Шта су договорили СНСД, СДА и ХДЗ

Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, усагласили су изјаву о принципима везаним за формирање власти на државном нивоу, али на вечерашњем састанку у згради Предсједништва БиХ нису начинили други корак и разговарали о подјели ресора у Савјету министара БиХ.

Босна и Херцеговина 18.03.2019 | 20:30
Шта су договорили СНСД, СДА и ХДЗ
То је у изјави за новинаре након састанка потврдио Човић казавши да је Изетбеговић, када се буде разговарало о подјели ресора, тражио да буде присутна делегација СДА.

"Чекат ћемо нови термин за разговоре о подјели ресора. Изјаву смо усагласили и сада треба направити нови корак. У изјави пише да требамо радити у складу са уставом и законима, ништа посебно. Њу чак нисмо ни потписали", објаснио је Човић.

Упитан да ли је у наведеној изјави НАТО пут БиХ, Додик је одговорио негативно казавши да то он неће прихватити, јер постоји резолуција НСРС. НАТО је, каже, само жеља СДА.

"Савјет министара је ствар устава и закона и након избора су јасне процедуре. Мислим да смо усагласили да три министарства припадају Бошњацима, три Србима, три Хрватима. До сада је предсједавајући био Бошњак и опет су имали три министарства исти принцип треба да важи и сада", казао је Додик.

"Ако неко мисли да поново отвара нека друга питања онда неће бити ни Савјета министара. Нећемо дозволити ни именовање предсједавајућег без договора о Савјету министара. Ја сам мислио да то требао завршити прије доласка европског комесара Јоханеса Хана, али ево вјероватно од тога неће бити ништа, јер то процедуре не дозвољавају", казао је Додик.

Изетбеговић је рекао да су данас усагласали принципе дјеловања у сљедеће четири године.

"Мислим да смо направили добар корак, преостаје договор у вези ресора и биће настављен на нивоу делегација већ идуће седмице. У изјави пишу битне ствари за ову земљу - економија, интеграцијски процеси сви, а немојте нас тјерати да се даље сударамо, допустите нам да ту ствар ријешимо. Активација МАП-а није чланство у НАТО-у, пустите нас да нађемо ту рјешење, дајте нам још времена", рекао је он.

Упитан је да ли ће бити Савјет министара БиХ формиран до краја марта.

"Ако Додик каже да не може онда је вјероватно у праву, што се тиче нас из СДА може одмах сутра. Сви су добродошли и позвани, мислим на бх. странке, СДА ће препустити понеку фотељу. Данас смо направили корак, није било лако га направити, требало је седам дана. Све ће ићи како то код нас иде, преспоро и до сада су биле кризе, надам се да ћемо успјети то у роковима ријешити као прошле године када је било 31. марта", казао је, како преноси Клиx, Изетбеговић.



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

РОНАЦ

18.03.2019 19:43

Иста прича у мало другачијем паковању. Усагласили се а ништа нису договорили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

18.03.2019 22:14

Насука Бакир, насег Рудоњу, морао прихватити 10. Принципа за формирање власти у БиХ и то: ПРВИ принцип је постивање и проводјење Опцег оквирног споразум за мир и његових 11 анекса укљуцујуци и ЕУ конвенцију о људским правима и слободама.Други принцип је постивање суверенитета и територијалног интегритета БиХ као и њеног медјународног субјективитета,сто је најбољи гарант одрзивости мира и стабилности уз постивање Дејтонске уставне структуре.Треци принцип односи се на наставак интеграционих процеса у складу са Уставом и законима, ускладјујући ставове свих нивоа власти у БиХ. Треци принцип се односи на постивање Устава и донесених закона на нивоу БиХ, гдје се подразумијева и усвојени закони за МАП и постепено приблизавање Нато-у које је Додик и СНСД усвојили у Парламенту БиХ, а Небојса Радмановиц /СНСД/тразио хитан пријем БиХ у НАТО. Имају и потписани документи за НАТО од Радмановица.

Name

ре

19.03.2019 07:04

Да ово је типичан Рудоњин приступ....гурнут ће да то потпише неко други,на нивоу странака, тако да се немиле лично судити низашто јер умјесто њега то увијек ураде други ,а он нигдје није оставио свој траг....човјек је само за скупљање у готовом.....

Name

Боки

18.03.2019 20:28

Три лопова су договорила даљу пљачку, задуживање и расељавање народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

18.03.2019 20:33

Браца по матери. Коалиција за пропаст.Коалиција за мито и корупцију.Коалиција за одлазак младих и старих из БиХ,за сва времена.Нек је њима лијепо,народ се свакако не пита,сем на покраденим изборима.Теско оном ко се од њих било цему нада.Додик,Бакир, и Драган воде у бездан....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

18.03.2019 20:34

Па мозете ви договарати колико хоцете,а колико видимо никако то да урадите. Народ це вама уредити дрзаву! Јер ви сте лопови,сверцери,криминалци који раде све за свој дзеп а не за народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

18.03.2019 20:35

Као да је битно ста ови дзабалебароси договоре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

18.03.2019 21:17

Мапетовци!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молибог

18.03.2019 21:47

Једна слична коалиција нас је деведесетих увукла у рат и страдања невиђена на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.03.2019 22:06

Ма шта ме брига....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

18.03.2019 22:32

Ма ста це договарати? Договорили подјелу фотеља и цао , сад креце церупање народа док се сви не иселимо видите како азурно сад објављују податке о броју незапослених тј исељених

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соса

19.03.2019 00:00

Лези хљебу да те једем.Ово су три Дрипца Додик јакци,Цовиц дракци и Изадбеговиц Дрони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОГОВОР

19.03.2019 04:05

Бакир у врецама,Додик у полугама а Цовиц у калемовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.03.2019 05:31

незнам стаце вам те институције осим да примају плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

19.03.2019 05:52

Бакир је овај пут велики губитник.Ове године има само своја два цовјека у преседниству (босњацког и хрватског)) и цетир у савјету министара (4 босњака) ,Просли мандат је имао два у преседниству (босњацког и српског) и седам у савјету министара (4 босњака и 3 србина)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдсдсдсдсд

19.03.2019 06:47

Једна земља, а три господара...

ОДГОВОРИТЕ