ЛШ: Борусија се распала на Вемблију!

Тотенхем срушио Борусију, "певци" једном ногом у четвртфиналу! Фудбалери Тотенхема су на "Вемблију" савладали екипу Борусије из Дортмунда у првом мечу осмине финала Лиге шампиона са 3:0.  Нема Алија, нема Кејна, али нема ни проблема! Тотенхем демонстирао класу над лидером Бундеслиге - 3:0.

Фудбал 13.02.2019 | 23:24
ЛШ: Борусија се распала на Вемблију!
Био је то одличан меч у којем је тим Маурисија Покетина показао знатно више и после убедељиве победе тим из Лондона је практично надомак пласмана међу осам најбољих.

Победа је остварена без два можда и најбоља играча, Харија Кејна и Деле Алија, али свеједно, блистали су Сон, Вертонген, Ериксен, тако да се одсуство репрезентативаца Енглеске није осетило.

С друге стене ни тренер Борусије Лусијен Фавр није могао да рачуна, што због повреда, што због болести на Јулијана Вајгла, Пака Алкасера, Мануела Аканђија, Марка Ројса и Лукаса Пишчека.

Оба тима су доста опрезно ушли у дуел. Тотенхем са уобичајено високим пресингом, али и сад доста грешака на средини, нарочито у предаји лопте.

Ипак, Енглези су први стигли до прилике за гол. Санчез је лопту проследио главом у казнени простор, на десетак метара од гола прихватио је Лукас, уследио је снажан шут, али за мало крај леве стативе.

После почетног грча, играчи Борусије су се опустили, почели своју игру од ноге до ноге, уследило је неколико одличних акција, а Кристијан Пулишић у 15. минуту нашао се очи у очи са Љорисом, али је његов шут у ближи, десни угао, голман Тотенхема одрбранио.

Шут је опробао и Аксел Витсел у 20. минуту, да би с друге стране узвратио и Ериксен у 34. минуту, али непрецизно, после његовог ударца лопта је отишла високо преко гола.

У последњем минуту првог полувремена, најбоља прилика за госте. Џејдон Санчо је прошао по десној страни, центрирао је на петерац, ту је скочио Дан-Аксел Загаду, али је Уго Љорис сјајјно интервенисао, зауставио је лопту која је ишла у доњи десни угао.

Само што је почело друго полувреме, тачније у 47. минуту - гол! Прва права акција Тотенхема у наставку, Вертонген је одлично центрирао са леве стране, пронашао је Сона на петерцу, репрезентативцу Јужне Кореје није било тешко да лопту смести у мрежу - 1:0.

Занимљиво, био је то његов чак девети гол у мечевима са Борусијом и 11. од последњих 16 колико је постигао Тотенхем.

Јан Вертонген је после асистенције код гола, имао прилику и сам да угрози гол немачке екипе и то у 59. минуту, али као ни Тоби Алдервирелд два минута касније после корнера, није успео да затресе мрежу.

Лукас је припретио у 76. минуту, а с друге стране, гости нису урадили ништа и у самом финишу стигла је казна.

У 83. минуту на центаршут са десне стране, сјајно је реаговао Јан Вертонген за 2:0.

Тек што је ушао на терен у 84. минуту, Фернандо Љоренте је два минута касније стигао да се упише у стрелце. После корнера са леве стране високо је скочио и лопту главом послао крај леве стативе за великих и убедљивих 3:0.

Фудбалска поезија на Вемблију. Са превеликом предношћу од чак 3:0 Тотенхем путује на реванш у Немачку против немоћне Борусије из Дортмунда која се распала под налетом Покетинове коњице и највероватније се поздравила са Лигом шампиона. Без Харија Кејна и Делеа Алија, без иједног појачања, екипа Маурисија Покетина претворила се ових недеља у казнену експедицију која редом побеђује противнике. 

Питаће се дуго навијачи и играчи Милионера да ли су могли боље, али један тренутак непажње, сјајан бег и гол њиховог прогонитеља Хјон Мин Сона из 46. минута испоставио се као почетак краја одисеје лидера Бундеслиге у Лиги шампиона. Не постоји играч у светском фудбалу који их терорише као репрезентативац Јужне Кореје. Борусија је Сону најдража муштерија, а вечерашњи гол продужио је талију на девет погодака на 11 утакмица против овог тима.

На превару, на брзину су Певци ухватили госте. Само што се кренуло с центра вечерас лоши бек гостију Хакими је погрешио, лопта стигла до Вертонгена који ју је маестрално заврнуо, а Сон на неких десетак метара мајсторски матирао немоћног Буркија за 1:0.

У сјајној је форми Корејац откако се вратио са Азијских игара, нема утакмице да није постигао гол, а и вечерас је уз Мусу Сисока и Кристијана Ериксена био један од понајбољих протагониста у домаћем тиму. По једно полувреме припало је сваком од ривала, а Борусија иако у шареном саставу играла је сасвим добро у првих 45 минута. Само један покушај Лукаса Моуре на почетку било је све што је опрезни домаћи тим са петорицом у последњој линији урадио у пром полувремену.

Тренер Борусије Лусијан Фарв пробао је да изненади Покетина убацивањем Крстијана Пулишића од старта (добио шансу уместо стандардног Рафаела Герера), али је нови крилни нападач Челсија само једном конкретно запретио, средином првог дела када му је Љорис мајсторски одбранио ударац у ближи угао. Борусија је играла добро, а да је Дан Ексел Загаду погодио главом у последњем минуту када му јеЉорис одбранио зицер са пет метара, можда би и прича била другачија. 

Није Борусија у другом полувремену имала снаге да одржи ритам. Евидентно квалитетнији Енглези су их просто појели, а предњачио је маестрални Сисоко који је сам похапсио готово све најбоље појединце у жуто-црним дресовима. Погодак Сона описан на почетку као да је паралисао играче из Немачке, а лоше постављање принудне одбране домаћи тим је умешно казнио. Контролисао је Тотенхем игру, Борусија се бранила, али и распала поптуно у завршних десет минута.

Мајсторски други гол пао је у 83. минуту када је Серж Орије идеално послао дугу лопту, вечерас лошиХакими поново заспао у дефанзиви, а Јан Вертонген рутински, као најбољи голгетер по други пут матирао гостујућег голмана на овом мечу. Знали су сви у табору Борусије у том тренутку да је то оприлике то и да им шансе за четвртфинале значајно опадају, а за доказ те тврдње побирнуо се резервиста Фернадо Љорентепосле мајсторског центаршута Ериксена у 86. минуту.

Шта рећи на крају, Тотенхем је потпуно заслужио пролаз у четвртфинале, а уколико се на време опораве Кејни Али лондонски клуб нико не би смео да потцени у наставку Лиге шампиона.

Борусија, видело се вечерас, није та класа и још мора да тренира. Да је Лусијан Фавр имао на располагањуПишчека, Аканђија, Ројса и Алкасера можда би резултат био и другачији, али тако им је како им је. Боље да се оријентишу на Бундеслигу и пробају да најпре скину Бајерн са трона, па следеће године озбиљније уђу у борбу са најбољим клубовима Европе. Тренутно су још зелени...

Лига шампиона, осмина финала:

Тотенхем – Борусија 3:0 (1:0)
Стадион: Вембли.
Главни судија: Антонио Матеу Лахос (Шпанија).
Стрелци: Сон 47, Вертонген 83, Љоренте 86.

Тотенхем (3-4-1-2): Љорис - Алдервирелд, Санчез, Фојт - Орије, Винкс, Сисоко (од 90+1 Ванијама), Вертонген - Ериксен - Лукас (од 84. Љоренте), Сон (од 90. Ламела).

Дортмунд: (4-2-3-1): Бурки - Хакими, Топрак, Загаду (од 77. Шмелцер), Дијало - Витсел, Дилејни - Пулишић (од 87. Брун Ларсен), Дауд, Санчо (од 88. Гереиро) - Геце.

Резултати осмине финала:

уторак

Манчестер јунајтед - Пари сен Жермен 0:2 (0:0)
/Кимпембе 53, Мбапе 60/

Рома - Порто 2:1 (0:0)
/Заниоло 70, 76 - Адријан 79/

среда

Тотенхем - Борусија Дортмунд 3:0 (0:0)
/Сон 47, Вертонген 83, Љоренте 85/

Ајакс - Реал Мадрид 1:2 (0:0)
/Зијеш 75 - Бензема 60, Асенсио 87/

19. фебруар

Олимпик Лион - Барселона (Аренаспорт)
Ливерпул - Бајерн Минхен (Аренаспорт)

20. фебруар

Шалке - Манчестер сити
Атлетико Мадрид - Јувентус

Све утакмице почињу у 21 час. Реванш мечеви су 5, 6, 12. и 13. марта.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар