Зашто Ле Ман није само обичан градић у Француској?

Смештен у непосредној близини Париза, уз све лепоте које пружа, заслужује више од једнодневног излета по самом центру.

Остали спортови 20.03.2019 | 22:40
Зашто Ле Ман није само обичан градић у Француској?
Лепи подсетници прошлости, богата и седамнаест векова дуга историја Ле Мана, бившег главног града покрајине Маине, само су неки од разлога зашто би овај град требало да буде на врху туристичке понуде приликом обиласка северозападног дела Француске.

Међутим, веома често целокупна магија Ле Мана остаје у сенци правог такмичарског спектакла који једном годишње окупи најбоље тимове из света аутомобилизма, а реч је о широм света познатом тркачком маратону – "24 часа Ле Мана".

"24 часа Ле Мана" поносно носи епитет најстарије трке издржљивости на планети на којој је сам наступ – престижно признање, док је тријумф у легендарном маратону сан и циљ коме тежи сваки возач и тим који учествује. Сама чињеница да се вози током 24 сата говори у прилог томе да у конкретном случају није реч о обичном Гранд-Приx такмичењу, мада ову трку често називају и Гранд Приx оф Ендуранце анд Еффициенцy, већ је у питању посебна врста испита који захтева висок ниво припреме сваког поједница, савремени приступ у техничкој опремљености возила, врхунске спортске способности и изражен тимски дух.

Од момента оснивања двадесетчетворочасовног тркачког изазова, тачније од 1923. године, током скоро целог века колико се организује престижна Ле Ман трка, у фокусу произвођача аутомобила није била толико идеја о изради најбржих возила, колико идеја да се изради поуздани спортски аутомобил који би изашао на крај са свим изазовима које носи са собом захтевна стаза трке Цирцуит де ла Сартхе.

То је првенствено подразумевало примену иновативних решења у самој конфигурацији возила, побољшање аеродинамике, повећање сигурности возила приликом заокрета, али и нов приступ у потрошњи горива, с намером да се што више уштеди на времену проведеном у боксевима.

Није потребно наглашавати да су позитивни ефекти у перформансама које су показивала тркачка возила имали директан утицај на накнадну производњу серијских аутомобила, њихов дизајн, као и на унапређење у развоју технологије која се примењивала већ у наредним такмичењима.

О значају саме "24 часа Ле Ман" трке говори неколико историјских чињеница, а између осталог и податак да је 1971. снимљен играни филм "Ле Ман" са легендарним Стивом Меквином (Стеве МцQуеен) у главној улози који маестрално приказује емоционални доживљај такмичења из угла Мајкла Дилејнија (Мицхаел Деланеy), возача Гулф Порсцхе на трци која је одржавана 1970. године.

Сама "24 часа Ле Ман" трка је иначе дуги низ година традиционално започињала чувеним Ле Ман стартом који подразумева аутомобиле поређане дуж зида боксеве у редоследу постигнутом у квалификацијама, док су стартујући возачи стајали на супротној страни у ишчекивању знака за почетак трке који је био обележаван махањем француске тробојнице.

Касније је сам Ле Ман старт у својој изворној конфигурацији укинут, првенствено из безбедносних разлога, увођењем летећег старта. Интересантан је податак и да се од 2001. године одржава и посебна трка Винтаге рацинг Ле Манс 24 у којој учествују стари аутомобили и њихове реплике, сваке године из друге ере, а обично су возачи бивши професионални или чак аматери.

Двадесетчетворочасовни маратон “Ле Ман” допринео је популаризацији трка издржљивости што је резултирало, између осталог, и организацијом престижне Европске Ле Манс серије међународних такмичења. Реч је о својеврсном светском шампионату у тркама издржљивости где се у неколико такмичарских етапа тестирају крајње границе способности тркача, њиховог возила, као и целог тима на путу до шампионског постоља.

Ове године титулу у престижној Европској Ле Ман серији браниће руски Г-Дриве Рацинг тим, који је на овом шампионату био најјачи у последње три године. Уз подршку званичог горива тима, премијум Г-Дриве, руски тим одлучан је да и у 2019. остане на трону, али и да се попне на победничко постоље "24 часа Ле Ман" трке, а све то уз поуздан тимски рад и врхунске способности свих чланова такмичарског тима. Поред професионалних вештина и умећа појединаца у тиму, само коришћење Г-Дриве премијум горива, њихова је додатна предност.

Г-Дриве деривати користе се током тестирања тркачких возила Г-Дриве Рацинг тима, те на тај начин омогућавају проверу моторних карактеристика у екстремним условима на најкомпликованијој техници, што може послужити и као главна препорука свим возачима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар