Нове технологије успјешно се користе у изборном процесу

Предсједник ПДП и посланик у ПД ПС БиХ, Бранислав Бореновић, као члан Делегације ПС БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе и Ад хок комитета ове институције, учествује у посматрачкој мисији парламентарних избора у Сјеверној Македонији.

Република Српска 07.05.2024 | 17:45
Нове технологије успјешно се користе у изборном процесу

Бореновић је, уочи сутрашњих предсједничких и парламентарних избора у Сјеверној Македонији, са колегама посланицима из Парламентарне скупштине Савјета Европе, ОЕБС-а, Европског парламента и другим званичницима, присуствовао припремним састанцима са представницима изборних комисија, политичких странака, владиних институција, медија, невладиног сектора, те међународних институција. 

- За мене је посебно значајан сусрет и разговор са Александром Даштевским, предсједником Државне изборне комисије Сјеверне Македоније, са којим сам разговарао на тему провођења демократског и фер изборног процеса, као и о искуставима Сјеверне Македоније у кориштењу савремених технологија, посебно када је у питању идентификација бирача кроз биометријски систем отиска прста – рекао је Бореновић, истичући да се то показало као јако важан и позитиван помак у провођењу избора у тој земљи. 

Додаје да је изузетно важно да је предсједник изборне комисије Сјеверне Македоније истакао да систем биометријског отиска прста одлично функционише и да се успјешно примјењује већ трећи пут на изборима у Сјеверној Македонији, на којима право гласа има више од 1,8 милиона гласача на преко 3500 бирачких мјеста. 

- Примјер Сјеверне Македоније је најбољи показатељ да се може успоставити фер и поштен изборни процес ако постоји политичка воља, да је могуће успоставити избалансиране централне, градске/општинске комисије и бирачке одборе у којима има довољан број чланова и власти и опозиције да би се изборни процес могао исконтролисати.

Процес бројања, обраде  и преноса података са бирачких мјеста прати висок демократски стандард, а посебно се, прије двије седмице, приликом одржавања првог круга предсједничких избора, успјешним показала употреба уређаја за биометријски отисак прста на сваком од 3500 бирачких мјеста - истакао је Бореновић.

Наводи да примјер Сјеверне Македоније, нама по много чему блиске земље, показује да се нове технологије могу врло успјешно примјењивати у изборном процесу. 

- Ово што сам сазнао око провођења избора овдје у Сјеверној Македонији је изузетно добар примјер, демократски и технолошки далеко испред нас, што показује да је могуће имати коректне изборе. Ко год у БиХ тражи изговоре да није могуће користити нове технологије тај подстиче изборну корупцију и изборне преваре као модел понашања који урушава успоставу фер и поштених изборних правила у БиХ, што даље има реперкусије на политичко дјеловање, а самим тим и на сваки сегмент живота – поручује лидер ПДП. 

Бореновић ће сутра у региону Охрида, у својству међународног посматрача Парламентарне скупштине Савјета Европе, пратити парламентарне и други круг предсједничких избора у Сјеверној Македонији.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Добрила

07.05.2024 18:16

Свуда нормални избори само код нас катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

07.05.2024 18:17

Кад би се у Досбоју примјенило пола тих ствари црвена секта би нестала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеца

07.05.2024 18:17

Бореновић на правом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

07.05.2024 18:53

Цецо, има ли особе поред друга Црног који 30 година не ради нисата и на дрзавним јадлама паламуду, има ли ?

Name

Мирослав

08.05.2024 09:43

Јој, Е кад би он био сам на прорацунским јаслама, па би га до краја зивота хранили, облацили, плацали му путовања, сместај, слусали глупости сто их прица, то би било ок?

Name

Даркец

07.05.2024 18:18

Све се мозе кад се хоце. Македонци нас пресисали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

07.05.2024 18:48

Ми смо и за Сјеверну Македонију, Сјеверна Кореја. Како би побиједила махалуша из Добоја, ако се то уведе код нас. Ко би Милорада, Богом звао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

07.05.2024 18:58

Ти си изгубио повјерење подрзавајуци оног малог патуљка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги Са

07.05.2024 19:05

Посматра и хвата трикове како Драшка да провуче ал неће моћи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

07.05.2024 19:30

Зато додик неце Смитов изборни закон јер је тезе украсти гласове мада и ту има простора за крадју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Технологија ценифе

07.05.2024 19:31

Мала и велика нузда као технолоски процеси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2024 20:45

Наравно, али уз помоћ страних финанцијера који ће наредне БиХ изборе организирати у Македонији

Name

Наталија

08.05.2024 10:28

Додиков дупелизард Бореновиц ..Он ниста тезе од касике није подигао рукама.

ОДГОВОРИТЕ