Недјеља у 6:00: Почетак нове сезоне Формуле 1!

Болиди су први пут "зајечали" јутрос на Мелбурн парку. Ко ће 1. децембра подићи пехар?

Остали спортови 16.03.2019 | 21:45
Недјеља у 6:00: Почетак нове сезоне Формуле 1!
Двоструки узастопни, а петоструки шампион свијета у Формули 1, рекао је пред старт нове сезоне да је Ферари у предности у односу на његов Мерцедес, али да се нада да ће њемачки тим надокнадити заостатак у што краћем року.

Да ли је Луис Хамилтон блефирао или не, тек он је јутрос на писти Мелбурн парк чак осми пут стигао до пол позиције пред старт трке за Велику награду Аустралије.

И ове сезоне пилоти ће узлетити управо на том мјесту, а ко ће атерирати као шампион свијета у најпрестижнијем ауто-мото такмичењу сазнаћемо најкасније 1. децембра на Јас Марини у Абу Дабију, када ће бити вожена ВН Уједињених Арапских Емирата - 21. трка у календару.

У болиду Мерцедеса, који је прошле сезоне освојио пету конструкторску титулу у низу и тако сустигао Вилијамс на трећем мјесту вечне листе иза Ферарија и Мекларена, Британац је извезао круг у времену 1:20,486 и тако остварио 84. побједу на квалификацијама.

Шампион свијета из 2008, 2014, 2015, 2016. и 2018. године осми пут ће стартовати први у Аустралији и то испред клупског колеге и званично другог возача тима, Валтерија Ботаса. 

Финац је био спорији за 0,112 секунди.

Иначе, само су Михаел Шумахер и Ајртон Сена успијевали осам пута да побједе на квалификацијама на једној стази.

Треће вријеме имао је возач Ферарија и прошле сезоне једини какав-такав Хамилтонов ривал у борби за титулу, Себастијан Фетел. 

"Требало је да будемо бољи од овога", рекао је Нијемац по изласку из болида.

Поред њега у другом реду почеће Макс Ферштапен из Ред Була, екипе са којом је Фетел држао четворогодишњу доминацију на коју се потом, 2014. године, надовезао Мерцедес са пет титула у низу од којих су четири припале Хамилтону, а једна пензионисаном Нику Розбергу.

Растајући се са ветераном Кимијем Раиконеном, шампионом свијета из 2007. године, Ферари се "опкадио" на таленат тинејџера из Монте Карла, Шарла Леклера, а овај младић већ на првом званичном тренингу у каријери узвратио је пласманом на пето мјесто.

Иза њега остали су пилоти америчког тима ХАС, Ромен Грожан и Кевин Магнусен.

Трка за Велику награду Аустралије на програму је у недјељу од 6.00.

Са зачеља колоне, на 19. и 20. позицији, стартоваће возачи некада славног Вилијамса, Британац Џорџ Расел и повратник у Ф1 друштво послије осам година, пољски ветеран Роберт Кубица. Он је 2011. у болиду Реноа доживио озбиљне повреде руке, али се уз много рада и одрицања вратио у најјачу конкуренцију.

Титуле шампиона:возачи

7 - Михаел Шумахер

5 - Хуан Мануел Фанђо

5 - Луис Хамилтон

4 - Алан Прост

4 - Себастијан Фетел

3 - Џек Бребем

3 - Џеки Стјуарт

3 - Ники Лауда

3 - Нелсон Пике

3 - Ајртон Сена

***

конструктори

15 - Ферари

12 - Мекларен

7 - Вилијамс

7 - Мерцедес

6 - Лотус

4 - Ред Бул

4 - Бребем

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар