вилдосу, Уертаса, Шилдса и Хиларда.

Дешон Томас и Шон Килпатрик нису дозволили Басконији да се "размаше" па су вратили предност "Зеленима" неких четири минута пре краја сусрета. Управо је Шон Килпатрик био тај херој ког је тражио Рик Питино, који је водио ПАО до тријумфа резултатом 72:70.

Најефикаснији појединац је био Дешон Томас са 16 поена и 5 скокова, а пратио га је Шон Килпатрик са 14 поена, 2 скока, 2 асистенције, и по једном украденом и изгубљеном лоптом. Ник Калатес је забележио нови дабл дабл учинак, убацивши 11 поена и додавши 12 асистенција и 4 изгубљене лопте.

У редовима поражених, Шејвон Шилдс 13 поена, Дарун Хилард 12 уз 5 скокова, а Марселињо Уертас 10 уз чак 7 изгубљених лопти.

Зелени део Атине је одахнуо, Панатинаикос је успео да савлада Басконију после драме каква се у 25. минуту није очекивала! Тим Рика Питина славио је резултатом 72:70, али је успео да прокоцка огромну предност средином треће четвртине...

Све је могло и много лакше, али је Панатинаикос изабрао да најтежим путем дође до победе и то после велике драме у финишу. Такав расплет није могао да се наслути у 25. минуту, када је Шон Килпатрик погодио са полудистанце и одвео Панатинаикос на тада, чинило се, недостижних 56:33. Али, све оно што је Панатинаикос градио од првог минута, када је утакмицу отворио серијом 13:0, дотад пало је у воду.

Шевон Шилдс, Дарун Хилијард и Лука Вилдоза затрпали су у кратком временском периоду кош домаћина и тако за пуних 11 минута убацили чак 30 поена и у самом финишу стигли у потпуни егал – 63:63.

После мало клацкања на обе стране, Килпатрик је на минут и по до краја био хладан као друга страна јастука и погодио велику тројку за 70:67, на коју је Дешон Томас увезао још два поена за тада недостижних пет поена вишка који су најавили тријумф Зелених...

Победнички састав предводио је Томас са 16 поена, Килпатрик је убацио 14, а Ник Калатес 11 поена, уз 12 асистенција, шест скокова и четири украдене лопте. Код гостију по 13 поена имали су Уертас и Шилдс, а Хиљардје додао поен мање.

Панатинаикос је петим тријумфом заредом задржао озбиљну шансу да оде у плеј-оф на крају, али ће много јасније бити после гостовања у Милану за два дана.

Макаби изгубио добијено, далеко је ТОП 8! Жалгирис ућуткао Понос Израела - 85:83.

Макабијеве шансе за Топ 8 све су мање мање, а након пораза од Жалгириса у својој "Менори" многе навијаче "Поноса Израела" оставили су у сузама. Некада и сам кошаркаш Макабија и човек који је освајао Евролигу са Макабијем, сада је био њихов џелат, Шарунас Јасикевичијус.

Популарни Шарас се као и обично сјајно припремио за гостовање, а његов феномен ове сезоне да утакмице на страни добија лакше него код куће поново је узео маха.

Прво полувреме Макабија уопште није било лоше, одиграли су пристојно и водили са 9 разлике током великог одмора, да би "Зелена Шума" успела да након само једне деонице приђе на пола коша заостатка.

Након велике драме у последњих 10 минута кошарке, Жалгирис успева да преломи сусрет и оде у Литванију као победник, са 11. тријумфом ове сезоне. До нове победе их је водио бивши кошаркаш Партизана, Лео Вестерман са 16 поена и 5 асистенција, а сјајан је био и Брендан Дејвис са 12 поена и 6 скокова.

Скоти Вилбекин је поново бриљирао, вечерас је убацио 18 поена, колико је имао и некадашњи кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса и студент Канзас Џејхокса, Тарик Блек, а млади Зосман је такође био двоцифрен са 10 постигнутих поена.

Макаби није успео да добије оно што је морао! Гостовао му је Жалгирис, а Понос Израела је изгубио добијено с 83:85 и тако је скоро па изгубио шансе за ТОП 8. На три кола до краја има две победе мање од Олимпијакоса и Панатинаикоса.

Од готовог - вересија. Имао је Макаби предност од 13 поена, у последњој деоници је водио с девет поена разлике, али је Жалгирис показао карактер и стигао до 12. победе у сезони колико има и Макаби.

Прво полувреме је припало Макабију, а највећи проблем Жалгириса је била одбрана јер је Понос Израела успео да убаци 45 поена за 20 минута. Очигледно је Шарунас Јасикевичијус подвикнуо на полувремену у паузи, па је Зелена шума изашла много живље у трећој деоници. Гости су добили тај део игре с 21:14 и то је гарантовало неизвесну завршницу.

Макаби је у неколико наврата пропустио шансу да се одвоји. Имао је и девет разлике, а потом је Жалгирис убацио у брзину више и ушао у потпуни егал. Тада је било јасно шта се спрема Макабију...Најважнија је била тројка Артураса Милакниса на минут и 40 до краја утакмице.

Најефикаснији у победи Жалгириса били су Лео Вестерман са 16 поена, Томас Волкап са 14, а по 12 су убацилиМаријус Григонис и Брендон Дејвис.

Код домаћина су се највише истакли Скоти Вилбекин и Тарик Блек са по 18 датих поена.

Реал "укротио" Џејмса, Фелипе ушао у историју! Мадриђани се вратили из великог заостатка и победили Армани у евролигашком дербију вечери. Распуцани Џејмс бројао до 35, Армани испустио 18 поена, Реал окренуо и славио! Какав меч у Мадриду...

Армани је фантастично отворио утакмицу, пошто су изабраници Симонеа Пјаниђанија убацили 33 поена током уводних 10 минута кошарке, али је Реал храбро одговорио у другом кварталу постигавши 31 и тотално анулирао 14 поена предности које су гости из Италије створили.

У трећој четвртини смо видели веома сигурну игру Мадриђана, а потпуно су се истицали Ентони Рендолф и Серхио Љуљ, што већ постало стандардно када се прича о игри Реал Мадрида.

Када се говори о последњем кварталу, играло се кош за кош током читаве четвртине, а општи хаос је настао у самој завршници. Реал је водио резултатом 92:89 45 секунди пре краја, када ни једна ни друга екипа није успевала да поентира из својих напада, па су Краљевићи отишли уздигнутих глава.

Армани је имао само три расположена играча, Мајка Џејмса који је поноов био бруталан и убацио 35 поена уз 11/18 из игре и 9/9 са линије пенала. Немања Недовић и Џејмс Нанали су убацили по 16 поена, а у стрелце су се уписали још само Мицов, Тарчевски и Кузминскас.

Реал је с друге стране имао више расположених играча, Љуљ је имао 14 поена, Рендолф 13, а Ајон 11 поена, с тим што је Ајон имао и 10 скокова.

Ако је на врху табеле практично све решено, за позиције шест, седам и осам водиће се жестока борба четири тима до последње капи зноја. Реал је успео да надокнади чак 18 поена заостатка из друге четвртине и савлада Олимпију са 92:89, што је актуелног европског шампиона и даље оставило у игри за друго место, док су Манекени ушли у вртлог из које ће морати да се ишчупају како знају и умеју. Јер, после 27 кола скор 14-13 имају Басконија, Олимпија, Панатинаикос и Олимпијакос!

Реал је био у заостатку готово 25 минута, пре него што се мало тргнуо и вратио у живот. Међутим, меч се преломио тек у самом финишу, пошто распуцани и разиграни Мајк Џејмс једноставно није хтео тек тако да преда тријумф домаћину. Страшни Американац одиграо је једну од најбољих партија свеукупно ове сезоне и избројао 35 поена (11/18 из игре, 4/9 за три), уз осам скокова, три асистенције и шест изгубљених лопти. Генерално ово је друга најефикаснија утакмица једног играча у Евролиги ове сезоне. Џејмс је престигаоАлексеја Шведа који је пре пет месеци убацио Олимпијакосу 34 поена и стао одмах иза бившег саиграчаШејна Ларкина, коме је пошло од руке да пре непуне две седмице убаци 37 поена против Барселоне!

Солидну ролу имао је и Немања Недовић. Српски бек одиграо је 20 минута и за то време скупио 16 минута (4/5 за два, 2/4 за три), те три скока и асистенцију, док је Владимир Мицов пуцао нешто слабије и уписао само осам поена (4/7 за два, 0/1 за три). Џејмс Нанели био је на истом броју поена као Недовић.

На крају је ипак славио Краљевски клуб! Много су труда и енергије потрошили изабраници Пабла Ласа, а како су играли у највећем делу меча не би било неоправдано и да су изгубили. Међутим, у финишу је прорадио тај шампионски ген Реала који је сломио Олимпију и натерао је да потпише капитулацију.

Серхио Љуљ предводио је Реал са 14 поена, Густаво Ајон је уписао дабл-дабл са 11 поена и 10 скокова, док је Ентони Рендолф имао 13 поена.

Бек Арманија Џејмс Нанели постигао је у првом минуту друге четвртине погодак за изненађујуће вођство свог тима на паркету шампиона Европе - 37:19.

Био је то последњи знак "краљевском клубу" за узбуну и екипа Пабла Ласа га је добро чула.

У вечери у којој је капитен шампиона Европе, Фелипе Рејес, постао играч са највише одиграних утакмица у Евролиги (342), његов тим се потрудио да му улепша јубилеј:

Реал Мадрид - Армани 92:89 (19:33, 31:23, 24:19, 18:14)

Најбољи играч Миланеза Мајк Џејмс постигао је 35 поена (30 до последње четвртине) и умало "довукао" свој тим до великог брејка у борби за место у плеј-офу.

Американац је у првом делу меча имао велику подршку српског интернационалца Немање Недовића, који је убацио 16 поена, али га је добијена техничка грешка у другој деоници ипак зауставила и утицала на то да "успори". И то је такође допринело великом преокрету Мадриђана, реализованом почетком последње четвртине, када су поени Џејсија Керола, Треја Томкинса, Густава Ајона и Факунда Кампаца неповратно одузели предност италијанском тиму.

Серхио Љуљ био је први стрелац екипе са 16 поена, а статистички најбољи међу "краљевићима" био је такође запажени центар Валтер Таварес, са девет поена, девет скокова и без промашаја из игре. На другој страни, Џејмс и Недовић имали су подршку у Нанелију, који је такође убацио 16, али је за нешто више то ипак било недовољно.

Српско крило, Владимир Мицов, убацио је осам поена за Армани, који је сада на деоби четири екипе са учинком 14-13, међу којима је тренутно Панатинаикос испод црте за плеј-оф. Са друге стране, Реал је овим тријумфом остао трећи, са истим учинком као и другопласирани ЦСКА (21-6), који ће у четвртак у Москви у великом дербију дочекати лидера - Фенербахче.

РЕЗУЛТАТИ 27. КОЛА:

Дарушафака - Химки 91:85

Панатинаикос - Басконија 72:70
/Томас 16, Килпатрик 14 - Уертас 13, Шилдс 13/

Макаби - Жалгирис 83:85
/Вилбекин 18, Блек 18 - Вестерман 16/

Реал - Армани 92:89

одиграно у уторак

Ефес - ЦСКА 78:80
Фенербахче - Будућност 76:67
Олимпијакос - Бајерн 89:69

Барселона - Гран Канарија 93:64
/Пангос 19, 4ск, 4ас, Синглтон 16 - Строубери 15/

Табела: Фенербахче 23-4, ЦСКА 21-6, Реал 21-6, Ефес 17-10, Барселона 16-11, Басконија 14-13, Армани 14-13, Олимпијакос 14-13 (плеј-оф), Панатинаикос 14-13, Жалгирис 12-15, Макаби 12-15, Бајерн 12-15, Химки 9-18, Гран Канарија 7-20, Будућност 6-21, Дарушафака 4-23.

Парови 28. кола:

у четвртак

ЦСКА - Фенербахче 18.00
Будућност - Ефес 20.00
Бајерн - Барселона 20.00
Гран Канарија - Олимпијакос 21.30

у петак

Химки - Макаби 18.00
Жалгирис - Дарушафака 19.00
Басконија - Реал Мадрид 20.30
Армани - Панатинаикос 20.45

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар