Кинезе интересује градња ХЕ Дабар

 – Од 19 заинтересованих свјетских компанија за градњу хидроелектране „Дабар“, након расписивања тендера, представници свега три кинеске и једне словеначке компаније дошли су да обиђу локације у Херцеговини на којима треба да се граде објекти поменуте ХЕ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 14.02.2019 | 13:56
Кинезе интересује градња ХЕ Дабар
У игри за посао вриједан 428 милиона марака за сада су само кинеске компаније „Цхина Гезхоуба Гроуп Цо. ЛТД“, „Цхина Интернатионал Wатер & Елецтриц Цорп. Сербиа бранцх“ и „Синохyдро цорпоратион Лимитед“. Посао градње објеката ХЕ „Дабар“ жели и фирма „Рико“ из Словеније.

Представници ових фирми јуче су са запосленима у „ХЕ Дабар“ и „ХЕ на Требишњици“ обишли терен на којем ће се градити објекти, а одржан је и заједнички састанак на коме је приказана презентација пројекта.

Подсјећамо, „Хидроелектрана Дабар” расписала је у јануару јавни позив за финансирање и изградњу свих објеката ХЕ укупне вриједности нешто више од 428 милиона марака са ПДВ-ом.

Рок за пријем понуда је 1. март 2019. године.

Кандидат којем буде додијељен уговор биће обавезан да комплетира пројектну документацију, испоручи опрему, изгради објекте са опремом и пусти електрану у рад. Мораће да обезбиједи финансијска средства, односно 85 одсто или више од цијене Уговора за изградњу и пуштање електране у рад, те да обезбиједи новац за завршетак изградње започетих објеката и радова кроз одобравање повољног новчаног кредита, уз поврат кредита у новцу или електричној енергији.

Како је прецизирано у јавном позиву, “ХЕ Дабар” ће након преузимања објеката започети отплату кредита у периоду не мањем од 15 година. Период изградње објеката до пуштања електране у рад сматра се грејс периодом.

Како је планирано, изградња свих објеката ХЕ “Дабар” требало би да буде завршена за четири године.

Прошле године је расписан јавни позив за исказивање интереса за овај пројекат и тада се јавило 19 компанија из Кине, Француске, Шпаније, Турске, Италије, Бугарске, Чешке и САД.

Број заинтересованих очигледно је опао јер су, након расписивања тендера за изградњу, у обилазак стигли представници свега четири компаније.

Градња ХЕ “Дабар” најављује се од 2011.

Предузеће „ХЕ Дабар“ у власништву је „ХЕ на Требишњици“. Основано је 2011. године, од када се најављује градња објеката хидроелектране.

Како је навођено у медијима, припремни радови су завршени. Изграђени су приступни путеви до будућих објеката, далековод за напајање градилишта електричном енергијом и систем за водоснабдијевање. Урађен је и главни пројекат за све објекте, студија изводљивости и економске оправданости.

„Интеграл Инжењеринг“ из Лакташа је 2016. године са понудом од 131 милион КМ побиједио на тендеру за изградњу тунела за ХЕ „Дабар“.

„ХЕ Дабар“ платиће и фирми „АФ-Цонсулт Лтд“ из Скопља 2,2 милиона КМ за консултантске услуге приликом израде уговора потребних за реализацију поменутог пројекта.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

14.02.2019 13:43

Мили боже шта се све ово дешава. Да ли данас у овој земљи постоји домаћа компанија која је способна изградити хидроелектрану. Ако су постојале пре 50 година, зато данас не постоје. Ваљда градња хидроелектрана домаћом памети би зауставили већим дијелом одлазак младих стручњака у иностранство. Некад смо знали не само извршити монтажу, већ и произвести сву опрему за хидроелектране (генератор, турбину, цјевоводе, бране, управљачке системе и друго). Измишљена прича да су проблем финансије не држи воду са аспекта струке. За сваки добар инвестициони програм лако се нађу кредитна средства код инветиционих банака. Наша инвестиционо-развојна банка подржава само пропале фирме чији власници су у непосредној спрези са политичарима. Уосталом и страни инвеститори се задужују код банака, а многи оснивају намјенски фирму непосредно пред конкурс. Страни инвеститори у енергетику и друге област су фирмр које имају безначајан капитал као и знање за реализацију оваквих пројеката. Зато ове ствари може ријешити једино поштена владајућа структура, која је спремна да се жртвује за економски опоравак Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ЗНАЊЕ

14.02.2019 14:03

Да имас yнање неби питао па нема у БиХ и Србији такве фирме мозда це као под изводјаци добит послове али да воде градњу то данас најбоље раде Кинези и тацка,

Name

Ре

14.02.2019 14:09

Слажем се у потпуности. Сваки дан нам очи отварају а народ као блесав, ужива на ивици амбиса. Идиоти бирају боју коже на којој ће радосно да прде док се возикају а не заслужују боље од пругасте пиџаме.

Name

Јанко

14.02.2019 14:10

Зашто наши инжењери се не ангажују на градњи електрана, да се Јавни сектор коначно растерети паразита. Нису ваљда инжењери школовани за политику.

Name

израелац

14.02.2019 14:37

чуј овог реЗНАЊЕ улизице режима... хахахахха до јуче смо били сула у ЕУ као Југа а сад неки реПоклопци без мозга лупетају..

Name

ре

15.02.2019 06:02

Овај посао треба препустити струцним људима.Имамо и ми струцњака за ово.Здравко Крсмановиц стоји неискористен.Хеј Здравко,хоце да праве централу,а да ниста тебе нису питали!