Пуповац: Лоша порука са карневала

Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац изјавио је да за оно што се дешавало на карневалу у Каштелу нису криви учесници машкара, већ они који су створили и стварају такву атмосферу у Хрватској, односно да су “криве главе које воде земљу или би требало да је воде, а савим сигурно би требало да је изведу из каљуге предрасуда, мржње и порука насиља, али то не чине”.

Регион 05.03.2019 | 09:30
Пуповац: Лоша порука са карневала
Пуповац је то рекао за лист Политика од уторка, реагујући на машкаријаду одржану у суботу недалеко од Сплита, на којој је спаљена његова фигура и изведен скеч који приказује недавни инцидент са ватерполистима Црвене звезде који су нападнути у Сплиту.

Према његовим ријечима, оно што се догађало у Каштел Суђурћу је далеко од било какве забаве.

Он објашњава да су машкаре једна лијепа и богата традиција далматинских и медитеранских крајева и да представљају “баштину његовог детињства”, на којој се бирају моћни и онда се кроз шалу, на народски начин, критикују и исмевају.

Пуповац је оцијенио да је то што се догађа у појединим приградским сплитским општинама или градовима далеко од богате традиције, јер се нису дохватили оних који имају моћ и власт, него су “усмјерени према онима према којима имају предрасуде, мржњу, према другачијима и слабијима”. 

– И зато су ове машкаре оскрнавиле ту богату традицију и од критике и исмијавања моћних и важних дошли су на националистички и шовинистички терен. То је чин мржње и подстиче на насиље – рекао је Пуповац.

Политички аналитичар из Загреба Жарко Пуховски каже да у “оптимистичкој интерпретацији” то може да буде схваћено као да се ругају сами себи, али за већину то је “весеље у понављању понижења које су непријатељи доживјели”.

– Код хрватских националиста постоји једна врста перверзије, они се осјећају као да су у Југосалавији, а да су Срби надмоћни. А налазе се у Хрватској гдје су Срби занемарљива мањина. Парадокс је да се хрватска десница још југословенски осјећа. И то је једино објашњење за овакво понашање – рекао је Пуховски.

Он је додао и да би, да је таквог изругивања било с Јеврејима, постојала интернационална реакција, а да је са Србима то само хрватско-српска ствар.

Српскаинфо

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИМИ53

05.03.2019 09:42

Комплекси су цудна ствар ,а нај изразенији код "низе интелигенције" у свим народима ,и ту пилуле не помазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако

05.03.2019 10:38

Све речено како и јесте!

ОДГОВОРИТЕ