Повремено пражњење батерије чува телефон?

Свакоме телефон ради другачије. Неки га срећници пуне сваки други дан, неки га скоро никад не скидају са струје. Пуно је ту фактора у игри: колико често и за шта га користите, колико вам је апликација укључено, колики је капацитет батерије и њена старост.

Информационе технологије 05.03.2019 | 08:53
Повремено пражњење батерије чува телефон?
У време кад је енергија скупа, а стална доступност обавеза, треба знати управљати батеријом вашег мобилног телефона како би била што ефикаснија и радила што дуже.

Паметни телефони готово искључиво користе литијум јонске батерије (Ли-ион), јер оне нуде најприхватљивије решење за различите функције, услуге и везе које корисници паметних телефона очекују од оперативних система. Капацитет батерије свакодневно се смањује сталном употребом, али који све фактори утичу на век трајања батерије? Старост батерије је најважнија, јер то може утицати на максимални набој. Студија из 2010. показала је да се с почетним капацитетом од 88-94% трајање батерије након 250 пуњења смањује на 73-84 одсто.

Треба ли га сасвим испразнити?

Неки су уверени да је повремено пражњење батерија најбољи начин да се одржи њен дуги век. Управо обрнуто, избегавање потпуног пражњења и редовно пуњење најбољи је начин да батерија вашег уређаја ради дуже. Међутим, то не значи да батерију не би требало потпуно испразнити сваких неколико месеци. Тиме се хардверу уређаја омогућује поновно калибрирање капацитета. И температура прилично утиче на трајање батерије, чак и повремена употреба у врућим условима брже ће испразнити батерију.

Како продужити време између пуњења?

Постоје разни начини на које бисте могли продужити време између два пуњења батерије. Нажалост, они готово увек значе пристајање на компромисе и смањивање функционалности уређаја. За почетак, проверите да ли се екран сам искључује након неког времена, најбоље након 30 секунди, највише минута. Такође, можете онемогућити вибрирање телефона, приликом позива ако је укључен и звучни сигнал, али и приликом покретања неког софтвера. Тако ћете уштедети батерију и продужити њен век.

Одржавање напуњености батерије паметног телефона што је дуже могуће није само еколошки прихватљиво, већ је и финансијски оправдано. Можда ћете нешто уштедети ако ћете батерију паметног телефона пунити преко акумулатора у аутомобилу уместо да је код куће укључујете у струју. Но, схватање које услуге и функције највише утичу на снагу батерије и предузимање корака како би се то смањило, најбољи су начин повећања трајања батерије.

А што се тиче саме батерије, редовно је пуните до краја и повремено је испразните до краја како бисте јој продужили живот. А кад је не користите, чувајте је на хладном месту, далеко од извора топлоте, пише Тпортал.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар