Жали због забране мисе у Блајбургу

Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић рекла је да као Хрватица и католичка вјерница дубоко жали због одлуке Католичке цркве у Корушкој да ове године не допусти одржавање мисе задушнице на Блајбуршком пољу.

Регион 09.03.2019 | 22:12
Жали због забране мисе у Блајбургу
Она је рекла да се као предсједник Хрватске не може мијешати у односе између црквених власти, али да као Хрватица и католичка вјерница дубоко жали због такве одлуке секретара Бискупије у Клангенфурту Енгелберта Гугенбергера.

Китаровићева је увјерена да ће Хрватска бискупска конференција наћи рјешење како би католички вјерници могли "јавно мисом одати почаст блајбуршким жртвама", пренијели су хрватски медији.

Католичка црква у Корушкој одбила је молбу Хрватске бискупске конференције за одржавањем мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга, јер сматра да се се ова миса политички инструментализује.

"Миса на пољу поред Блајбурга постала је дио политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје", наводи се у писму које је потписао секретар Бискупије у Клангенфурту Енгелберт Гугенбергер.

Хрватска бискупска конференција не слаже се са одлуком Католичке цркве у Корушкој да ове године не допусти одржавање мисе задушнице код Блајбурга и у потпуности одбацује разлоге за њено доношење.

"Ускраћивање могућности молитве за жртве те велике трагедије хрватског народа значи непоштовање жртве и губитак осјећаја за патњу недужних", сматрају у Хрватској бискупској конференцији.

Аустрија је од прошле године пооштрила однос према скупу у Блајбургу, на иницијативу неколико аустријских посланика у Европском парламенту.

Недавно је у Аустрији ступио на снагу и закон који забрањује усташке симболе из Независне Државе Хрватске.

Хрватске организације, уз подршку власти у Загребу, годинама организују окупљање у Блајбургу, гдје одају помен многобројним усташама и домобранима погинулим док су бјежали из НДХ, након злочина почињених над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима.

Дио европских медија назвао је та окупљања највећим неофашистичким манифестацијама након Другог свјетског рата.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Колинда звана ВЕГЕТА

09.03.2019 21:54

у све се мјеса.свагдје воли завући нос гдје јој није мјесто а не води бригу ста се дешава у њеном лонцу. СИКТЕР згубо ретардирана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

10.03.2019 06:40

Па свој лонац најлаксе скриваш причајући о туђем.

Name

Сандокан

09.03.2019 22:32

И ПЕЈИНА УНУКА ЗАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огледало огледалце моје

09.03.2019 22:45

Па не можеш бити већи католик од католика!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.03.2019 06:16

Цуј то она вјерница,вјерници не отимају тудју земљу успут ово вази и за оног патријаха павла или како се вец зове... ВЈЕРА НЕМА ВЕЗЕ СА ПОЛИТИКОМ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

10.03.2019 13:02

Магарче један, не помињи имена блаженопочившег Патријарха Павла, јер немаш појма о њему! Ако си толико неинформисан, онда немој овде правити поређења која немају никаквог смисла!

Name

Дзоо

10.03.2019 07:13

Нису ниста могли лепсе јос да насим вампирима забране то би било супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фреедом

10.03.2019 07:35

Мозда би требали и Нијемци обиљезават по свим дрзавама Европе и свијета и правит мисе за своје недузне и убијене војнике у другом свјетском рату....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.10.3.2019

10.03.2019 07:39

Штета нећеш моци доћи доћи у Блајбург--Плиберк ,на усташку прославу.Понашали сте се као дивљаци.Ништа ти ниси боља од Анте павелића,Артуковића,Фрање,Алојза Степинца.Свака част Аустријцима.Када је била усташка миса,Словенија није никада дозволила да хрвати прелазе на граничном прелазу Холмец,јер на Холмецу на Пољани се налазизо партизански споменик.Увек су их усмеравали на гранични прелаз ВИЧ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колинда

10.03.2019 10:51

Теби је мјесто на фудбалским првенствима да увесељаваш народ, немаш ти појма о политици

ОДГОВОРИТЕ